Za jedne praksa za druge putokaz za život - kako mladi pomažu deci bez roditeljskog staranja
   27 Feb 2024, 9:58    Beograd    rts    Elena Marjanović


Za jedne praksa za druge putokaz za život - kako mladi pomažu deci bez roditeljskog staranja

Najvažnije je da se deci bez roditeljskog staranja omogući da se obrazuju, lakše zapošljavaju i integrišu u društvo, kaže za RTS Dušica Jelač iz Centra za unapređenje društva koji promoviše unapređenje društvenog života ugroženih grupa posebno dece.


Projekat koji pokreće Centar za unapređenje društva želi da pomogne ugroženim grupama kroz dualno obrazovanje studenata humanističkih nauka – budućih socijalnih radnika, psihologa, defektologa. Na taj način bi studenti obavljali stručnu praksu i osposobljavali se za budući poziv, volontirajući u domovima za nezbrinutu decu.


"Obe grupe su u benefitu i do sada su ostvarili odlične rezultate. U saradnji sa 5 beogradskih fakulteta uspevamo da oformimo grupe studenata koje su nam potrebne tokom godine. Ove godine imamo oko 60 studenata i 100 dece uzrasta od 2 do 12 godina. Osim u Beogradu, radimo i u Beloj Crkvi gde nam nedostaju studenti, odnosno volonteri. Veliki je izazov raditi u malim sredinama, u Beogradu su svi skoncentrisani. Mi upravo tražimo mlade ljude koji možda uče od kuće, ili su master studenti, a koji bi mogli da se posvete u svom kraju ovoj deci", objašnjava Jeleč. 


U Beogradu su obuhvaćena tri doma gde su deca uzrasta od 6 do 18 godina, u domu u Beloj Crkvi obuhvaćeno je 26 mališana. Žele da obuhvate sve domove u Srbiji, sledeća stanica im je Pančevo.


"Cilj programa je da podignemo kapacitete dece za samostalan život, da razvijamo njihove socijalne, kognitivne, emocijalne i  fizičke sposobnosti. To smo postigli kroz aktivnosti koje studenti sa njima sprovode van domova. Uspeli smo da utičemo na njihovu sreću, da se bolje osećaju, da jedva čekaju da vide svog studenta-druga, da se lepše ponašaju u javnom psrostoru, da se spremaju za školu, da više uče i održavaju higijenu u prostaru gde borave. Ostvarili smo benefite u svim sferama, i to nam je najvažnije", ističe Jeleč.


Centar pokreće i program podrške samohranim roditeljima, kojih ima oko 300.000 u Srbiji. Reč je uglavnom o višečlanim porodicama, a roditelji su često nezaposlenim ili bolesni dok brinu o maloletnoj deci.


"Započeli smo i program sa udruženjem 'Samostalan ali ne sam' tako što formiramo parove od mladih koji su izašli iz domova pre nekoliko godina i koji su prošli to iskustvo, i sada su mentori mladima koji se spremaju za izlazak. Na taj način želimo da im pomognemo da se pripreme što bolje za ono što ih čeka u spoljnoj sredini", rekla je u razgovoru za RTS Dušica Jeleč iz Centra za unapređenje društva.Slične vesti

Oskudan rečnik i poremećaj pažnje - problemi budućih prvaka

4 Apr 2024, 12:35

Upis prvaka je počeo 1. aprila. Oskudan rečnik, siromašne rečenice, poremećaj pažnje – to već nekoliko godina…

Grad daje po 40.000 dinara za svako rođeno dete

22 Mar 2024, 12:49

Nakon žučne rasprave, odbornici lokalnog požarevačkog parlamenta su na sednici Skupštine Grada, usvojili Predlog…

Kriva kičma, problemi sa vidom i govorom - bilans sistematskih pregleda

13 Mar 2024, 12:16

U toku su sistematski pregledi dece za upis u osnovnu školu. Dr Milana Stojanović, pedijatar Doma zdravlja Požarevac…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoInvesticionim održavanjem povećava…

U planu JP „Toplifikacija i ove godine su zamašna sredstva za investiciono održavanje…

22 Apr 2024, 11:47

PoljoprivredaSetva jarih useva uveliko traje,…

Nedavna kiša na trenutak je prekinula je setva jarih useva u Braničevu, nastavlja se…

22 Apr 2024, 11:44

Vremenska prognozaPrognoza za utorak, 23. april…

SRBIJA: U utorak tokom dana dolazi do naoblačenja koje se premešta…

22 Apr 2024, 11:21

Kursna lista