Zabava za vaše ni malo ni veliko dete
   29 Mar 2022, 8:10        SatTv    Srbijanka Stanković


Zabava za vaše ni malo ni veliko dete

Često se piše o boljkama tinejdžera i igrama kojima možete da zabavite predškolce koji “umiru od dosade”. Međutim, kategorija kojoj je uglavnom najteže ugoditi su oni “između” – premladi da ih tretirate kao tinejdžere, a dovoljno zreli da prevrću očima na “aktivnosti za najmlađe”.

Teško je živeti u vreme i u svetu u kojem se i dalje tražite – ponekad se od vas očekuje da se ponašate kao odrasli, ali vam se i dalje pripisuju osobine dece. Starija braća i sestre vas i dalje smatraju detetom, a igrarije mlađih vas ne zanimaju. Život dece uzrasta 10-12 godina zaista može biti komplikovan, jer ih neprekidno prati osećaj da su neshvaćeni i neprihvaćeni.
Kada vam se dete tog uzrasta obrati za pomoć i zatraži ideje za “razbijanje dosade”, zapravo vam zadaje težak zadatak.

Pronaći aktivnost koja će biti interesantna jednom dvanaestogodišnjaku zapravo je poprilično teško. Baš zato, rešili smo da vam priskočimo u pomoć i podelimo s vama naše ideje koje su naišle na odobrenje naše “ni male ni velike” dece.


Umetničko delo


Dete ne mora biti posebno nadareno da bi napravilo umetničko delo. Umetnost jednostavno može da koristi kao “izduvni ventil” i dobru zabavu. Možete se igrati i različitim materijalima: razne vrste boja, papira, tkanine, stiropor, karton, drvo, žica… Deca su sada već dovoljno velika da samostalno mogu koristiti različite alate, poput velikih makaza, noža ili igle. Neka dete samo izabere medijum kojim će se zanimati, a vi mu dajte podstrek i motivaciju. 

Pravljenje kolača


Zašto ne biste ubili dosadu i zasladili se – i to sve jednim udarcem? Deca od 10 do 12 godina su sada već dovoljno velika da plastično posuđe mogu odložiti po strani i u ruke uzeti prave tepsije i tiganje. Ako recept nije previše komplikovan, dete možete naučiti da napravi svoj omiljeni kolač. Palačinke su često prva poslastica koja se nađe u kuvaru početnika – jednostavne su za pripremu, svi ih obožavaju, a prva savršeno pečena palačinka sigurno će izmamiti osmeh na lice! Dete ubilo dosadu, a cela porodica dobila večeru!Kampovanje u dvorištu


Stariji tinejdžeri s društvom sami odlaze na kampovanje ili letovanje. Dvanaestogodišnjak sigurno neće biti srećan kada dobije zabranu da se bez nadzora odraslih zaputi na planinu ili u šumu. Međutim, kampovanje je moguće i u dvorištu! Suština kampovanja je priroda i spavanje pod zvezdama. Šator u dvorištu kuće, večera napolju i noć u šatoru su pun pogodak!


Dekoracija sobe


Osmišljavanje novog dekora za sobu, svakom detetu će oduzeti bar nekoliko sati. Zajedno odredite raspoloživi budžet i dozvolite detetu da pokaže svoju maštu. Posle par sati (ili dana, u zavisnosti od veličine projekta), dobićete potpuno preuređenu prostoriju u kojoj će vaše dete obožavati da provodi vreme.


Planinarenje ili pešačenje


Pravi je trenutak da cela porodica bude na nogama! Možda vama nije dosadno kao vašem desetogodišnjaku, ali malo fizičke aktivnosti će celoj porodici dobro doći. Jedan vikend odvojite za planinarenje ili pešačenje. Svež vazduh i nekoliko hiljada koraka uzbrdo sigurno će doprineti da poradite na sopstvenoj kondiciji. I, ono najvažnije, vašem detetu će to sigurno biti jedan od dana za pamćenje!


Pružanje pomoći


“Ubijanje dosade” može biti veoma produktivno i rezultirati nizom dobrih dela. Ukoliko je vašem detetu dosadno, raspitajte se da li je nekome u vašem komšiluku potrebna pomoć. Sigurno ćete naići na baku kojoj bi trebalo doneti namirnice, zaposlenu majku kojoj je potrebna dadilja ili komšiju kome bi dobro došao dodatni par ruku dok radi u bašti. Na vreme ćete dete naučiti da je vreme uložene u pomaganje drugima zapravo najvrednije vreme na svetu.


Poseta biblioteci, galeriji ili muzeju


Pravi izvor inspiracije i znanja krije se u biblioteci, galerijama i muzejima. Organizujte porodičnu posetu ili posetu s prijateljima. U muzejima se najčešće nalaze i interaktivne igre u kojima dete može učestvovati i dobro se zabaviti. Sladoled na putu do kuće i ugođaj je potpun!


Escape Room


Kada smo već kod interaktivnih igara, pravi izbor za dete od 10 do 12 godina je Room Escape! “Sobe za bekstvo” mogu biti različite tematike, a princip je uvek isti: rešite misteriju dok vreme ne isteče. Prava aktivnost za pokretanje vijuga, razvoj takmičarskog, ali i timskog duha i dobru zabavu!

Na bar jedan od naših predloga, lice vašeg “ni malog ni velikog” deteta će se sigurno ozariti. Pokažite da vam je jasno da period kroz koji prolazi nije nimalo lagan. Olakšajte mu put “pronalaženja sebe” kroz zanimljive igre i aktivnosti. Možda baš neka od navedenih ideja u vašem detetu probudi toliko interesovanje da u tom trenutku i svoje buduće zanimanje. Talenti često ostaju skriveni sve dok neko ne odluči da ih probudi.Slične vesti

Letnje računanje vremena, blagoslov i bauk istovremeno

22 Mar 2022, 11:52

Neki kažu da nam daje duži dan, drugi ga povezuju sa srčani i moždanim udarima, čak i automobilskim nesrećama. Neki bi da…

Vodenica stara dva veka i najmlađa vodeničarka u Srbiji - brašno našlo put i u inostranstvo

22 Mar 2022, 11:03

Ivana Luković je jedina vodeničarka u selu Lazac kod Kraljeva. Odlučila je da se bavi ovim zanatom nakon što je nasledila…

Kako izgleda savetovanje kod astrologa?

22 Feb 2022, 8:55

Svako od nas je barem u jednom trenutku svog života pročitao dnevni, mesečni ili nedeljni horoskop, bilo da veruje u njega…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoMaturantska žurka na Trgu u Požarevcu

U petak 27. maja od 17 časova do 23 časa biće organizovana maturantska žurka na Trgu oslobođenja…

25 May 2022, 12:45

HronikaRasvetljena krađa u Domu zdravlja…

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu brzo su rasvetlili krađu u…

25 May 2022, 12:25

SportČlanovi "Poleta" osvojili…

Na 31. Pojedinačnom prvenstvu u kuglanju za slepa i slabovida lica, koje je održano 14. i…

25 May 2022, 12:22

Kursna lista