ZA INFRASTRUKTURU U 26 OPŠTINA I GRADOVA 364 MILIONA DINARA
   18 Mar 2017, 14:25        RTV    Maja Kostić


ZA INFRASTRUKTURU U 26 OPŠTINA I GRADOVA 364 MILIONA DINARA

Devet gradova i 17 opština u Srbiji, od kojih šest nerazvijenih, dobiće ove godine 364,3 miliona dinara za realizaciju infrastrukturnih projekata, rekao je Tanjugu državni sekretar ministarstva privrede Dragan Stevanović.
Ovim sredstvima Ministarstvo privrede u okviru "Programa podrške razvoju poslovne infrastrukture", sufinasira radove na izgradnji saobraćajne, komunalne, energetske i ostale infrastrukture, kao i radove koji obezbeđuju dostupnost poslovne zone i njeno povezivanje sa okruženjem.
Prema Stevanovićevim rečima, Ministarstvo privrede podržava projekte lokalnih samouprava u iznosu od 60 odsto, bez poreza na dodatu vrednost, dok su gradovi i opštine u obavezi da finansiraju preostalu vrednost projekata.
Planirano je, kako ističe, da se krajem marta ili početkom aprila krene sa javnim nabavkama, kako bi već u maju mogli da počnu radovi na odabranim projektima.
Ove godine, kako je precizirao Stevanović, podršku su dobile projekti sa kojima su konkurisale opštine Ada (4,6 miliona dinara), Apatin (oko 6,5 miliona), Bač (blizu tri miliona), Bačka Palanka (skoro pet miliona) , a toliko su dobili i Boljevac i Prijepolje, dok je Blace dobilo oko 8,5 miliona za projekat rekonstrukcije vodovodne mreže.
Sredstva su dobile i opštine Vladičin Han (oko 11,1 miliona ), Vrnjačka Banja (oko 8,3 miliona), Gornji Milanovac (oko 13,7 miliona ), dok su opštine Doljevac, Ivanjica, Rača, Prokuplje i Sjenica dobile po oko 10 miliona dinara. Opština Preševo je dobila oko 25 miliona , Šid oko 16,4 miliona, a Knić i Pećinci po 2,9 miliona, odnosno 915.000 dinara.
Stevanović je naveo da je od gradova, najviše novca dobilo Vranje, oko 77,1 miliona dinara za projekat izgradnje dela obilaznice u industrijskoj zoni Bunuševac, Niš 30,9 miliona za izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže u radnoj zoni Donje Međurovo, Kruševac oko 28,6 miliona dinara, Užice 21,5 miliona, Zrenjanin 19,3 miliona, Valjevo 15,7 miliona i Kikinda tri miliona dinara .
"Ovo je deo programa koji radimo već tri godine, a za to vreme je sufinansirano 70 infrastrukturnih projekata na teritoriji 45 lokalnih samouprava ukupne vrednosti oko 1,5 milijardi dinara, od čega je učešće Ministarstva privrede bilo preko 800 miliona", kazao je Stevanović.
Prema njegovim rečima, to konkretno znači da je izgrađeno oko 18.000 kvadratnih metara proizvodnih objekata, oko 13.000 metara saobraćajnica, 12.000 metara kanalizacione i blizu 10.000 metara vodovodne mreže, ali i oko 24.500 metara energetskog voda, blizu 7.000 metara gasovoda i šest trafostanica.
Stefanović kaže da zahvaljujući tome opštine u Srbiji potrencijalnim investitorima mogu da ponude atraktivan prostor koji je opremljen, ima dobru putnu, vodovodnu, kanalizacionu i elektroenergetsku infrastrukturu.
"Srbija je u tom smislu do pre par godina bila poprilično zapuštena, a mi smo u velikoj meri promenili tu sliku danas", kazao je Stevanović i najavio da očekuje da će ovaj program biti nastavljen .
On nije mogao da precizira koji su investitori zainteresovani za ulaganje i u koje opštine. Ali, kaže da se pregovara sa mnogima i očekuje da će i ove godine nivo direktnih stranih investicija u Srbiji biti veći u odnosu na prethodnu kada je iznosio oko dve milijarde evra.
Stefanović, istovremeno skreće pažnju na još dva programa podrške razvoju poslovne infrastrukture, Ministarstvo privrede - "Gradimo zajedno" sa Evropskom investicionom bankom (EIB) i Program sufinansiranja projektno tehničke dokumentacije.
"Čini mi se da će ova godina biti najuspešnija kada je reč o programu "Gradimo zajedno". Do sada smo pregledali 100 projekata, od 150 koliko je stiglo iz lokalnih samouprava. Verujem da će vrednost onih koje ćemo podržati preći i tri milijarde dinara, a naše učešće iznosiće bar 1,5 milijardu dinara", naveo je Stevanović.
Za Program sufinasiranja izrade projektno tehničke dokumentacije za poslovne, odnosno industrijske zone, kako objašnjava, ove godine je opredeljeno 140 miliona dinara, a na konkurs je stiglo 105 prijava koji se trenutno proveravaju.
Podsetio je i da je prošle godine za te svrhe bilo izdvojeno oko 56 miliona dinara.
Prema podacima Ministarstva privrede u Srbiji je do sada ukupno podržano 37 lokalnih samouprava u pripremi infrastrukturnih projekata za unapređenje industrijskih i poslovnih zona, inkubatora i klastera, zatim obnavljanja braunfild lokacija kao i razvijanje saobraćajne i komunalne infrastrukture.
Od tih 37 odobrenih projekata, 20 su bili namenjeni nerazvijenim i devastiranim opštinama.

 Slične vesti

Radovi na infrastrukturi u Velikom Gradištu se nastavljaju

11 May 2022, 15:52

Predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić danas je sa rukovodstvom i saradnicima obišao i radove…

Ministar Momirović posetio Veliko Gradište i Golubac

17 Mar 2022, 13:46

Nakon obilaska radova na izgradnji brze saobraćajnice Požarevac – Veliko Gradište – Golubac, ministar Tomislav Momirović…

Potpisana još dva ugovora s Kinezima za gradnju puteva

12 Nov 2021, 11:10

Predstavnici vlade i Puteva Srbije su, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića, potpisali komercijalni ugovor o projektovanju…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeNakon "mirne" faze,…

Nakon „mirne“ faze, prema poslednjim informacijama, raste broj novoobolelih od…

24 Jun 2022, 13:03

Vremenska prognozaPROGNOZA ZA SUBOTU, 25. Jun 2022.

SRBIJA: U subotu vrlo toplo i pretežno sunčano pre podne, a popodne…

24 Jun 2022, 11:48

DruštvoŽetva ozimih strnih žita

Protekle sedmice u Braničevu su pali prvi otkosi ječma, a požnjevena je i po koja parcela…

24 Jun 2022, 11:37

Kursna lista