Za e-fiskalizaciju prijavljeno više od 100.000 obveznika, prijave za finansijsku podršku do kraja meseca
   20 Jan 2022, 9:34    Beograd    rts    Elena Marjanović


Za e-fiskalizaciju prijavljeno više od 100.000 obveznika, prijave za finansijsku podršku do kraja meseca

Više od 100.000 obveznika fiskalizacije prijavilo je podatke o lokacijama prodajnih objekata putem portala Poreske uprave, što je prvi i neophodan korak kako bi obveznici prešli na novi model e-fiskalizacije.

  Obveznici fiskalizacije nakon što prijave prodajne objekte, imaju mogućnost da ostvare pravo na finansijsku podršku po svakom prijavljenom poslovnom prostoru i prijavljenoj poslovnoj prostoriji u iznosu od 100 evra, kao i finansijsku podršku po fiskalnoj kasi u iznosu od takođe 100 evra. Rok za prijave za finansijsku podršku je 31. januar 2022. godine.

Obveznici fiskalizacije koji nisu evidentirani kao obveznici PDV-a na dan podnošenja Izjave o zainteresovanosti za finansijsku podršku za fiskalizaciju finansijsku podršku ostvaruju u iznosu uvećanom za 20 odsto. Obveznik fiskalizacije može podneti samo jednu Izjavu o zainteresovanosti.

Do današnjeg dana se ukupno 85.355 obveznika prijavilo za finansijsku podršku, a do sada je u tu svrhu isplaćeno 2,5 milijarde dinara. Isplate se vrše u tranšama, svake nedelje tokom trajanja prijave.

Kada je reč o fiskalnim uređajima koji su trenutno dostupni na tržištu, Poreska uprava je do sada odobrila preko 100 elemenata elektronskog fiskalnog uređaja.  Na sajtu poreske uprave  obveznici mogu da pronađu spisak elemenata i proizvođača, kako bi se odlučili koji fiskalni uređaj će koristiti.

Novi model e-fiskalizacije predviđa direktnu vezu fiskalnog uređaja sa Poreskom upravom u realnom vremenu. Takođe, on podrazumeva i postojanje QR koda na svakom fiskalnom isečku, čime kupci, odnosno korisnici usluga, mogu da provere da li je račun izdat u skladu sa zakonom i čijim skeniranjem mobilnim telefonom kupac uspostavlja vezu sa Poreskom upravom i dobija informacije da li je njegov fiskalni račun original.

Svi obveznici fiskalizacije imaju rok da pređu na novi model najkasnije do 30. aprila 2022. godine.Slične vesti

Sistem e-faktura ubrzava poslovanje, koje novine donosi za privredu

13 Apr 2022, 10:51

Od 1. maja se, osim potpunog prelaska na e-fiskalizaciju u izdavanju računa, prelazi i na e-fakturu u trgovanju među preduzećima…

Još danas prijave za subvencije od 100 evra za fiskalne kase

5 Apr 2022, 11:22

Još danas privrednici mogu da se prijave na portalu Poreske uprave za subvencije od 100 evra po fiskalnom uređaju i po prodajnom…

Inflacija u vrtlogu rata, rast cena hrane najviše uticao na kućni budžet

9 Mar 2022, 9:19

Po tradiciji, januar je najkritičniji mesec za kućni budžet. I taman smo mislili da će nam februar doneti olakšanje, kad…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

EkonomijaRafovi sa šećerom prazni, država…

Država će zamrznuti cenu kompletnog šećera i do četvrtka intervenisati na tržištu, rekao je…

25 May 2022, 10:01

DruštvoDanas 25. maj, u SFRJ slavljen…

Današnji datum je nekada u socijalističkoj Jugoslaviji slavljen kao Dan mladosti, poseban…

25 May 2022, 9:56

ZdravljeViše testiranih i zaraženih, na…

Od početka epidemije u Srbiji je registrovano 2.015.711 slučajeva zaraze koronavirusom, a…

25 May 2022, 9:51

Kursna lista