Zamena starih električnih brojila - nadležni poručuju da odlaganja više nema
   2 Dec 2023, 10:11    Beograd    rts    Elena Marjanović


Zamena starih električnih brojila - nadležni poručuju da odlaganja više nema

Zamena starih brojila "pametnim", pokrenuta još 2012. nije urađena. Tenderi su obarani, a na mreži svega četiri odsto digitalnih strujomera. Ponovo se krenulo u posao i nadležni sada obećavaju do kraja decenije imaćemo 80 odsto pametnih brojila, kao i Evropska unija.


Do kraja godine samo u Beogradu i Novom Sadu biće ugrađeno 90.000 pametnih brojila. Odlaganja više nema – kažu nadležni.


"Taj tender koji je obaran u 2012. konačno će biti, valjda, finaliziran i nadam se da ćemo uspeti da dostignemo ovaj cilj od 80 odsto do kraja ove decenije. Cilj je ozbiljan, ali mislim da stvarno ovaj put treba i sama Distribucija da se potrudi da to probamo da ostvarimo i ranije", rekao je Dejan Popović, predsednik Saveta Agencije za energetiku Srbije.


Da je ulaganje potrebno, objašnjava i resorna ministarka.


"U Elektrodistribuciji, u koju nije ulagano decenijama u našu niskonaponsku mrežu, to treba da otvoreno i iskreno kažemo, i da prihvatimo činjenicu da su velika ulaganja neophodna da bi pre svega imali pouzdanije snabdevanje električnom energijom, jer je distribucija sistem sa kojim se građani najneposrednije susreću i od kojeg zapravo zavisi da li ćemo imati kvalitetno napajanje električnom energijom", navela je Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike.


Šta će nova brojila omogućiti


Nova brojila su "pametna" jer donose višestruku korist: sadašnje skupo očitavanje brojila zameniće daljinsko, omogućiće daljinsko uključivanje i isključivanje struje, daljinsko upravljanje ne samo potrošnjom već i nižom i višom tarifom, kao i čuvanje podataka.


Na samoj mreži smanjiće gubitke, i tehničke i zbog krađe struje, koji su od 11 do 13 odsto. Pametnim brojilima, biće pokrivena i privreda.


"Industrijska brojila predstavljaju možda 1,5 odsto ukupnog broja brojila u celom sistemu, a kroz njih protiče 40 odsto energije. Znači, imperativ je da taj protok energije stavimo pod kontrolu i pod nadzor distribuciji", rekao je Saša Marčeta, specijalista za pametne merne sisteme u "Elektrodistribuciji Srbije".


Novac za 470.000 pametnih brojila je obezbeđen, deo od 110 miliona evra iz donacije Evropske unije. Posao olakšava i to što se ta pametna brojila proizvode u Srbiji.Slične vesti

Đedović: Srbija trenutno troši oko 3,5 puta više energije u odnosu na evropski prosek

12 Jan 2024, 12:18

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da Srbija troši oko 3,5 puta više…

Ledeni dani povećali potrošnju struje za 17 odsto - snabdevanje je stabilno

10 Jan 2024, 10:31

Hladni talas u Evropi povećao je potršnju energenata i pokrenuo rast cena. Generalna direktorka Elektromreže Srbije…

Štednja struje postala trajni prioritet - koji su novi standardi za domaćinstva

2 Jan 2024, 9:01

Energetska kriza 2022. bila je opomena za ceo svet, a posebno za Evropu koja zavisi od uvoza. Protekla godina, pored energetskog…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZanimljivostiPrestupne godine - šta bi bilo…

Učili smo da je Zemlji potrebno 365 dana da napravi pun krug, ali to putovanje traje oko 365…

28 Feb 2024, 9:32

EkonomijaSrpska preduzeća sve više traže…

Prošle godine evropske berze struje su se stabilizovale i prosečna veleprodajna cena…

28 Feb 2024, 9:28

DruštvoSaobraćajna policija privremeno…

Saobraćajna policija u proteklih šest dana privremeno je oduzela osam vozila od počinilaca…

28 Feb 2024, 9:25

Kursna lista