Vučić sa Tajanijem: Italija iskreni prijatelj, nikada nije vršila teške pritiske na Srbiju
   21 Mar 2023, 11:40    Beograd    rts    Elena Marjanović


Vučić sa Tajanijem: Italija iskreni prijatelj, nikada nije vršila teške pritiske na Srbiju

U Palati Srbija, održava se Forum za poslovnu i naučnu saradnju Srbije i Italije. Učestvuje 246 kompanija iz Srbije i 149 iz Italije. Potpisani su bilateralni dokumenti. Na otvaranju Foruma, predsednik Vučić je poručio da su italijanski preduzetnici više nego dobrodošli u našu zemlju.


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na otvaranju Foruma za poslovnu i naučnu saradnju Srbije i Italije, u prisustvu potpredsednika Saveta ministara i ministra spoljnih poslova Italije Antonija Tajanija, da je Italija iskreni prijatelj Srbije i da nikada nije bila među zemljama koje su vršile teške pritiske na našu zemlju, već otvarala vrata saradnji. 


"Za nas je Italija iskreni prijatelj, na Italiju smo uvek mogli da računamo i na našem evropskom putu i u saradnji po svim važnim i ne uvek lakim pitanjima. Italija nikada nije bila među onima zemljama koje su vršile teške pritiske na Srbju, već je bila tu da pomogne i odškrine vrata nekom dogovoru i daljem nastavku saradnjem, a ne sukobima ili problemima", istakao je Vučić. 


Poručio je da su italijanski preduzetnici više nego dobrodošli u našu zemlju. 


Vučić je istakao da je spoljnotrgovinska razmena dve zemlje dostigla prošle godine 4,6 milijarde evra. 


"Molim sve italijanske kompanije da dođu u Srbiju", poručio je Vučić i dodao da nudimo siguran ambijent za ulaganja. 


''Mi nudimo jedan siguran sistem. Deset godina nismo menjali poreze, ništa nismo činili na štetu preduzetnika, već smo sve učinili da za njih smanjimo trošak. Naša valuta je čvrsta, iako nemamo fiksni kurs. Javni dug je na nivou od 52 odsto u odnosu na bruto domaći proizvod. Nemamo nikakvih problema u javnim finansijama'', rekao je predsednik. 


Dodao je da su najveće poslovne banke u Srbiji upravo one italijanske. 


''Dve od tri najveće banke u Srbiji su Inteza, Unkredit, tek posle dolaze OTP, Rajfazen i naša Poštanska štedionica'', rekao je Vučić. 


On je istakao da je Srbija u prethodne tri godine privukla 53 odsto stranih investicija za ceo Zapadni Balkan, i dodao da je ponosan na taj rezultat, do kojeg ne bi došlo, kako je rekao, bez pomoći italijanskih kompanija, ali i onih iz EU i ostatka sveta. 


Vučić je rekao da je Srbija najbrže napredovala po izvozu softvera, više i od Litvanije i, kako je naveo, čak i od Irske. 


Predsednik Srbije je ocenio da zemlje Zapadnog Balkana žele veće prisustvo Italije kako u ekonomskom, tako i u političkom smislu. 


''Italija je jedna od najpopularnijih zemalja u Srbiji, siguran sam da govorim istinu kada kažem da italijanski preduzetnici mogu ovde da se osećaju kao kod kuće'', rekao je on. 


Izrazio je zahvalnost što Italija, kako je rekao, razmišlja o stabilnosti Zapadnog Balkana, i što nastoji da Zapadni Balkan, kao i severna Afrika, bude prioritet italijanske spoljne politike. 


Vučić je istakao da je ponosan što se na samitu našlo toliko ljudi i ocenio da nikada nije video toliko zainteresovanih u Palati Srbija. 


''Sledeće godine u Trstu ćemo analizirati rezultate, ali pozivam sve da od 2. do 5. aprila prisustvuju najboljem festivalu vina na svetu, u Veroni, gde ćemo na štandu Open Balkan predstaviti vrhunska vina iz Severne Makedonije, Albanije, i naravno Srbije'', kazao je Vučić. 


On je naveo da bi voleo da Srbiju uskoro poseti i italijanska premijerka Đorđa Meloni. 

''Koristim ovu priliku da je pozovem da dođe kod nas, i nadam se da ću mnogo pre kraja godine moći da je dočekam na beogradskom aerodromu i pokažem joj naše gostoprimstvo'', zaključio je predsednik Srbije.Slične vesti

Ministarstvo privrede: Osnivanje privrednog društva isključivo elektronski

11 May 2023, 11:00

Ministarstvo privrede podsetilo je danas građane Republike Srbije da se prijava za osnivanje privrednog društva,…

Profesor Savić: Prestaje apsolutna dominacija Zapada, dolazi vreme Istoka

23 Mar 2023, 9:48

Profesor Ljubodrag Savić kaže za RTS da će vreme pred nama obeležiti prestanak apsolutne dominacije Zapada u svim sferama,…

Kada bi plaćanja u kešu bila manja za samo 10 odsto, za koliko bi se suzbila siva ekonomija

16 Mar 2023, 10:03

Program suzbijanja sive ekonomije do 2025. godine, koji je Vlada usvojila prošle nedelje, obuhvata 23 mere i gotovo…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

Društvo"Art Kostolac" obeležio…

Rezanjem kolača, Udruženje likovnih umetnika Kostolca “Art Kostolac” je obeležilo…

7 Jun 2023, 13:18

DruštvoFrenki, Čileanac u Srbiji: "Došao…

Fransisko Andres Oses Ahumada je osamnaestogodišnji srednjoškolac, koji je preko…

7 Jun 2023, 12:53

Vremenska prognozaPROGNOZA ZA ČETVRTAK, 8. Jun 2023.

SRBIJA: U četvrtak promenljivo i nestabilno vreme sa sunčanim periodima…

7 Jun 2023, 12:06

Kursna lista