ZAŠTITA VODOMERA I KUĆNE INSTALACIJE U ZIMSKIM USLOVIMA
   17 Jan 2020, 13:37    Požarevac    Sat Tv    Maja Stepanović


ZAŠTITA VODOMERA I KUĆNE INSTALACIJE U ZIMSKIM USLOVIMA

U ZIMSKOM PERIODU, KADA SU TEMPERATURE ČESTO ISPOD NULE, MOŽE DOĆI DO SMRZAVANjA I OZBILjNIH OŠTEĆENjA MERNIH UREĐAJA (VODOMERA) I UNUTRAŠNjIH VODOVODNIH INSTALACIJA UKOLIKO SE ISTI NE ZAŠTITE PRAVOVREMENO I NA ODGOVARAJUĆI NAČIN.

 U zimskom periodu, kada su temperature često ispod nule, može doći do smrzavanja i ozbiljnih oštećenja mernih uređaja (vodomera) i unutrašnjih vodovodnih instalacija ukoliko se isti ne zaštite pravovremeno i na odgovarajući način.
Na taj način korisnici mogu da izbegnu prekide vodosnabdevanja u objektima, koje su posledica havarija usled smrzavanja cevi i vodomera, kao i troškove njihovih sanacija.

Potrebno je pre svega toplotno izolovati merne uređaje odnosno vodomere, a bitno je napomenuti da samo zavijanje vodomera u krpe ne predstavlja dovoljnu i sigurnu zaštitu, već je potrebno postaviti preko vodomera neki termoizolacioni materijal kao što su stiropor, daske, staklena vuna i sl..

Preporučujemo korisnicima da provere da li su poklopci na vodovodnim šahtovima dobro zatvoreni i da ih ne otvaraju na niskim temperaturama kako ne bi došlo do smrzavanja vodomera i vode u cevima.

Treba povesti računa i o vodovodnoj instalaciji i preventivno izvršiti toplotnu izolaciju cevi u prostorijama domaćinstava koje se slabije ili u opšte ne greju.

Dvorišne česme bi trebalo isključiti u pomenutom periodu, a dvorišne vodovodne instalacije koje vode do česama garaža i drugih nus prostorija koje se ne greju trebalo bi isprazniti ili preventivno i blagovremeno zaštititi.

Posebnu pažnju treba obratiti na objekte u kojima se periodično boravi (vikendice, prazne kuće..) i u kojima u zimskom periodu nema potrošnje vode. Preporučljivo je zatvoriti vodu, prekontrolisati instalacije i vodomere i ispustiti vodu iz instalacija kako ne bi došlo do smrzavanja i pucanja vodomera i cevi.

Podsećamo da su korisnici u obavezi da se staraju o unutrašnjim vodovodnim instalacijama (od vodomera ka objektu i u samom objektu) i da spreče svako oštećenje vodomera. Iz tog razloga korisnici i snose troškove sanacije unutrašnjih instalacija ukoliko dođe do havarije na njima, ali i zamene vodomera ukoliko dođe do pucanja istog usled smrzavanja. JKP "Vodovod i kanalizacija" je u obavezi da održava priključne vodovodne cevi do vodomera sa ulične strane, dok je obaveza potrošača da brinu o delu kućnog priključka iza vodomera i održavanju vodomernog šahta čistim i dostupnim za očitavanje i eventualne intervencije.

Ukoliko ipak dođe do pucanja vodomera korisnici treba da se obrate Službi naplate  gde će im prema važećem cenovniku biti izdat predračun za baždarenje smrznutog vodomera, a nakon uplate tog iznosa biće izvršena i zamena vodomera.

Sve dodatne informacije korisnici mogu dobiti na jedan od brojeva telefona Službe naplate 012/555 801,lokal 110 ili 0800/102 012.
 Slične vesti

POTROŠAČI STANJE VODOVODA MOGU DOSTAVITI NA E-MAIL

9 Apr 2020, 10:27

Javno komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ Požarevac, obaveštava potrošače da stanje vodomera…

NASELJE BUSIJE BEZ VODE

6 Apr 2020, 10:48

Zbog radova na mreži, bez vode će biti potrošači u naselju BUSIJE
 
U periodu od 09:30 do 14:00 časova.

NESTANAK VODE ZBOG KVARA NA MREŽI

11 Mar 2020, 10:44

Zbog radova na sanaciji kvara, bez vode su potrošači u ulici  Bratstva I jedinstva  (sa bočnim ulicama)

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoNEMA IZLASKA IZ VIKENDICA NA SREBRNOM…

U OPŠTINI VELIKO GRADIŠTE NEMA ZARAŽENIH COVIDOM 19,A SVA LICA KOJA SE NADJU…

9 Apr 2020, 13:38

DruštvoNEFORAMALAN DOGOVOR POLJOPRIVREDNIKA…

Problem izdavanja dozvola za poljoprivredne proizvodjače opština petrovac na mlavi…

9 Apr 2020, 13:36

Vremenska prognozaPROGNOZA za PETAK, 10. April 2020.

SRBIJA: U petak nakon svežeg jutra, tokom dana sunčano i toplo za ovo doba godine sa vrlo…

9 Apr 2020, 12:51

Kursna lista