ZAJEDNIČKA IZLOŽBA SLIKA NADE DENIĆ I MILANA JAKŠIĆA U KUČEVU
   22 Nov 2019, 23:16    Kučevo    SatTv    Ljubiša Nastasijević


ZAJEDNIČKA IZLOŽBA SLIKA NADE DENIĆ I MILANA JAKŠIĆA U KUČEVU

U Zavičajnoj galeriji Centra za kulturu ,,Veljko Dugošević’’ u Kučevu juče  je  otvorena izložba radova likovnih unetnika Nade Denić i Milana Jakšića. Izložbu je otvorila direktorka ove kulturne ustanove Jasmina Blagojević koja je  istakla da je pravi razlog čestih zajedničkih nastupa Nade Denić i Milana Jakšića ne može obrazlagati samo životnom bliskošću ovog umetničkog para,već   njihovo stvaralaštvo i izložbene ekspozicije pokreće suštinski slično poimanje života i umetnosti.

Ovom izložbom, možda najubedljivije do sada, Nada Denić i Milan Jakšić svojim odista zrelim slikarstvom, neskriveno iskazuju čudesnu  radost slikanja, jedno hedonističko shvatanje sveta i umetnosti.
          -Dvoje umetnika svoje slikarske akcije zasnivaju na istinskim doživljajima prirode i stvarnosti koje nikako ne interpretiraju, već ih pretaču u zasebni svet slike iskazujući bit sveta u kome žive i stvaraju. Zasebnost apstrakcijskih slika Nade Denić i Milana Jakšića bazirano je na odsustvo bilo kakvog ananliziranja i teoretisanja. U ovim opusima sve je zasnovano na neposrednom iskustvu i slikarskom doživljaju,naglasila je Blagojević


Nada Denić završila je  likovnu akademiju u Beogradu 1979. godine.  Godine 1981. završila postdiplomske studije na odseku vajarstva u Beogradu. Član Udruženja likovnih umetnika Srbije od 1980.Jedna je od osnivača galerije Stara Kapetanija koja je i danas središte likovnog života u Zemunu i Beogradu. Osnivač je dve velike likovne manifestacije, Bijenale crteža Srbije i Međunarodnog Bijenale grafičke umetnosti EX LIBRIS . Član je  međunarodne umetničke grupe Deep Black i grupe grafičara Lutajući otisak.Njeni radovi se nalaze u brojnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu. Izlagala  na više od 500 kolektivnih i 35 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu.  Dobitnik je nagrada za skulpturu, slikarstvo, crtež i grafiku i nagrade za društveno angažovanje iz oblasti kulture.
            Milan Jakšić završio je  Pravni fakultet u Beogradu 1977. godine. Od 1976 do 1979. godine, studirao  na Likovnoj akademiji u Novom Sadu. Član je Udruženja likovnih umetnika Vojvodine od 1985. godine.  Do 2017. godine,  radno angažovan u Istorijskom arhivu u Pančevu. Radom u Arhivu čitav život radi u oblasti kulture, zaštiti kulturne baštine i promociji kulture različitosti.  Radovi mu se nalaze u brojnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu. Izlagao  na više od 500 kolektivnih i 33 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je mnogobrojnih  nagrada za slikarstvo, crtež i grafiku i nagrade za društveno angažovanje iz oblasti kulture.

           Ovaj umetnički par živi i radi u Pančevu, a priredili su blizu 30 sampostalnih izložbi i učestvovali na preko 300 kolektivnih izložbi u brojnim gradovima i galerijama u zemlji i inostranstvu. Izložba umetničkog para u Zavičajnoj galeriji  Centra za kulturu ,,veljko Dugošević’’ u Kučevu biće otvorena do 3.decembra ove godine.
Lj.Nastasijević
Izvor:Centar za kulturu Kučevo/portal e-kučevo
 Slične vesti

U KUČEVU OTVORENA IZLOŽBA ISPIRACIJA AUTORKE ANASTASIJE KOCIĆ

6 Dec 2019, 14:43

Izložbu,,Ispiracija’’u Zavičajnoj galeriji Centra za kulturu ,,Veljko Dugošević’’ u Kučevu,otvorila…

SVEČANO OTVORENA IZLOŽBA SLIKA BEZ GRANICA

28 Nov 2019, 16:04

U CENTRU ZA KULTURU POŽAREVAC  SINOĆ JE SVEČANO OTVORENA IZLOŽBA SLIKA POD NAZIVOM BEZ GRANICA I PROMOCIJA KNJIGE "GRČKI…

OTVARANJE IZLOŽBE SLIKA I RUČNIH RADOVA MILENI U ČAST

14 Nov 2019, 14:18

U OKVIRU MANIFESTACIJE NOVEMBARSKI DANI KULTURE U PETAK 15. NOVEMBRA SA POČETKOM U 19 ČASOVA U CENTRU ZA KULTURU POŽAREVAC…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

Vremenska prognozaPROGNOZA za UTORAK, 17. Decembar…

SRBIJA: U utorak ujutru magla po kotlinama i nizijama na zapadu i jugu Srbije. Tokom dana…

16 Dec 2019, 12:39

DruštvoPOZIV ZA UČESĆE U JAVNOJ RASPRAVI

Gradsko veće Grada Požarevca poziva sve građane, udruženja, stručnu i ostalu javnosti i sve…

16 Dec 2019, 12:33

DruštvoOBAVEŠTENJE JKP VODOVOD I KANALIZACIJA…

OBAVEŠTENJE JKP VODOVOD I KANALIZACIJA POŽAREVAC

16 Dec 2019, 10:46

Kursna lista