Vučić za Tas o neuvođenju sankcija Rusiji: Moja reč vrednija od tuđeg čvrstog obećanja
   20 Feb 2024, 10:29    Beograd    rts    Elena Marjanović


Vučić za Tas o neuvođenju sankcija Rusiji: Moja reč vrednija od tuđeg čvrstog obećanja

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je u intervjuu za agenciju Tas da namerava da zadrži nezavisnu politiku po pitanju neuvođenja antiruskih sankcija, uprkos kolosalnom pritisku Zapada.


Aleksandar Vučić je u intervjuu agenciji Tas rekao da će se Srbija truditi da brani svoju poziciju kada je reč o neuvođenju sankcija Rusiji.


"Mi se ne busamo u grudi ili slično, ali kao što vidite moj odgovor će biti i dalje da ćemo se truditi da branimo svoju poziciju što je duže moguće. To smo uspeli dve godine. Da li ćemo to nastaviti da radimo - ne znam, ali se nadam", istakao je Vučić u intervjuu generalnom direktoru Tasa Andreju Kondrašovu.


Naveo je da je, kada je počeo sukob u Ukrajini, rekao da ne zna kako će se događaji razvijati i da je na državnom nivou doneta odluka da Srbija osudi sukob, kao i svi drugi, ali da je stav Srbije da ne uvodi sankcije Rusiji.


"To sam tada rekao, jer iz sopstvenog iskustva znamo kakav je osećaj kada vam se uvedu sankcije. Imamo prijateljski narod i bilo bi nepravedno tako postupati prema ruskom narodu", dodao je Vučić.


"Ali rekao sam Srbima da to ne mogu da garantujem, jer nisam znao kakav će biti taj pritisak u budućnosti. Nisam hteo da izigravam heroja jedan, dva ili tri dana, a onda da promenim odluku. Ali ono što ja kažem je 'Ne znam', a kada ja kažem da ne znam, moja reč je vrednija od bilo čijeg čvrstog obećanja", istakao je Vučić.


"Srbija jedina u Evropi nije uvela nikakve sankcije"


Ukazao je da je posle tačno dve godine od početka sukoba u Ukrajini Srbija jedina zemlja u Evropi koja nije uvela nikakve sankcije.


"Imate mnogo prijatelja u svim evropskim zemljama i svi su uveli sankcije Rusiji. Neko će vam reći da ih je uvela centralna vlast i da su oni protiv toga, neko će reći uveli smo vam sankcije, ali pomažemo u drugim stvarima. Jedina država koja nije uvela sankcije je mala Srbija", istakao je Vučić i dodao da su na svakom događaju na međunarodnom nivou kojem prisustvuje "glavna tema sankcije protiv Rusije".


"Pravi prijatelj se poznaje u nevolji"


Odgovarajući na pitanje o prirodi prijateljstva i bratstva ruskog i srpskog naroda, Vučić je pomenuo poslovicu "Prijatelj se poznaje u nevolji".


Ukazao je da kao predsednik uvek mora da ima racionalan i pragmatičan pristup, ali da se ljudsko dostojanstvo i ljudska priroda najbolje cene u teškim vremenima.


"U srpskom i ruskom, kao i u svim anglosaksonskim, germanskim jezicima postoji poslovica da se pravi prijatelj poznaje u nevolji. Lako je biti prijatelj u lakim trenucima. Ostati prijatelj, ostati iskren onda kada je teško, upravo u takvim trenucima pokazuješ svoje pravo lice. Mislim da je Srbija, kao mala zemlja, više nego poštena u odnosu prema ruskoj državi i ruskom narodu“, rekao je Vučić.


Dodao je da kao predsednik moram da ima racionalan pristup, ali i da razume emociju koja postoji kod većine Srba.


"Kada sam bio mali, otac me je vodio u Ruski dom (u Beogradu), a najbolji crtani film koji sam gledao je 'Mali grbavi konj'. Išao sam na večeri ruske poezije i proze, večeri Dostojevskog, Puškina, Čehova. Moja ćerka Milica je završila 11. razred ruske škole i po tom pitanju zahvalan sam Rusiji na pomoći u njenom obrazovanju i dobrom vaspitanju. Ali to su sve emocije i možete ih ostaviti po strani, jer je moj posao da vodim državu", naglasio je predsednik.


O konferenciji u Minhenu: "Mir" postala neželjena reč u celom svetu


Osvrćući se na proteklu Minhensku bezbednosnu konferenciju, koja je održana od 16. do 18. februara, ocenio je da je ona pokazala da međunarodni akteri više ne rade na postizanju mira.


"Ja predstavljam malu državu i nemam pravo da se mešam u poslove velikih i, za razliku od većine lidera, predsednika i premijera, znam da naše mišljenje nije mnogo važno, ali se ponekad razlikuje od drugih, pa je stoga primetno", rekao je Vučić.


Dodao je da je bio mnogo puta na Minhenskoj konferenciji i da misli da je važno pre svega videti i čuti kako zapadni svet razmišlja, a i saslušati različita mišljenja i nešto naučiti.


Prema njegovim rečima, ovog puta je mogao mnogo da vidi, ali je izrazio bojazan da nije bilo dovoljno zaključaka koji bi omogućili pronalaženje inovativnih i inventivnih rešenja u pravcu mira.


"Čini mi se da je reč 'mir' postala neomiljena i neželjena reč u celom svetu", rekao je Vučić i uporedio obrazac ponašanja učesnika konferencije sa događajem kojem prisustvuju "fudbalski navijači".


"Nova arhitektura svetske politike, biće mnogo promena"


Vučić kaže da će se sigurno pojaviti nova arhitektura svetske politike i da će biti mnogo promena, i da će biti mnogo drugačija od onoga što je bilo ranije.


"Mi se na to malo navikavamo, ali jedino što mogu da kažem je da uvek moramo da štitimo našu slobodu, pravo na sopstveno mišljenje, samostalno odlučivanje i odlučivanje u skladu sa interesima našeg naroda", naglasio je Vučić.


Predsednik je "ruskom bratskom i prijateljskom narodu" poželeo uspešne predstojeće predsedničke izbore, mir, stabilnost, bezbednost i uspehe.Slične vesti

Vučić u Parizu: Srećan sam zbog rezultata razgovora, potpisivanje ugovora za "rafale" za dva meseca uz prisustvo Makrona

9 Apr 2024, 13:36

Tokom drugog dana zvanične posete Parizu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić ima razgovore o namenskoj industriji i odbrani,…

Predsednik Vučić će se obratiti javnosti u 18 časova

29 Mar 2024, 10:29

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se javnosti u 18 časova u Palati "Srbija", saopštila je Služba…

Predsednik Vučić sa ambasadorima Kvinte

27 Mar 2024, 11:21

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se u Beogradu sa ambasadorima zemalja Kvinte - Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije,…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoSesije za poslodavce - sve o subvencijama,…

Nacionalna služba za zapošljavanje - Filijala Požarevac organizuje sesije sa poslodavcima…

13 Apr 2024, 12:19

DruštvoUčenici Ekonomsko-trgovinske škole…

Ema Mišić, Sofia Urošević i Mihailo Stanković osvojili su prvo mesto na takmičenju,…

13 Apr 2024, 12:14

DruštvoPojačana kontrola saobraćaja uoči…

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu…

13 Apr 2024, 11:57

Kursna lista