Zasnivanje novih i održavanje postojećih zelenih površina u Gradskoj opštini Kostolac
   29 Nov 2023, 10:34    Kostolac    SATTV    Marija Vajner


Zasnivanje novih i održavanje postojećih zelenih površina u Gradskoj opštini Kostolac

Na teritoriji Gradske opštine Kostolac održava se više od 42 hektara zelenih površina, za koje je važno strateško sađenje, upravljanje i lociranje zelenih površina.  

Procenjuje se da će do 2050. godine 70% svetske populacije živeti u urbanim sredinama. Da bi ovo bilo dugoročno održivo urbanizam će morati da odgovori na brojne izazove, a jedan od njih je i prisustvo zelenih površina u urbanim sredinama.

Na teritoriji Gradske opštine Kostolac održava se više od 42 hektara zelenih površina.

Javno komunalno preduzeće „Komunalne službe“ Požarevac, sa Organizacionom jedinicom u Kostolcu, održava 20 hektara zelenih površina.

Među brojnim zelenim površinama kojima obiluje Gradska opština Kostolac, jedna od najvećih je na prostoru plaže „Topoljar“. Gradska opština Kostolac je poslednjih godina uložila 20 miliona dinara za uređenje plaže, a veliki doprinos dali su zaposleni u Centru za kulturu Kostolac. Ono što je, svakako, najvažnije jeste da građani imaju gde da se sklone od vrućine, da odmaraju na uređenim travnjacima, a pritom da se kupaju u čistoj vodi.

Ono što Kostolčane očekuje u narednom periodu jeste novi izgled Gradskog parka, u kojem će, prema rečima Serdža Krstanoskog, predsednika Gradske opštine Kostolac, biti više zelenih površina.

Projektom rekonstrukcije Gradskog parka predviđeno je uređenje pešačko biciklističke staze, umesto stare pruge u dužini 410 metara, od ulice Veljka Dugoševića do Prvomajske - širine 4,3 metara, 132 LED svetiljke, novo dečje igralište površine 120m/2 sa tartan podlogom (klackalice, penjalice, ljuljaške, kao i paviljon dimenzije 5x2,4m za edukaciju, muzičke događaje i izložbe.

Planirano je da park sadrži po 30 klupa i 30 korpi, četiri kompleta stolova za šah sa klupama. Takođe, duž parka će biti izgrađena nova staza duga 250 metara. U parku će biti postavljeno i Strawberry drvo potpuno novog dizajna. Javni solarni punjač za mobilne uređaje omogućiće svim posetiocima parka da napune svoje mobilne telefone, tablet računare i multimedijalne uređaje energijom Sunca.

Pored novih sadnica u planu je i orezivanje postojećih, a park će imati i najmoderniji sistem za zalivanje trave. Procenjena vrednost projekta je oko 84 miliona dinara.

Nedavno je rekonstruisana Prvomajska ulica i otvaren je kružni tok, na mestu gde je nekada bio nadvožnjak. Svakako da je i predviđen prostor za zelene površine.

Kružni tok u Kostolcu je zvanično otvoren za saobraćaj 24. novembra. Znatno će doprineti bezbednosti vozača i pešaka, kao i saobraćajnom rasterećenju okolnih ulica. Nova deonica Prvomajske ulice predviđena je za odvijanje dvosmernog saobraćaja. Osim novog kolovoza i trotoara, ulica dobija i biciklističke staze, novu javnu rasvetu i zelene površine, a posebno kad bude završen i četvrti krak kružnog toka, tj. drugi deo ulice Nikole Tesle do Trudbeničke ulice.
 

Prilog je nastao u okviru projekta „Zelene površine“, po osnovu Konkursa o sufinansiranju projekata iz budžeta Gradske opštine Kostolac, radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2023. godini.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.
 Slične vesti

Obeležen Dan Gradske opštine Kostolac

29 Jan 2024, 13:21

Na današnji dan, pre 14 godina Gradska opština Kostolac je dobila svoju zastavu i grb i svoju prvu zakonodavnu…

Zaštita i unapređenje zelenih površina u naseljima i urbanim sredinama

15 Dec 2023, 10:44

Zelene površine u Gradskoj opštini Kostolac predstavljaju značajan faktor koji obezbeđuje i poboljšava…

Novopodignute zelene površine u urbanim područjima, kao deo strategije protiv kišnih voda

13 Dec 2023, 11:04

Gradska opština Kostolac ima brojne uređene zelene površine, kojih će u narednom periodu biti i više.…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoBole stigao u Poljoprivrednu školu

Pred Miće lipicanera, i Gavrila ponija, stigao još jedan stanovnik na akeonmiju Poljoprivredne…

27 Feb 2024, 13:28

DruštvoVrnjačka Banja na 45. Međunarodnom…

Vrnjačka banja predstavila turističku ponudu na  na 45. Međunarodnom sajmu turizma u…

27 Feb 2024, 13:02

DruštvoProgram podrške neformalnim grupama

U Narodnoj biblioteci „Ilija M. Petrović“ održana je sesija povodom realizacije…

27 Feb 2024, 13:01

Kursna lista