ZA NOVOROĐENE BEBE AUTOSEDIŠTA I NOVČANA POMOĆ
   31 Oct 2017, 12:29    Veliko Gradište    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


ZA NOVOROĐENE BEBE AUTOSEDIŠTA I NOVČANA POMOĆ

-Predsednik opštine Dragan Milic sa sardnicima primio je majke koje su rođenjem deteta ostvarile pravo na novčane nagrade. -Ovo pravo u mesecu oktobru ostvarilo  je 12 porodilja,kojima je pored novčane naknade uručena autosedišta za bebe i karte za besplatan parking u gradu
 
           Predsednik opštine Veliko Gradište, Dragan Milić sa saradnicima, primio je u svečanoj sali Skupštine opštine, majke koje su, rođenjem deteta, ostvarile pravo na novčane naknade.Za mesec oktobar ovo pravo na naknadu  ostvarile su 12 porodica koje su dobile novu prinovu.


          Opština Veliko Gradište u cilju zaustavljanja pada nataliteta sprovodi svoju odluku o proširenim pravima iz socijalne zaštite građana i Pravo na naknadu za novorođeno dete. Inače, ovom odlukom opština nastoji da kreira dobar socijalni program i obezbedi što bolje uslove koji će poboljšati status osetljivih grupa kroz pomoć učenicima, studentima, novorođenoj deci, nezaposlenim roditeljima, mladencima i ženama za vantelesnu oplodnju.


          Pravo na naknadu za novorođeno dete utvrđeno je Odlukom o proširenim pravima iz socijalne zaštite građana u opštini Veliko Gradište, a ostvaruje se preko Centra za socijalni rad opština Veliko Gradište i Golubac i Opštinske uprave opštine Veliko Gradište.


           - Želim da vas pozdravim i da vam čestitam na rođenim bebama i mislim,da za nas nema lepših dana nego kada imamo prijem ovakve vrste. To je dokaz da imamo u oktobru 12 rođenih beba,u prošlom mesecu imali smo isto toliko,i ovo će biti praksa u našoj Opštini,kada ćemo svakog prvog u mesecu da primamo roditelje koji su dobili bebu u prošlom mesecu i da im podelimo ono što ovog momenta možemo da izdvojimo iz budžeta,rekao je na prijemu povodom dodele novčane pomoći i autosedišta roditeljima koji su imali prinovu u svojim porodicama,predsednik opštine,Dragan Milić.


Inače, jednokratne novčane naknade primaju porodilje koje imaju prebivalište, odnosno boravište na teritoriji opštine Veliko Gradište, za prvo dete 15.000 dinara, za drugo 20.000 dinara, a za treće i naredno 25.000 dinara. Pored ovog, nezaposlene majke imaju pravo i na roditeljski dodatak u iznosu od 50.000 dinara.


         -Ja ću da podsetim da za svako rođeno dete iz budžeta se izdvaja određena sredstva u zavisnosti da li je prvo,drugo ili treće dete,da nezaposlene majke od Opštine dobijaju 50 hiljada dinara i opredelili smo od pre nekoliko meseci da naše Javno komunalno preduzeće da godišnju kartu za besplatan parking za roditelje koji imaju auto i da svako novprođeno dete dobije auto sedište. Uveli smo praksu da svake godine kada se obeležava nedelja bezbednosti u saobraćaju podelimo po 50 ili 100 sedišta,a pre izvesnog vremena odlučili smo da roditelji za svako novorođeno dete u opštini Veliko Gradište dobije s edište za bebe,čime ćemo omogućiti da ta deca u vožnji budu što bezbedna,što nam je i cilj,rekao je Milić.


       Predsednik Dragan Milić podsetio je ,da i u buduće u školi kao što ima slučajeva,deca koja ispunjavaju uslove imati besplatnu užinu,da u srednoj školi deca imaju besplatan prevoz,da studenti jednom mesečno imaju autobusku kartu da dođu do Velikog Gradišta i da se vrate u mesto studiranja. Iz budžeta izdvajamo znatna sredstva za stipendije,a nagrađujemo i učenike koji na republičkim takmičenjima  osvoje prvo,drugo ili treće mesto,sa laptovima,računarima ili vaučerima u toj vrednosti kao i mnoga druga sredstva i priznanja za tu decu koja postižu dobre rezultate.


