Vučić sa Lukašenkom
   26 Apr 2019, 14:43        BLIC    Maja Kostić


Vučić sa Lukašenkom

Predsednici Srbije i Belorusije, Aleksandar Vučić i Aleksandar Lukašenko, saglasili su se danas u Pekingu da su politički odnosi dve zemlje odlični i bez otvorenih pitanja, ali da je neophodno unaprediti privrednu saradnju, koja trenutno nije na nivou koji postoji u političkoj sferi.   Lukašenko očekuje značajan napredak u saradnji Belorusije i Srbije u narednim godinama, prenela je beloruska agencija "Belta".
- Mislim da ćemo za dve-tri godine moći značajno da unapredimo saradnju u svim sferama gde za to potoji zajednički ineters. „Očekujem da ćemo do moje posete Srbiji ozbiljno razmotriti pravce saradnje da bismo imali šta da poručimo ljudima i u Srbiji i u Belorusiji. Iako smo daleko od domovina, uspeli smo da se sastanemo i razmenimo mišljenja o nekim pitanjima. Što se tiče političkih pitanja, nikakvih problema nema. Imamo iste poglede na situaciju na međunarodnom planu - navodi Lukašenko.   On je konstatovao da je prošle godine u trgovinsko-ekonomskoj sferi zabeležen izvestan pad, a da u prvom kvaratalu ove godine beleži rast. On je najavio da će tokom posete Srbiji na dnevnom redu biti pitanja investicija i formiranje zajedničkih preduzeća.

Pored prozivodnje traktora i druge poljoprivredne mehanizacije gde saradnja već postoji, on se osvrnuo i na vojno-tehničku saradnju, istakavši da na tom planu „nema nikakvih tajnih ili zabranjenih tema“.

- Mi smo spremni da sa bliskom i prijateljskom Srbijom sarađujemo onoliko koliko je Srbiji potrebno i koliko mi možemo da pružimo podršku razvoju srpske namenske industrije i isporuka odgovrajuće vojne tehnike. Mi to ne krijemo. Zabranjenih tema ovde nema“ - ističe on.
Lukašenko želi da njegova predstojeća poseta Beogradu podigne saradnju na viši nivo.
Vučić se složio da dve zemlje zaista imaju dobre političke odnose i da je potrebno dodatno raditi u cilju podizanja nivoa trgovinske razmene, uključujući i formiranje zajedničkih preduzeća.
 Slične vesti

Završena druga runda na FPN, sledeća za 10-ak dana, o medijima

9 Aug 2019, 14:24

Današnji, drugi sastanak predstavnika vlasti i opozicije o izbornim uslovima na Fakultetu političkih nauka u Beogradu…

SAZNAJEMO Iza kulisa sastanka u Pekingu: Šta je Vučiću PUTIN REKAO O KOSOVU

26 Apr 2019, 13:54

Predsednik Rusije Vladimir Putin preneo je danas predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da ta zemlja pažljivo prati situaciju…

Nikolić u poseti Kini od 23. do 26. aprila

22 Apr 2019, 12:19

Predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i Narodnom Republikom Kinom Tomislav Nikolić…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaULAGANJE U RAZVOJ KULTURE U OPŠTINI…

Za investicije,socijalna davanjja i subvencije iz budžeta za ovu godinu u opštini Golubac…

20 Aug 2019, 17:31

DruštvoZAŠTITITE SE OD UJEDA KOMARACA…

PRIDRŽAVANJEM NEKIH OSNOVNIH SAVETA MOŽETE ZNATNO SMANJITI RIZIK I ZAŠTITITI SEBE OD…

20 Aug 2019, 14:26

DruštvoNOVI AUTOPUT VOŽD KARAĐORĐE BIĆE…

Novi Šumadijski koridor odnosno autoput "Vožd Karađorđe" biće dug između…

20 Aug 2019, 14:21

Kursna lista