Za verske zajednice i crkve 2.000.000 dinara
   11 Jan 2024, 12:12    Veliko Gradište    SATTV, VG    Marija Vajner


Za verske zajednice i crkve 2.000.000 dinara

Opština Veliko Gradište raspisuje se Javni konkurs za podsticanje programa ili nedostajućeg dela sredstava za finansiranje programa od javnog interesa za opštinu Veliko Gradište koje realizuju crkve i verske zajednice sa teritorije opštine Veliko Gradište. Ukupan iznos sredstava koji je predviđen ovim konkursom je 2.000.000 dinara. 

Na javnom konkursu može da učestvuje crkva ili verska zajednica: koje je upisano u registar crkava i verskih zajednica pri Ministarstvu vlade Republike Srbije nadležnom za poslove vera na osnovu Zakona o crkvama i verskim zajednicama, čiji se ciljevi ostvaruju u oblasti u kojoj se program realizuje, koja je direktno odgovorna za pripremu i izvođenje programa koja nije u postupku blokade, da se program realizuje na teritoriji opštine Veliko Gradište, da crkva ili verska zajednica ima usvojen svoj godišnji plan rada koji obuhvata programe i aktivnosti u oblastima koje su od javnog značaja, jedna crkva ili verska zajednica može učestvovati sa jednim predlogom programa/projekta na jednom konkursu, a u toku budžetske godine imaju prava samo jednom na dodelu sredstava.       

Potrebno je dostaviti jedan original konkursne dokumentacije koji je potpisan i overen pečatom (na mestima koja su za to predviđena). Podnosioci prijava svoje predloge projekata treba da popunjavaju na srpskom jeziku, ćiriličnim pismom. Prijavni obrazac treba popuniti jasno i precizno, kako bi prijava mogla da se proceni na najbolji mogući način. Učesnici javnog poziva uz prijavu podnose Predlog programa u štampanom obliku. Obrazac prijave sa ostalom dokumentacijom može se preuzeti na zvaničnoj internet stranici Velikog Gradišta.

Sredstva su predviđena za obavljanje graditeljske, dobrotvorne i naučne delatnosti ovlašćenih subjekata, koje oni obavljaju u skladu sa zakonom i drugim propisima, a naročito za investicione radove na crkvenim objektima, obnovu postojećih crkvenih objekata koji su bez obnove duži vremenski period, a posebno crkvenih objekata koji su spomenici kulture, obnovu ikona, verskih i sakralnih predmeta,  stavljanje novih fasada i krečenje crkvenih objekata, obnovu krovova koji prokišnjavaju na crkvenim objektima, saniranje vlage na crkvenim zidovima, izgradnju novih i obnovu propalih ograda oko crkvenih objekata, organizovanje tradicionalnih godišnjica koje su posvećene imenu koje crkva nosi, organizovanje crkvenih manifestacija i naučna istraživanja vezana za crkvu. 

Maksimalni iznos sredstava odnosno ukupan iznos koji je određen za finansiranje odnosno sufinansiranje prihvaćenih programa ovim konkursom je 2.000.000 dinara. 

Rok za podnošenje prijave na ovaj javni konkurs je 15 dana od dana objavljivanja javnog konkursa na zvaničnoj internet stranici Opštine Veliko Gradište i oglasnoj tabli koja se nalazi u zgradi Opštinske uprave opštine Veliko Gradište. Odluka o izboru programa kojima se iz budžeta Opštine Veliko Gradište dodeljuju sredstva  biće objavljena u roku od pet dana od dana donošenja. 

Neblagovremene prijave, kao i prijave koje ne ispunjavaju uslove za učešće na konkursu, ne razmatraju se. Nepotpune prijave, odnosno nepotpuno ili neprecizno predstavljeni programi ili ostala konkursna dokumentacija, ne razmatraju se. Za dodatne informacije može se obratiti na e-adresu jelena.pantic@velikogradiste.rs 

Sredstva se dodeljuju za programe koji će trajati najduže do 31.12.2024.godine. 


Foto: WikipediaSlične vesti

Velike zadušnice - danas se izlazi na groblja, veruje se da zapaljena sveća osvetljava put umrlima

9 Mar 2024, 9:56

Danas su, devete subote pred Vaskrs, Velike ili Zimske zadušnice, koje najavljuju pripreme za početak Časnog posta.…

Za crkve i verske zajednice 10 miliona dinara iz požarevačkog budžeta

31 Jan 2024, 9:52

Gradsko veće Grada Požarevca raspisalo je Konkurs za sufinansiranje programa/projekata crkava i verskih zajednica sa područja…

Danas je zimski Krstovdan - dan strogog posta

18 Jan 2024, 10:54

Zimski Krstvovdan, praznik uoči Bogojavljenja, slavi se kao uspomena na prve Hrišćane i kada se strogo posti. Po…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoInvesticionim održavanjem povećava…

U planu JP „Toplifikacija i ove godine su zamašna sredstva za investiciono održavanje…

22 Apr 2024, 11:47

PoljoprivredaSetva jarih useva uveliko traje,…

Nedavna kiša na trenutak je prekinula je setva jarih useva u Braničevu, nastavlja se…

22 Apr 2024, 11:44

Vremenska prognozaPrognoza za utorak, 23. april…

SRBIJA: U utorak tokom dana dolazi do naoblačenja koje se premešta…

22 Apr 2024, 11:21

Kursna lista