ZA REKONSTRUKCIJU GOLUBAČKE TVRĐAVE DODATNIH DVA MILIONA EVRA
   23 Sep 2017, 23:21    Golubac    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


ZA REKONSTRUKCIJU GOLUBAČKE TVRĐAVE DODATNIH DVA MILIONA EVRA

Za konačan završetak rekonstrukcije Golubačke tvrđave,Evropska unija izdvojila je dodatnih 2 miliona evra.Inače za dosadašnje radove koji su počeli još 2014.godine iz pristupnih fondova Evropska unija je izdvojila 6,6 miliona evra. Kompletna rekonstrukcija i restauracija Golubačkog grada trebalo bi da bude zavšena do kraja 2018. godine. 

Nadležne institucije Evropske unije nastavljaju pružanje podrške za detaljnu restauraciju Golubačke tvrđave,atraktivnog fortifikacijskog utvrđenja na ulazu u Đerdapsku klisuru, pa je za tu namenu izdvojeno još dva miliona evra radi završetka svih radova. Inače, rekonstrukciju Golubačke tvrđave EU je već sa 6,6 miliona evra finansirala iz svojih pretpristupnih fondova od kojih Srbija svake godina dobija donacije u vrednosti oko 200 miliona evra. Golubačka tvrđava je nezaobilazna stanica na putu kroz istočnu Srbiju. Mnogo ljudi iz zemlje, ali i inostranstva, posetilo je ovu srednjevekovnu tvrđavu iz 14. veka.


       -Od početka ovogodišnje letnje turističke sezone,pa do danas kompleks  i tvrđavu  posetilo je preko 40 hiljada posetioca, bilo je i dosta stranih državljana iz Evrope i sveta,kažu u preduzeću ,,Tvrđava Golubački grad’’ Golubac.

            Do pre tri godine tvrđava je izazivala u isto vreme dve potpuno oprečne reakcije: očaranost svojom jedinstvenošću i lepotom i razočaranost stanjem u kom se nalazila. Smeštena na desnoj obali Dunava, na samom ulazu u đerdapsku klisuru, tvrđava je vapila za obnovom. Zidine, kule i kamena stepeništa su bile u dosta dobrom stanju, ali su drveni spratovi i stepenice istruleli i pretvorili se skoro u prah; viši spratovi su bili skroz urušeni, a daske na podu i grede koje ih drže trule i opasne za kretanje. Evropska unija je prepoznala kulturni i istorijski značaj Golubačke tvrđave i uložila 6,6 miliona evra u njenu rekonstrukciju. Obnova je počela  septembra 2014 godine i do danas je Izgrađena  obaloutvrda, izmešten je saobraćaj iz tvrđave i sagrađen tunel, kao i obilaznice, a potom su izgrađeni i moderni centar za posetioce i pristanište za brodove. Centar za posetioce ima i komercijalne sadržaje kao što su amfiteatar sa 250 mesta, restoran, dodatni sadržaji.


         -Ovaj kompleks postaje i značajno mesto za održavanje književnih večeri, koncerata kao i drugih kulturnih manifestacija. Mateja Bećković imao je književno veče a Filharmonija mladih iz Beograda održala je koncert,dodaju u preduzeću ,,Tvrđavi Golubački grad’’.
Kompletna rekonstrukcija i restauracija Golubačkog grada trebalo bi da bude zavšena do kraja 2018. godine.  

 Svakako će biti iznenađenje svima koji dugo nisu bili u Đerdapskoj klisuri da vide ovu našu „lepoticu“ umivenu i doteranu kao što joj i priliči.
   Lj.NastasijevićSlične vesti

Naredne godine rekonstrukcija javne rasvete u 25 sela

15 Dec 2021, 12:42

Opština Veliko Gradište će kroz program “Partnerstvo za lokalni razvoj“ koji Ministarstvo za državnu…

Početak rekonstrukcije pešačkog mosta u Petrovcu na Mlavi

13 Jan 2021, 12:00

Zbog rekonstrukcije, pešački most u gradskom parku u Petrovcu na Mlavi od sutra je zatvoren za pešake i bicikliste.

Rekonstrukcija pijace "Stari Mlin" kod Medicinske škole

3 Nov 2020, 12:01

JKP „Komunalne službe“ započelo je rekonstrujkciju zelene pijace „Stari Mlin“ na uglu  Lole…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoGolubačkim komunalcima 12 miliona…

Opština Golubac dobila je bespovratna sredstava u iznosu od 7. miliona  dinara…

20 Feb 2024, 13:44

Vremenska prognozaPrognoza za sredu, 21. Februar…

SRBIJA: U sredu promenljiva oblačnost sa povremenom slabom kišom…

20 Feb 2024, 12:25

DruštvoDinić: Ne možemo još uvek da zatvaramo…

Dok se ne reši pitanje regionalne deponije, otpad iz Požarevca i Kostolca biće deponovan…

20 Feb 2024, 12:25

Kursna lista