ZA SVE GENERACIJE NAJZDRAVIJI SPORT JE PLIVANJE
   29 Oct 2019, 9:51        Sat Tv    Maja Stepanović


ZA SVE GENERACIJE NAJZDRAVIJI SPORT JE PLIVANJE

Za pravilan rast i razvoj dece najbolji su bazični sportovi, poput atletike, gimnastike ili plivanja. Međutim, kada govorimo o starijim generacijama koje žele da učine nešto dobro za sebe i svoje zdravlje, plivanje je pravi izbor.

- Postoji nekoliko stvari koje su veoma bitne tokom plivanja, pre svega plovnost, odnosno odnos mišićne mase i masnog tkiva - kaže za diplomirani trener plivanja i nastavnik fizičkog vaspitanja Ivan Grujić, inače trener u Plivačkom klubu "Novi Sad".

- Što je telo plovnije, ono je više na površini i manji je otpor vode. Pored svega je najbitnije imati jaku volju i veliku želju da se istraje u treninzima, što nije teško ukoliko postoji ljubav prema tom sportu i jasno zacrtan cilj.

Kako kaže, naravno da se i stariji mogu uključiti u treninge plivanja, čak je i preporučljivo, s obzirom na to da je voda kao sredina takva da rasterećuje zglobove i kičmeni stub. Stoga ljudi koji imaju povrede nekog ekstremiteta, naročito nogu, mogu u svoje redovne navike uvrstiti i plivanje jer je to sport za oporavak.

- Telo je u vodi u bestežinskom stanju i kičmeni stub i zglobovi su apsolutno rasterećeni, dok je tokom plivanja celo aktivno - kaže trener Grujić.

- Stoga plivanje na zglobove deluje pozitivno jer se povećava njihova elastičnost i pokretljivost. Plivanje je simetričan sport, opterećuje sve mišićne grupe, a ne, kao kod nekih sportova, dominantnu stranu tela. Plivanje ima pozitivan uticaj i na disajni sistem jer nas voda sama tera da dišemo stalno određenim ritmom.

Po Ivanovim rečima, samim tim što produbljuje disanje, poboljšava se kapacitet pluća i obezbeđenost tkiva kiseonikom. Plivanjem se jača i kardiovaskularni sistem i reguliše krvni pritisak.

Plivanje je odličan sport za topljenje masnih naslaga. Može pomoći onima koji žele da se oslobode viška kilograma. Bitno je samo ne odustati brzo, već razmisliti o treninzima na malo duže staze.  Osim toga, plivanje pozitivno utiče i na mentalno blagostanje čoveka jer ima opuštajući efekat, smanjuje anksioznost i nivo stresa.Slične vesti

PLIVANJE U MINERALIZOVANOJ TERMALNOJ VODI SMANJUJE NIVO STRESA

11 Feb 2020, 10:16

Mineralizovana termalna voda blagotvorno utiče na smanjenje negativnih efekata stresa na naše zdravlje, a boravak…

BEZ JODA SE NE MOŽE

29 Jan 2020, 12:13

Od sad- jod i u bazenu
 
            Jod je veoma važan mineral za pravilan rad štitne žlezde, a samim tim i funkcionisanje…

U VELIKOM GRADIŠTU NA BOGOJAVLJENJE PLIVALO SE ZA ČASNI KRST

20 Jan 2020, 17:24

U organizaciji Crkve Svetog Arhangela Gavrila I Turističke organizacije u Velikom Gradištu, na Bogojavljenje održano…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoVINOGRADARI OPŠTINE GOLUBAC PROSLAVILI…

Zaštitnik vinogradara, Sveti Trifun, obeležen je širom zemlje,pa i u opštini…

15 Feb 2020, 18:42

PolitikaVUČIĆ SA PREDSTAVNICIMA SRBA IZ…

Predstavnici Srba iz Crne Gore i Republike Srpske razgovaraju u Beogradu s predsednikom Srbije…

15 Feb 2020, 15:11

DruštvoDANAS SE OBELEŽAVA MEĐUNARODNI…

Godišnje zbog raka izgubimo jedno i po školsko odeljenje.Danas se obeležava…

15 Feb 2020, 15:07

Kursna lista