Zagovornici da objasne šta znači zamrznuti konflikt
   8 Oct 2018, 12:46        VECERNJE NOVOSTI    Maja Kostić


Zagovornici da objasne šta znači zamrznuti konflikt

Bilo bi dobro da od onih koji zagovaraju zamrznuti konflikt između Beograda i Prištine čujemo koliko taj zamrznuti konflikt treba da traje i šta će se desiti kada se on odmrzne - da li se ratuje ili pregovara, izjavio je danas potpredsednik vlade Rasim Ljajić.   "Bilo bi dobro kada bismo čuli od onih koji zagovaraju zamrznuti konflikt, koliko taj zamrznuti konflikt treba da traje, šta treba u svetu da se dogodi pa da se odmrzne, šta se dešava kada se taj konflikt odmrzne - da li se ratuje ili se pregovara... Ako se pregovara, kakvo je konačno rešenje...", rekao je Ljajić za TV Pink.
To je, kaže, zapravo predlog koji je samo odgađanje rešavanja tog pitanja, dok u međuvremenu niko ne postavlja pitanje - šta se time dobija i da li će broj Srba na KiM biti manji ili veći i kako će ti ljudi preživeti u stanju stalne napetosti i tenzije.

Ljajić smatra da nije realno očekivati da će broj Srba na Kosovu i Metohiji biti veći za 10 ili 20 godina, ukoliko budu živeli u teškim ekonomskim okolnostima, ako nema privrede, fabrika, ako ne mogu da se zaposle, ako im je bezbednost ugrožena.
Kako je istakao, čak i da ne postoji neki veći konflikt ili problem, u atmosferi straha, neizvesnosti i besperspektivnosti, roditelji će gledati da decu izmeste negde gde je sigurnije.
Govoreći o jučerašnjim izborima u BiH i očekivanjima od saradnje Milroada Dodika i Željka Komšića, Ljajić je rekao da će sve teško funkcionisati, bez izbalansiranog pritiska međunarodne zajednice, bez obzira ko je ušao u Predsedništvo BiH.
"Nismo ni do sada imali sjajnu situaciju i mislim da će dosta teško sve ići. Kao i za pitanje KiM gde će teško doći do rešenja, bez izbalansiranog pritiska međunarodne zajednice. Bez međunarodne zajednice, teško će sve funkcionisati, bez obzira ko je ušao u Predsednistvo BiH", rekao je Ljajić.
Kada je reč o napadu na Milroada Pupovca u Zagrebu, Ljajić je rekao da je to rezultat višemesečne besomučne kampanje.
"Napada se čovek koji je glasao za Ustav, koji je i za vreme rata ostao u Hrvatskoj...", primetio je Ljajić.
Ako postoji umereni političar, čovek liberalno-demokratskog opredeljenja, onda je to Milorad Pupovac, istakao je Ljajić i dodao da kada se napada takav čove, šta onda može da očekujem "običan" čovek srpske ili neke manjinske zajednice.
 



Slične vesti

Petković: Odluka o preporuci za prijem Prištine sumrak vrednosti na kojima Savet Evrope nominalno počiva

28 Mar 2024, 11:30

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje odluke Političkog komiteta…

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine danas u Briselu

25 Mar 2024, 9:23

Razgovori delegacija Beograda i Prištine, koji su održani i pre nedelju dana na nivou glavnih pregovarača, biće nastavljeni…

Starović: Kurti izmišlja invaziju kako bi nastavio maltetiranje Srba na Kosovu i Metohiji

22 Mar 2024, 11:00

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović izjavio je danas da premijer privremenih prištinskih institucija…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista