Vuletić za RTS: Evropa radi na svoju štetu, moraće da se aktivira i Severni tok 2
   13 May 2022, 10:27    Beograd    rts    Elena Marjanović


Vuletić za RTS: Evropa radi na svoju štetu, moraće da se aktivira i Severni tok 2

Vojislav Vuletić iz Udruženja za gas Srbije rekao je za RTS da Evropa radi sve na svoju štetu, i ako se ovako nastavi, moraće da se aktivira Severni tok 2, samo treba odluka "velikog brata" iz SAD da dozvoli Evropi da se ne smrzne preko zime. Cena koju ćemo ugovarati sa "Gaspromom" biće skoro dvostruko viša nego do sada, smatra Vuletić.


Rusija je juče ekspresno uzvratila kontrasankcijama na ukrajinsku blokadu jednog dela tranzita ruskog gasa. Blokirala je trideset jednog evropskog dobavljača ruskog gasa i više ne koristi gasovod Jamal koji doprema ruski gas preko Poljske u Nemačku.

  U Briselu kažu da pokušavaju da obezbede što veće količine gasa iz drugih izvora.

Ukrajina je zavrnula jednu tranzitnu trasu ruskog gas, Rusija saopštila da više koristi gasovod Jamal koji doprema gas preko Poljske.

Vojislav Vuletić iz Udruženja za gas Srbije rekao je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da sve ovo praktično nije energetika već nekakva politika, a Evropi treba gas.

Ne zna zašto je Ukrajina to prekinula, a Rusi su kao kontrameru to uradili.

"Ovo nema veze sa energetikom, Evropa sve što radi – radi protiv sebe i to je velika šteta", kaže on.

Za dotok ruskog gasa ostali su gasovodi: Severni tok 1, Turski tok, Plavi tok, Balkanski tok.

Vuletić je rekao da ovi gasovodi nisu dovoljni da podmire potrebe Evrope jer je njihov kapacitet manji od potreba Evrope.Verovatno treba aktivirati Severni tok 2 "U ovoj situaciji verovatno treba aktivirati Severni tok 2, koji je ispravan, dobro urađen, sa svim potrebnim papirima, samo treba odluka velikog brata iz SAD da dozvoli Evropi da se ne smrzne preko zime i da njena industrija radi kao prošle godine", ističe Vuletić.

Prema njegovim rečima, ovi gasovodi nisu u stanju da zadovolje potrebe Evrope, neophodno da se preko Ukrajine ovo što je do sada išlo - ne da se zatvori nego da se još više povisi pritisak, da bi veća količina gasa došla jer je došlo vreme da se pune podzemna skladišta koja će biti važna preko zime.

"Ako se ovako nastavi moraće da se aktivira Severni tok 2 da bi Evropa imala potrebne količine gasa", podvukao je Vuletić.

Rusija koristi gas onoliko koliko joj treba, i ima ga u dovoljnim količinama, navodi on.

"Bojim se da se ne desi da se količine koje treba da idu u Evropu prebace na istok, u Kinu i zemlje u Aziji koje imaju veliku potrebu za gasom kao Evropa. Evropa i na taj način radi protiv sebe", ukazao je Vuletić.

Kompanije koje su "tapkaroši" dižu cenu gasa jer ga imaju u podzemnim skladištima, a pokrivaju ga sa visokim cenama. Ne može sa strane Evropa da dobije znatne količine koje su joj potrebne, rekao je Vuletić.O tečnom prirodnom gasu 


Evropa računa na tečni prirodni gas – takozvani LNG.
Proizvođači tog gasa Katar, Indonezija, Australija, SAD i Rusija nisu u stanju da obezbede onoliko koliko je svetu potrebno, najmanje da to obezbede Evropi.

Najveći proizvođači imaju dugoročne ugovore sa Kinom, Japanom, Južnom Korejom o isporuci gasa. Te količine su angažovane, ne verujem da za sledećih deset godina je u stanju Evropa da pokrije potrebe tečnim gasom iz bilo kojih izvora, ponajmanje iz SAD.

Tržište i berze su odmah reagovali – gas je u jednom danu, juče, poskupeo čak 20 posto.

Vuletić kaže da se politika umešala u ekonomiju, energetiku, došli smo u situaciju da nepotrebno cena gasa ide sve više i više.

