Za izgradnju infrastructure u opštini Golubac iz budžeta za narednu godinu izdvojiće se 200 miliona dinara
   12 Dec 2020, 15:10    Golubac    SatTv    Ljubiša Nastasijević


Za izgradnju infrastructure u opštini Golubac iz budžeta za narednu godinu izdvojiće se 200 miliona dinara

Jedan od prioriteta razvoja opštine Golubac u proteklom i u narednom periodu su pored turizma i  modernizacija lokalne putne mreže,vodosnamdevanje,obrazovanje, kultura i sport.Svake godine na području ove podunavske opštine u Golupcu i u 23 naselja asvaltira se oko desetak kolometara lokalnih saobraćajnica, pa je u poslednjih četiri godine modernizovano  oko 80 odsto lokalne i turističke  infratsrukture.


    -Mi smo u proteklom periodu dobar deo novca izdvojili iz opštinskog budžeta za asvaltiranje svake godine po više kilometara lokalnih puteva,ne računajući radove na polaganju asvalta na putevima  prvog I drugog reda.Ove godine izdvojili smo 88 miliona dinara za  rekonstrukciju lokalnih puteva sa asvaltnim kolovozom na nekih sedam deonica u dužini od 16,5 kilometara I radove izvodi Preduzeće za puteve iz Požarevca. U većini naselja završili smo modernizaciju loklane putene mreže I asvaltiranje seoskih I gradskih ulica, a u onim selima gde se do sada nije radilo, uradićemo do kraja ove godine.Izgradili smo I jedan most na Tumanskoj reci koji će povezivati naselje Snegotin sa manastirom Tumane I Krivačom,a vrednost ovih radova je oko million dinara Ulagali smo I u razvoj obrazovanja,zdrastva,kulture I sporta,kaže predsednik opštine dr Nebojša Mijović.


Počela je I realizacija zajedničkog  projekta ,,Otpadne vode 2’’ u okviru programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija koji finansira Evropska Unija I vrednost ovog projekta je 500 hiljade evra. Osnovni cilj projekta je izgradnja nedostajućeg dela kanalizacione mreže u gradu Golupcu kao I u svim naseljima. Pored ovih radova realizovaće se I prateće aktivnosti  na projektu, koje će se odnositi na jačanje svesti stanovništva o značaju zdrave životne sredine, što će sveukupno dovesti do boljeg kvaliteta života stanovnika ove podunavske  opštine.
            -U toku su radovi na izgradnji kanalizacione mreže u Golupcu sredstvima iz programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija u okviru  Implementacije zajedničke strategije upravljanja otpadnim vodama u hidrološkom slivu Dunava. Vrednost radova je 40.7 miliona dinara  koja su obezbeđena  iz programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija I  učešće opštine Golubac od 15 odsto. Završetak radova na kanalizaciji u gradu Golupcu planiran je do maja 2021.godine. Pored Golupca,izgradnja kanalizacije planirana je I u svim naseljima na području Opštine. Trenutno su urađeni projekti za deset  mesnih zajednica ,jer vodimo brigu I o razvoju našim naselja  kako bi se stvorili bolje uslove za rad I bolji standard naših meštana,naglasio je dr Mijović.
 
Sportska  hala Osnovne Škole ,,Branko Radičević’’ u Golupcu posle 20 godina  dobila je grejanje.
            -Ova sportska hala nije imala upotrebnu dozvolu punih dvadeset godina kao ni prateće objekte kao što su svlačionice, a posebno grejanje.Mi smo iz budžeta proteklih meseci investirali u izgradnju grejanja u hali,urađene su proteklih godina nove svlačionice I sve što je potrebno za ovaj objekat,tako da su sada stvorenu uslovi za organizovanje raznih sportskih takmičenja,počev od opštinskih,regionalnoh pa  do  međunarodnih,dodao je predsednik Mijović.

Planirani Nacrt budžeta  koji je razvojni za narednu 2021.godinu je završen I biće usvojen na jednoj odnarednih  sednica Skupštine opštine. I naredne godine iz opštinske kase planirano je 200 miliona dinara za infratsrukturne projekte
         -Novi budžet za narednu godinu je razvojni,bez obzira na situaciju u kojoj se nalazimo kada je u pitanju pandemija izazvana korona virusom. Planirali smo I da naredne godine veći deo budžetskih sredstava uložimo za izgradnju infrastructure kao I nekih kapitalnih investicija.Za sve ovo,izdvojićemo oko 200 miliona dianara,budžet je na javnoj raspravi do polovine ovog meseca I posle toga biće I dostavljen Skupštine I odbornicima na usvajanje,objasnio je dr Mijović.

Izgradnja novog hotela ,uređenje marina  na Dunavu i izgradnja buciklističke staze od Vinaca do Golubačke tvrđave ,za opštinu Golubac pored Golubačke tvrđave i manastira Tumane,predstavlja bogatu turističku ponudu i u narednom periodu ovaj kraj postaće značajna turistička destinacija u Braničevskom okrugu 



Slične vesti

Mali: Pripremni radovi za izgradnju Ekspo ispod zemlje se polako završavaju

24 Feb 2024, 10:22

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je tokom obilaska radova na gradilištu u Surčinu, gde će biti izgrađen…

Izgradnjom puteva do više investitora i turista

12 Feb 2024, 10:53

Dunavski koridor, odnosno brza saobraćajnica Požarevac – Veliko Gradište – Golubac, dužine 68 kilometara,…

U Golupcu potpisani ugovori o izgradnji marine na Dunavu sa 100 plovila

21 Nov 2023, 12:55

Ministarstvo turizma i omladine Republike Srbije , Agencija za upravljanje lukama i Opština Golubac potpisali su…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaPrvi međunarodni festival savremenog…

Arheološki park Viminacijum biće domaćin prvog međunarodnog festivala savremenog plesa…

29 Mar 2024, 14:28

DruštvoZavršena druga faza rekonstrukcije…

Saša Pavlović gradonačelnik Požarevca sa saradnicima, obišao je radove na Muzeju…

29 Mar 2024, 14:18

DruštvoMladost, svetlost dobrote - humanitarni…

Pod sloganom „Mladost, svetlost dobrote“, održan je još jedan tradicionalni…

29 Mar 2024, 13:36

Kursna lista