Vučić krajem nedelje na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji
   11 Feb 2020, 10:45        BLIC    Maja Kostić


Vučić krajem nedelje na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji

Može li Zapad i dalje da ponudi odgovore na aktuelne krize u svetu i buduće izazove - tema je ovogodišnje Minhenske bezbednosne konferencije, koja će, krajem ove sedmice, okupiti evropsku, ali i "prekoatlantsku" političku elitu, kojoj će se u petak, kako je potvrđeno Tanjugu, pridružiti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.   Prisustvo zvaničnika iz ključnih svetskih centara moći i odlučivanja čine ovogodišnji minhenski forum za Srbiju nekom vrstom "ček point"-a u procesu rešavanja odnosa Beograda i Prištine, ali i pitanja sudbine, odnosno kapaciteta Evropske unije i procesa njenog proširenja.
Predsednik Aleksandar Vučić moći će "iz prve ruke", mada nezvanično, da čuje kako se trenutno "menjaju karte" po ta dva, za našu zemlju, jednako važna pitanja, ili, slobodnije rečeno da "opipa puls" starih i novih igrača angažovanih na tim pitanjima.   U Minhenu će, kako najavljuje organizator, biti i predsednik Francuske Emanuel Makron, zatim brojna delegacija SAD, među kojima i državni sektetar Majk Pompeo, ali i predsednica Kongresa Nensi Pelosi, a iz Rusije dolazi Sergej Lavrov.
Vučić u Minhen putuje nakon što je nedavno Evrospka komisija predstavila svoju novu metodologiju proširenja EU, ali i pošto je u Prištini, nakon više meseci, formirana vlada na čijem čelu se nalazi Aljbin Kurti.   Predsednika Vučića očekuje u narednih mesec dana susret sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koja je u subotu čestitala Kurtiju na formiranju vlade u Prištini i istakla da se pred njim nalaze važni i teški zadaci, posebno ističući dijalog sa Beogradom.
Na sajtu organizatora navedeno je da će u Minhen doputovati i Hašim Tači, predsednik privremene administracije u Prištini kojem, međutim, Kurti želi da oduzme sva ovlašćenja za pregovore sa Beogradom.
Kurti, koji najavljuje ukidanje taksi, što je uslov Beograda za nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa, ali najavljuje i politiku reciprociteta, koja je za sada potpuno nejasna nova taktika prištinske strane, ali svakako može biti i novi vid pritiska.
Tema Kosova, kao i proteklih godina, zasigurno će biti glavna tema razgovora koje će predsednik voditi sa visokim zvaničnicima mnogih zemalja, a u Minhen dolaze, pored ostalih, iz Nemačke predsednik Frank-Valter Sstajnmajer, predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev, predsednik Avganistana Mohamad Ašraf Gani, predsednik Litvanije Gitanas Nauseda, ali i austrijski kancelar Sebastijan Kurc, predsednik Holandije Mark Rute, te predsednik Kanade Džastin Trido.
Skupu će prisustvovati i najviši predstavnici međunarodnih organizacija kao što su Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), Svetske zdravstvene organizacije (SZO), i drugih.
U Minhenu će, sve u svemu, biti više od 500 najviših zvaničnika.
Ovogodišnja konferencija posvećena je temi "gubljenja značaja zapada". U susret konferenciji danas je objavljen "Minhenski bezbednosni izveštaj", koji će biti osnova za razgovore na skupu. U izveštaju se ističe da je poslednjih godina politički Zapad, kakav smo poznavali, postao osporavan kako spolja, tako i iznutra..
"Suočeni sa novim nadmetanjem velikih sila i velikim brojem kriza koje zahtevaju zajednički odgovor Zapada, šta znači za sve što Zapad ne može da dogovori zajedničku strategiju i prepušta svetsku pozornicu drugima?", pitanje je koje će biti u fokusu.
U ovogodišnjem izveštaju se ukazuje na rasprostranjeno osećanje nelagodnosti i bespomoćnosti usled rastuće nesigurnosti po pitanju budućnosti Zapada.
Brojni aktuelni bezbednosni izazovi čine se direktno povezani sa raspadom i povlačenjem Zapada, konstatuje se u izveštaju.
"Pored toga, u zapadnim društvima nestalo je razumevanje šta znači biti deo Zapada. Ostaje nejasno koliko će Zapad moći izraditi strategiju i zajednički odgovor na eru rivaliteta velikih sila, koja se nazire, što bi mogao biti i najveći strateški izazov za transatlanstko partnerstvo", naglašava se u dokumentu.
Minhen 2020 će tražiti odgovore i rešenja za to pitanje kroz razmatranje evropskih projekata, odbrambene saradnje i liberalnog međunarodnog poretka kao celine, najavljeno je.
Razgovaraće se i o krizama od Libije do Istočne Azije, a neće izostati ni fokus na posledicama klimatskih promena.


 



Slične vesti

Predsednik Vučić će se obratiti javnosti u 18 časova

29 Mar 2024, 10:29

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se javnosti u 18 časova u Palati "Srbija", saopštila je Služba…

Predsednik Vučić sa ambasadorima Kvinte

27 Mar 2024, 11:21

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se u Beogradu sa ambasadorima zemalja Kvinte - Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije,…

Vučić: Tragičan događaj u Moskvi imaće nesagledive posledice; Srbija bi mogla da istupi iz Saveta Evrope, ako Prištinu prime

23 Mar 2024, 9:48

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je saučešće povodom napada u Moskvi i istakao da će taj tragičan događaj…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaPrvi međunarodni festival savremenog…

Arheološki park Viminacijum biće domaćin prvog međunarodnog festivala savremenog plesa…

29 Mar 2024, 14:28

DruštvoZavršena druga faza rekonstrukcije…

Saša Pavlović gradonačelnik Požarevca sa saradnicima, obišao je radove na Muzeju…

29 Mar 2024, 14:18

DruštvoMladost, svetlost dobrote - humanitarni…

Pod sloganom „Mladost, svetlost dobrote“, održan je još jedan tradicionalni…

29 Mar 2024, 13:36

Kursna lista