         -To nije trošak za budžet,to je najbolja investicija kada izdvajamo za novorođene bebe.Voleo bih da pola budžeta potrošimo za te namene,ali imamo prilike i ovim pravcem nastavićemo i u buduće. Vama i vašoj deci želim svu sreću,da budu živa i zdrava i vi sa njima,da porastu,da budu dobri ljudi i da krenu u školu,a da mi ili neko drugi koji bude u Opštini,uvek činimo neki napor da se toj deci pomogne koliko može i da im bude bolje,naglasio je predsednik Milić.


Odluka o proširenim pravima iz socijalne zaštite građana u opštini Veliko Gradište sprovodi se od 2011. godine i do sada je nekoliko puta bila dopunjena.

Podrška Slavice Đukić Dejanović, resorne ministarke zadužena za demografiju i populacionu politiku, naterala ih je da krenu korak dalje. Od sada će opština Veliko Gradište dodeljivati majkama porodiljama autosedišta za bebe, karte za besplatan parking u gradu i jednokratne novčane naknade svakog meseca. 

Opština Veliko Gradište u saradnji sa Centrom za socijalni rad u cilju zaustavljanja pada nataliteta sprovodi svoju odluku o proširenim pravima iz socijalne zaštite građana i Pravo na naknadu za novorođeno dete. Inače, ovom odlukom opština nastoji da kreira dobar socijalni program i obezbedi što bolje uslove koji će poboljšati status osetljivih grupa. 

        Isidora Perić iz Centra za socijalni rad iz ovog grada na Dunavu kaže da je ovo je već drugi mesec kako imamo ovu akciju u kojoj pored toga što priznajemo pravo na jednokratnu pomoć majkama za prvo,drugo,treće i svako naredno dete,dodeljujemo im pored novčane nagrade i autosedišta za bebe kao i bebsplatni parking u trajanju od jedne godine.


         -Kada je u pitanju neka ugrožena porodica,delimo jednokratne pomoći u vidu namirnica,lekova ili u novcu. Iz oblasti proširenih prava dajemo besplatni prevoz srednjoškolcima u vidu jedne povratne karte ili refunndaciju na polovinu vraćanja sredstava mesečnih karata za učenike kojih ima više u jednoj porodici. Trenutno imamo 70 srednjoškolaca koji ostvaruju pravo na besplatni prevoz,a kriterumi za korišćenje tog prava je da deca budu korisnici dečijeg dodatka,ako su iz porodica koja koriste neku socijalnu pomoć ili kada porodica dobije treću prinovu. Po pitanju refundacije sredstava ,imamo tri porodice koje ostvaruju pravo na povraćaj pola sredstava za korišćenje mesečne karte za prevoz,dodala je Perić.

           

Predsednik opštine Dragan Milić je, sa svojim zamenikom, Slađanom  Markovićem, direktorkom JKP “Dunav“, Ljubicom Mitić, i predstavnicom Centra za socijalni rad, Isidorom Perić, prisutnim majkama podelio autosedišta za bebe, karte za besplatan parking u gradu i rešenja o dodeli jednokratne novčane naknade.
Lj.Nastasijević
 
 
 Slične vesti

Milić: Nastavljamo sa realizacijom velikih investicija

8 Feb 2024, 13:12

Opština Veliko Gradište se poslednjih godina, pa i decenija razvija i ulaže velika sredstva za poboljšanje…

Privremeni organ u Kučevu podržao sprovođenje politike ruraralnog razvoja u ovoj godini

17 Nov 2023, 16:20

Članovi Privremenog organa opštine Kučevo, na trećoj sednici ovog organa razgovarali su I doneli odluke među kojima …

U Kučevu zasedalo opštinsko veće

22 Aug 2023, 16:49

Na 21. sednici Opštinskog veća u Kučevu  usvojen je izveštaj Javnog komunalnog preduzeća ,,Kučevo’’…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

Vremenska prognozaPrognoza za utorak, 16. april…

SRBIJA: U utorak stiže promena vremena uz velike temperaturne razlike…

15 Apr 2024, 13:32

KulturaNarodna biblioteka priprema kulturno…

Narodna bibliotaka “Veljko Dugošević” Golubac je centar svih kulturnh dešavanja…

15 Apr 2024, 11:53

PrivredaSubvencije nisu isplaćene na vreme…

Subvencije nisu isplaćene na vreme jer korisnici ne proveravaju eSanduče kažu u Upravi za…

15 Apr 2024, 11:34

Kursna lista