Vučić se sastao sa Si Đinpingom
   25 Apr 2019, 12:01        BLIC    Maja Kostić


Vučić se sastao sa Si Đinpingom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se rano jutros s kineskim predsednikom Si Đinpingom, na čiji poziv je doputovao u glavni grad Kine gde se održava forum „Pojas i put. Predsednik Kine primio je Vučića u Velikom domu naroda u Pekingu i sa njim razgovarao o bilateralnim odnosima. To je njihov šesti susret.   U fokusu razgovora, kako je ranije najavio Vučić, bile su pre svega ekonomska saradnja dve zemlje i Kosovo i Metohija.
Vučić je na sastanaku ocenio da Srbiju i Kinu vezuje čelično prijateljstvo.
- Veliku zahvalnost dugujemo i Vama lično i NR Kini za sve što ste uradili za Srbiju - piše na Instagram profilu uz fotografije sa sastanka.

Takođe, Vučić je pozvao Sija da poseti Srbiju i vidi rezultate saradnje dve zemlje. Nakon sastanka, u prisustvu Vučića i Sija, potpisano je više bilateralnih sporazuma kojima treba da se pospeši saradnja dve zemlje.

Po dolasku u Peking, Vučić je redao da je Srbiji, kao maloj zemlji, ukazana velika čast i poštovanje u Kini. Istakao je i da će Kosovo biti jedna od ključnih tema u razgovorima sa predsednikom Kine, kao i sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.
Dodao je da će Srbija i Kina formirati i radnu grupu za zajedničke investicije i da je njegova molba predsedniku Kine da pomogne Srbiji da se kao mala zemlja uključi u procese razvoja robotike i veštačke inteligencije, s obzirom da i SAD i Evropa zaostaju u tome u odnosu na Kinu.
Vučić je podsetio da je Srbija prva u Jugoističnoj Evropi podržala inicijativu "Pojas i put" i istakao da Srbija želi sa Kinom punu saradnju.

U Evropi, kada pomenete Kinu, svi se nešto pravdaju. Ja se nigde ne pravdam. Za razliku od onih koji nam svakodnevno poručuju: "Nije vam mesto u Evropi ili nećemo vas", Kinezi nam kažu: "Mi sa vama hoćemo". I mi hoćemo - kaže Vučić, dodajući da Kina ne ugrožava suverenitet i integritet Srbije.   U kineskoj prestonici održava se drugi Forum "Pojas i put", na kojem će, prema najavama domaćina, učestvovati dvostruko više državnih delegacija nego što je bilo pre dve godine, na prvom skupu, a među njima biće i visoki zvaničnici iz zemalja članica EU, koje u početku nisu učestvovale u ovoj inicijativi.

U delegaciji, koju predvodi predsednik Srbije, nalaze se ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar finansija Siniša Mali, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, kao i predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić.
Predsednik se takođe sastao, rano jutros sa Vangom Huningom, članom Stalnog komiteta Politbiroa CK KP Kine, članom sekretarijata Centralnog komiteta Kine i direktorom Kancelarije za istraživanja politike CK KP Kine.
- Imao sam izuzetnu čast da razgovaram sa Vangom Huningom o daljem razvoju bilateralnih odnosa i saradnji u okviru inicijative "Jedan pojas, jedan put" - objavljeno je na Vučićevom Instagram nalogu "budućnosrbijaav".
Kako je dodao, srećan je zbog posvećenosti državnog vrha Kine za dalje unapređenje odnosa dve zemlje.


 



Slične vesti

Predsednik Vučić će se obratiti javnosti u 18 časova

29 Mar 2024, 10:29

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se javnosti u 18 časova u Palati "Srbija", saopštila je Služba…

Predsednik Vučić sa ambasadorima Kvinte

27 Mar 2024, 11:21

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se u Beogradu sa ambasadorima zemalja Kvinte - Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije,…

Vučić: Tragičan događaj u Moskvi imaće nesagledive posledice; Srbija bi mogla da istupi iz Saveta Evrope, ako Prištinu prime

23 Mar 2024, 9:48

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je saučešće povodom napada u Moskvi i istakao da će taj tragičan događaj…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaPrvi međunarodni festival savremenog…

Arheološki park Viminacijum biće domaćin prvog međunarodnog festivala savremenog plesa…

29 Mar 2024, 14:28

DruštvoZavršena druga faza rekonstrukcije…

Saša Pavlović gradonačelnik Požarevca sa saradnicima, obišao je radove na Muzeju…

29 Mar 2024, 14:18

DruštvoMladost, svetlost dobrote - humanitarni…

Pod sloganom „Mladost, svetlost dobrote“, održan je još jedan tradicionalni…

29 Mar 2024, 13:36

Kursna lista