ZA SVE GENERACIJE NAJZDRAVIJI SPORT JE PLIVANJE
   29 Oct 2019, 9:51        Sat Tv    Maja Stepanović


ZA SVE GENERACIJE NAJZDRAVIJI SPORT JE PLIVANJE

Za pravilan rast i razvoj dece najbolji su bazični sportovi, poput atletike, gimnastike ili plivanja. Međutim, kada govorimo o starijim generacijama koje žele da učine nešto dobro za sebe i svoje zdravlje, plivanje je pravi izbor.

- Postoji nekoliko stvari koje su veoma bitne tokom plivanja, pre svega plovnost, odnosno odnos mišićne mase i masnog tkiva - kaže za diplomirani trener plivanja i nastavnik fizičkog vaspitanja Ivan Grujić, inače trener u Plivačkom klubu "Novi Sad".

- Što je telo plovnije, ono je više na površini i manji je otpor vode. Pored svega je najbitnije imati jaku volju i veliku želju da se istraje u treninzima, što nije teško ukoliko postoji ljubav prema tom sportu i jasno zacrtan cilj.

Kako kaže, naravno da se i stariji mogu uključiti u treninge plivanja, čak je i preporučljivo, s obzirom na to da je voda kao sredina takva da rasterećuje zglobove i kičmeni stub. Stoga ljudi koji imaju povrede nekog ekstremiteta, naročito nogu, mogu u svoje redovne navike uvrstiti i plivanje jer je to sport za oporavak.

- Telo je u vodi u bestežinskom stanju i kičmeni stub i zglobovi su apsolutno rasterećeni, dok je tokom plivanja celo aktivno - kaže trener Grujić.

- Stoga plivanje na zglobove deluje pozitivno jer se povećava njihova elastičnost i pokretljivost. Plivanje je simetričan sport, opterećuje sve mišićne grupe, a ne, kao kod nekih sportova, dominantnu stranu tela. Plivanje ima pozitivan uticaj i na disajni sistem jer nas voda sama tera da dišemo stalno određenim ritmom.

Po Ivanovim rečima, samim tim što produbljuje disanje, poboljšava se kapacitet pluća i obezbeđenost tkiva kiseonikom. Plivanjem se jača i kardiovaskularni sistem i reguliše krvni pritisak.

Plivanje je odličan sport za topljenje masnih naslaga. Može pomoći onima koji žele da se oslobode viška kilograma. Bitno je samo ne odustati brzo, već razmisliti o treninzima na malo duže staze.  Osim toga, plivanje pozitivno utiče i na mentalno blagostanje čoveka jer ima opuštajući efekat, smanjuje anksioznost i nivo stresa.Slične vesti

REDOVNO PLIVANJE U VODI BOGATOJ MINERALIMA- LEK ZA DUŠU I TELO

13 Nov 2019, 10:30

Odavno su lekari preporučivali svojim pacijentima plivanje u morskoj vodi za lečenje različitih bolesti i stanja. Čuveni…

SVAKODNEVNO PLIVANJE PRODUŽAVA ŽIVOT, ŠTEDI SRCE I PODIŽE RASPOLOŽENJE

14 Oct 2019, 14:00

Hirofumi Tanaka, profesor kineziologije i direktor laboratorije za istraživanje kardiovaskularnog starenja na Univerzitetu…

SMANJITE RIZIK OD SMRTI ZA 50 PROCENATA: PLIVAJTE

30 Sep 2019, 15:42Jesen i zima su pred nama, period teške hrane i sedenja pred televizorom umesto provoda napolju. Međutim, brige…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaPREDSTAVLJEN ROMAN USNULI ZMAJEVI…

U DOMU KULTURE U KOSTOLCU U PETAK 15. NOVEMBRA, KAO DEO MANIFESTACIJE NOVEMBARSKI DANI KULTURE,…

18 Nov 2019, 13:35

DruštvoKRAGUJEVAC I POŽAREVAC U HUMANOG…

U PROSTORIJAMA CRVENOG KRSTA POŽAREVAC SU GRAĐANI POŽAREVCA I KRAGUJEVCA DOBROVOLJNO SU DALI…

18 Nov 2019, 13:31

DruštvoUHAPŠEN ZBOG NANOŠENJA TEŠKIH…

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Petrovcu na Mlavi uhapsili su M. B. (1990)…

18 Nov 2019, 13:11

Kursna lista