Preprodavci gasa skladište ga u podzemnom skladištu i ako robe nema na tržištu dići će cenu.

"Teško da Evropa može da dođe do neke količine gasa iz podzemnih skladišta kada se zatvara gas preko Ukrajine i Poljske i kada Rusija pravi neke aktivnosti protiv snabdevanja Evrope gasom", podvukao je on.

Odgovarajući na pitanje može li biti jeftiniji, kaže da od njega Evropa nema koristi.

SAD su obećale da će isporučiti Evropi 15 milijardi kubika gasa, to je 3 posto potrošnje Evrope.

Podseća da je svetska proizvoda tečnog gasa 550 milijardi, a Evropa troši 500.Zašto je Rusija uvela plaćanje u rubljamaBilo bi potrebno da se sva svetska proizvodnja usmeri ka Evropi. To su samo lepe političke priče, istina je drugačija, kaže Vuletić.

Maj je ključan za odluke evropskih zemlja za plaćanje gasa u rubljama. Poljska i Bugarska su pošto ne žele da plaćaju ruskom valutom prve ostale bez ruskog gasa.

Vuletić kaže da je Rusija uvela plaćanje u rubljama, ne zato što ne voli dolare ili evre – već što su SAD odštampale 15.000 milijardi dolara i podelile narodu (novac iz helikoptera).

"Ako ugovorite posao za 10 godina, kao Orban za 15 godina unapred, iduće godine to nije ona suma para koja treba da se dobije za kvalitetnu robu koja se zove nafta ili gas", napomenuo je on.

Podseća da je Evropa odštampala nekoliko hiljada milijardi evra i podelila svojim državama. To nije inflacija zato što nema ruskog gasa već zbog velike količine odštampanih para.

"Rusija da ne bi štitila interese traži da se obračun vrši u njenoj valuti da ne bi imala štetu što štampaju nepokriven novac", objasnio je Vuletić.Kolika će biti nova cena gasa "Srbijagas" je počeo pregovore o novom ugovoru i ceni ruskog gasa sa "Gaspromom". 

Cena gasa koje ugovaramo sa "Gaspromom"  biće viša jer se dosadašnja formula vezivala za cenu nafte, pretpostavlja se da će se formula menjati, da će se ubaciti berzanska cena, što će zavisiti od "Srbijagasa" i "Gasproma" kako se dogovore, objasnio je Vuletić.

Naftna formula je do sada obuhvatila cenu od 270 dolara, nafta je bila 55 dolara za barel, a sada je preko 100 dolara.

"Cena koju ćemo ugovarati biće skoro dvostruko viša nego do sada", zaključio je Vuletić.Slične vesti

Borba za energiju, EU razmatra rešenja za funkcionisanje bez ruskog gasa

25 Jun 2022, 9:33

Isporuka gasa iz Rusije u zemlje Evropske unije opada. Nova odluka Evropskog parlamenta je da sve zemlje članice napune…

Tečni naftni gas bio upola jeftiniji od benzina i dizela - isplati li se još uvek voziti na njega

14 Jun 2022, 8:26

Tečni naftni gas (TNG) sve je skuplji - trenutno se prodaje po ceni od 110 do 112 dinara po litru. Njegova cena poslednjih…

Rasplamsavanje gasne krize - tenzije između Španije i Alžira novi izvor problema

13 Jun 2022, 9:51

U Evropi je sve podređeno punjenju skladišta gasa i nafte i ugovaranju struje. Obezbeđivanje energenata za zimu istovremeno…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaKsenija Mitrović najbolja glumica…

Na žalost, usled nepovoljnih vremenskih prilika, sinoćna predstava "Kaštel u jezeru" Narodnog…

26 Jun 2022, 12:41

KulturaOdržan "Festival igre Zlatibor…

U subotu 25. juna 2022. godine na bini na Kraljevom trgu održan je "Festival igre Zlatibor…

26 Jun 2022, 12:31

DruštvoDodeljena priznanja "Vidovdanski…

Vidovdanske kulturne svečanosti održane su  u subotu, 25. juna, u Kulturnom centru na Zlatiboru…

26 Jun 2022, 12:29

Kursna lista