ZAKON O FINANSIRANJU VOJVODINE POSLE 10 GODINA NA SEDNICI PARLAMENTA
   20 Mar 2019, 13:59        RTS    Tatijana Spasojević


ZAKON O FINANSIRANJU VOJVODINE POSLE 10 GODINA NA SEDNICI PARLAMENTA

Na sednici Skupštine Srbije poslanici raspravljaće o Zakonu o finansiranju Vojvodine i Rezoluciji o pokrajini. Ta dva dokumenta našla su se na dnevnom redu na predlog opozicionih poslanika Lige socijaldemokrata Vojvodine. Vlada nije prihvatila predlog Zakona i rezolucije. Predsednica Odbora za finansije Aleksandra Tomić rekla je za RTS da će poslanicima biti dozvoljeno da daju svoja mišljenja i predloge koji bi možda doveli u budućnosti do određenih administrativnih usaglašavanja. Prema Ustavu iz 2006. budžet Vojvodine iznosi najamnje sedam odsto republičkog budžeta. To pitanje trebalo je urediti zakonom najkasnije do 2008. U međuvremenu su i republičke i pokrajinske vlasti više puta najavljivale zakon, prebacivale odgovornost sa jednih na druge. Epilog je da će se predlog Zakona od finansiranju Vojvodine posle više od 10 godina naći na sednici parlamenta.  Aleksandra Tomić, predsednica Skupštinskog odbora za finansije rekla je za RTS da ovaj predlog zakona, na današnjoj sednici, ima dve dimenzije, političku i administrativnu."Politička govori o tome da bi određena prava građana sa određenih geografskih celina, kao što su AP Vojvodina, određni okruzi, lokalne samouprave imali veća prava jedni u odnosu na druge, a to znači da bi mi trebalo da delimo interese građana prema svojim pravima i obavezama - što ni Vlada, ni skupština većina, ni SNS koja vodi tu većinu ne želi", rekla je Tomićeva.

Drugi administrativni deo razgraničenja nadležnosti, kroz odvajanje poreske uprave, veće prihode, transfere koje se nalaze na toj teritoriji - zaboljavljaju se zaduženja, investicije, naplate penzija koje idu isključivo na osnovu celovitosti ekonomsko-fisklanog sistema Srbije i budžeta Srbije, kaže Tomićeva.Odgovarajući na pitanje da li to znači da je mišljenje Vlade odlučilo ishod glasanja i pre samog glasanja, Tomićeva kaže da ne samo da je odlučilo, već je otvorilo raspravu koju do sada deset godina niko nije otvorio. 

"Dozvolio je da mi kao poslanici damo svoja  mišljenja i predloge koji bi možda doveli u budućnosti do određenih administrativnih usaglašavanja kojima bi građani ne samo AP Vojovidne, nego i drugih regiona - dobili veće investicije ali ne i veće nadležnosti u delu obavljanja državnih poslova, kaže Tomićeva.Kada pogledamno dimenziju kršenja Ustava i kada pogledamo šta bi doveli ovakvi zakoni, a to je ugrožavanje i suspendovanje Zakona o budžetu, Zakona o finansijskom sistemu Srbije - onda dolazite u situaciju da ne možete da prihvatite ovakva zakonska rešenja, primećuje predsednica Odbora za finansije.Potrebno je da radne grupe Ministarstva finansija razgovaraju sa nadležnim sekretarijatima - da bi građani imali veće investicije, naknade i transfere, zaključila je Tomićeva.
 Slične vesti

Skupština završila načelnu raspravu o Zakonu o švajcarcima

19 Apr 2019, 14:03

Poslanici u Skupštini završili su danas načelnu raspravu o Predlogu zakona o konverziji stambenih kredita…

ODBRANJEN USTAVNI POREDAK, INSTITUCIJE I IZBORNA VOLJA GRAĐANA

14 Apr 2019, 17:50

PREDSTAVNICI VLASTI NA LOKALNOM NIVOU U POŽAREVCU, JUČE SU OKONČALI VANREDNI BORAVAK U ZGRADI NAČELSTVA, SA  CILJEM…

Sledeće nedelje očekujem predlog zakona o CHF

12 Apr 2019, 12:44

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je danas da očekuje da će Vlada Srbije sledeće nedelje uputiti…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

PolitikaNikolić u poseti Kini od 23. do…

Predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i Narodnom Republikom…

22 Apr 2019, 12:19

DruštvoAvalski toranj proslavio deveti…

Obnovljeni toranj na Avali, koji je srušen pre dve decenije u NATO bombardovanju, proslavio…

22 Apr 2019, 12:12

PolitikaBrnabić bila iznenađena stanjem…

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa predstavnicima Vojnog sindikata…

22 Apr 2019, 12:04

Kursna lista