Za 12 projekata 548.000 evra za razvoj turizma na Z. Balkanu
   9 Nov 2018, 13:08        Maja Kostić


Za 12 projekata 548.000 evra za razvoj turizma na Z. Balkanu

Projekat razvoja i promocije turizma Veća za regionalnu saradnju , kojeg finansira Evropska unija, dodelio je danas u Sarajevu prvih 12 od 30 i više grantova ukupne vrednosti od 548.000 eura.Bespovratna finansijska sredstva dodeljena su najboljim projektima dobijenim na javnom pozivu, na kojem su se tražili predlozi za unapređenje zajedničke ponude kulturološkog i avanturističkog turizma Zapadnog Balkana, kao i infrastrukture i kvaliteta usluga duž odabranih turističkih ruta.
Generalni sekretar Veća za regionalnu saradnju Goran Svilanović rekao je da će ti projekti doprineti proširenju turističke ponude u regionu, jer obuhvataju svih šest ekonomija Zapadnog Balkana.

Kaže da će sedam od dvanaest grantova koji su dođeljeni u prvom ciklusu biti iskorišćeni za razvoj i promociju novih regionalnih puteva kulture i proizvoda kulturološkog turizma, uključujući arheološka nalazišta rimskog perioda, spomenike posvećene Drugom svetskom ratu, utvrđenja i kulturno nasleđe glavnih gradova.
Dok će ostalih pet grantova doprineti daljem razvoju i promociji postojećih staza avanturističkog turizma, kao i razvoju novih proizvoda, uključujući regionalni put jahanja.
Direktorka za Zapadni Balkan u Generalnoj direkciji Evropske komisije za politiku susedstva i pregovore o proširenju Genoveva Ruiz Calavera kaže da je turizam važan pokretač ekonomskog razvoja Evropske unije, ali i pokretačem razvoja regiona.
Kako se navodi u saopštenju, projekat razvoja i promocije turizma Veća za regionalnu saradnju vredan je pet miliona evra, a formiran je u cilju objedinjavanja i razvoja raznovrsnije ponude kulturološkog i avanturističkog turizma u šest ekonomija Zapadnog Balkana, razvoju zajedničkih regionalnih turističkih ruta i proizvoda, unapređenju infrastrukture i kvaliteta usluga duž odabranih ruta kao i na promociji zajedničke regionalne ponude u svetu.
Ukupna vrednost programa za dodelu bespovratnih finansijskih sredstava koji se realizuje u sklopu projekta i obuhvata 30 i više grantova iznosi 1,62 miliona evra.Slične vesti

BOGATA TURISTIČKA PONUDA VELIKOG GRADIŠTA PREDSTAVLJENA NA SAJMU TURIZMA U BEČU

15 Jan 2019, 12:56

Turistička organizacija opštine Veliko Gradište na Međunarodnom sajmu turizma  u Beču je mnogobrojnim …

USPEŠNA PREZENTACIJA TURISTIČKE PONUDE OPŠTINE GOLUBAC

22 Dec 2018, 13:46

Na poslednjoj sednici Skupštine opštine u Golupcu  odbornici su usvojili program rada Turističke organizacije za narednu…

GOLUBAC NIKOGA NE OSTAVLJA RAVNODUŠNIM

10 Nov 2018, 22:12

U ovoj godini u opštini Golubac održano je 17 raznih turističko-kulturnih i sportskih manifestacvija,od kojih treba…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoUČENICI POLJOPRIVREDNE ŠKOLE U…

POLJOPRIVREDNA ŠKOLA SA DOMOM UČENIKA SONJA MARINKOVIĆ IZ POŽAREVCA DOBILA JE BESPOVRATNA…

17 Jan 2019, 15:10

PolitikaUVODNO OBRAĆANJE VUČIĆA I PUTINA

Predsednik Rusije Vladimir Putin zahvalio je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i građanima…

17 Jan 2019, 15:03

PolitikaLavrov doputovao u Beograd

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić dočekao je sinoć na beogradskom aerodromu "Nikola…

17 Jan 2019, 13:56

Kursna lista