VULIN: SUŠTINSKI PROBLEM ILEGALNIH DOMOVA SU BLAGE KAZNE
   3 Jun 2017, 15:54        vecernje novosti    Tatijana Spasojević


VULIN: SUŠTINSKI PROBLEM ILEGALNIH DOMOVA SU BLAGE KAZNE

U protekle dve godine pronađeno je i zatvoreno više ilegalnih domova za stare nego u prethodnih godina, koliko je postojala inspekcija socijalne zaštite, kaže ministar Aleksandar Vulin.U protekle dve godine pronađeno je i zatvoreno više ilegalnih domova za stare nego u prethodnih godina, koliko je postojala inspekcija socijalne zaštite, kaže ministar Aleksandar Vulin i ističe da je suštinski problem blaga kaznena politika prema onima koji vrše to delo.
 Niko ne treba da bude ostavljen u ilegalnom domu bez zdravstvene zaštite, socijalnog radnika, bez odgovarajućih uslova. Nijedan srodnik ne sme da dopusti da se to desi nekome ko mu je drag i blizak", rekao je Vulin gostujući na RTS.Ministar je naznačio da je suštinski problem blaga kaznena politika prema onima koji vrše to delo i najavio izmene u toj oblasti.
Kad je reč o nedavnom zatvaranju ilegalnog doma u Zrenjaninu, Vulin podseća da su inspektori tamo pronašli 12 osoba u dve podrumske prostorije, zaključane i sakrivene od inspektora.
"Za konkretno delo u Zrenjaninu, mi smo na istoj adresi već dva puta 2015. i 2016. godine zabranili rad doma. Ovo je treći put. Poslednji put kazna je bila 70.000 dinara. Malo je", istakao je Vulin.
Kako kaže, kaznena politika će se menjati i kroz zakonska rešenja, ali i kroz neka druga, jer je važno da svi, kao društvo i pravosuđe, razumemo da je to veliko zlo.
Podseća da je na sajtu Ministarstva rada precizan spisak legalnih i licenciranih domova i da onaj ko nije na spsiku - nije legalan.
"Nemate opravdanje da to ne pogledate. Ja se zalažem za to da u prekršaju i kazni bude i ono lice koje je odvelo osobu i ostavilo je u ilegalnom domu, on je bio dužan da zna", istakao je Vulin.On je dodao da, u otkrivanju ilegalnih domova, centri za socijalni rad koriste široku mrežu delovanja, kao i da se inspektori kreću po terenu i ne reaguju samo na dojave, već i samo pokušavaju da ih otkriju."Ako imate neku stariju osobu koja je bila na listi čekanja, pa je ođednom nemate na listi, osnovano je pretpostaviti da se našla u nekom od ilegalnih domova", kaže Vulin.
 
 
 
 
 
 Slične vesti

Lažni pozivi za prijavu za dodelu novčane pomoći u iznosu od sto evra

8 Jun 2024, 7:50

Ministarstvo finansija Republike Srbije upozorava javnost da su se na društvenim mrežama pojavili lažni pozivi za…

Iz ZSS-a poslat predlog za osnivanje Ministarstva za preduzetništvo i zadruge

23 Mar 2024, 11:02

Iz Zadružnog saveza Srbije u Skupštinu Srbije i u kabinet predsednika Srbije poslat je predlog za osnivanje Ministarstva…

Ministarstvo pravde: Što strože sankcionisati počinioce svirepog ubistva u Padinskoj Skeli

21 Mar 2024, 9:48

Ministarstvo pravde oglasilo se saopštenjem povodom smrti osuđenika u zatvoru u Padinskoj Skeli. Navode da je upravnik…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

EkonomijaKukuruz zauzeo primarno mesto…

Nedelja za nama na Produktnoj berzi donela je pad prometa od 24,31% u odnosu na prethodnu.…

20 Jul 2024, 11:55

KulturaŽeljko Vasić održao koncert na…

Koncert Željka Vasića na Trgu oslobođenja u Požarevcu je poklon Ministarstva bez portfelja…

20 Jul 2024, 10:59

DruštvoViše od 12.000 ljudi zamenilo…

Pred Vladom Srbije je veliki zaokret u politici prema agraru, ističe za RTS Milan Krkobabić,…

20 Jul 2024, 10:52

Kursna lista