Vuletić: Od Srbije se očekuje da se opredeli, do sada nismo pratili ni Zapad ni Moskvu
   24 May 2022, 10:12    Beograd    rts    Elena Marjanović


Vuletić: Od Srbije se očekuje da se opredeli, do sada nismo pratili ni Zapad ni Moskvu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ambasadorom SAD Kristoferom Hilom. Sociolog Vladimir Vuletić smatra da se od Srbije očekuje da se opredeli i da napusti dosadašnju politiku. Prema njegovim rečima, Srbija je izabrala svoj put koji ne prati ni ono što traži Zapada, niti što očekuje Moskva.


Aleksandar Vučić sastao se sa ambasadorom SAD-a Kristoferom Hilom. Hil je za medije izjavio da za Srbiju nema trećeg puta, već samo izbor između Istoka i Zapada.

  Vladimir Vuletić, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, izjavio je da amabasadori iznose stavove svojih zemalja, kao što je to učinio amabasador Hil.

"Ne samo američki amabasador, nego i amabasadori velikih sila znaju neretko da nam na oštriji način ukažu šta je stav njihove zemlje i šta se od nas očekuje", objašnjava sociolog.

Dodaje da u izjavi Hila nema nikakvih ultimatuma, ali da svakome ko čita između redova je jasno da govori da se od Srbije očekuje da se opredeli, odnosno da napusti dosadašnju politiku.

"Naša dosadašnja politika je bila politika u kojoj se vodi računa o pre svega interesima Srbije, a to znači da imate saradnju sa svima koji ni na koji način nas ne ugrožavaju, pa čak i sa onima koji vas ugrožavaju jer tražite neki vrstu načina da se te stvari prevaziću", kaže Vuletić.

Prema njegovim rečima, Srbija je izabrala svoj put, koji nije praćenje onoga što traži Zapad ili što očekuje Moskva.

Kaže i da interes Zapada nije da eleminiše Rusije, već da je "natera da igra po pravilima Zapada, odnosno svetskog globalističkog sistema kakav je uspostavljen u nekoliko proteklih decenija".

"To je i ključni razlog spora Rusije i Zapada, a sada vidimo i Kine i Zapada", ukazuje Vuletić.

Dojče vele piše i da Olaf Šolc, nemački kancelar, planira 10. juna da poseti Srbiju i da ponudi znatno brže napredovanje Srbije ka EU, a da će uslov za to biti da Srbija odmah uvede sankcije Rusiji.

Vuletić smatra da se od Srbije do sada očekivalo da prati politiku EU. "Danas ne znamo da li bi nam neko pokrio štetu, jer bi nas koštalo kada je reč o energentima, ako bismo uveli sankcije Rusije", ukazuje sociolog Vladimir Vuletić.



Slične vesti

Vučić: Ovo će biti godina ogromnog napretka odnosa Srbije i Grčke; Micotakis: Siguran sam da se Srbija ubrzano približava EU

12 Feb 2024, 13:48

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je, na zajedničkoj konferenciji za medije sa grčkim premijerom Kirjakosom Micotakisom,…

Dačić u Kampali: Za interese Srbije važno da prisustvuje Pokretu nesvrstanih

18 Jan 2024, 11:08

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić učestvovao je na Ministarskom sastanku 19. Samita…

Protestna nota Ambasadi Albanije zbog paljenja državne zastave Srbije na trgu u Tirani

22 Nov 2023, 9:39

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije uručilo je protestnu notu Ambasadi Republike Albanije u Beogradu, kojom se…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista