VUČIĆ I PUTIN TELEFONOM O PANDEMIJI, ODNOSIMA DVE DRŽAVE, KOSOVU, CRNOJ GORI I REGIONU
   15 May 2020, 11:34        RTS    Tatijana Spasojević


VUČIĆ I PUTIN TELEFONOM O PANDEMIJI, ODNOSIMA DVE DRŽAVE, KOSOVU, CRNOJ GORI I REGIONU

Predsednik Aleksandar Vučić razgovarao je sinoć kasno telefonom sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom. Među temama dvojice državnika bila je borba protiv koronavirusa, bilateralni odnosi dveju zemalja, situacija na Kosovu i Metohiji i u Crnoj Gori.
Predsednik Vučić je predsedniku Putinu izrazio saosećanje zbog žrtava kovida 19 u Rusiji, kao i nadu da će se, uz odlučne mere, uspešno izboriti sa epidemijom koronavirusa i što je pre moguće vratiti u normalne životne i ekonomske tokove, kako bi se posvetili ispunjavanju planova za budućnost.

Takođe je rekao da je Srbija spremna da, ukoliko je potrebno i u svojim mogućnostima, pruži pomoć Rusiji u borbi protiv ove zarazne bolesti.
Predsednik Vučić je zahvalio predsedniku Putinu što je iskazanom brigom za našu zemlju i slanjem medicinske pomoći potvrdio izvanredne strateške odnose Srbije i Rusije.
"Srbija je privilegovana što ima iskrenog prijatelja kakav je Rusija, kao što sam i ja počastvovan našim ličnim odnosom međusobnog uvažavanja i poverenja", rekao je predsednik Vučić predsedniku Putinu.
Predsednik Srbije je obavestio sagovornika u Moskvi da je doneo odluku da, uz saglasnost ruske strane, odlikuje pripadnike tima Oružanih snaga Ruske Federacije, koji su sa velikom predanošću pomagali u sprečavanju širenja koronavirusa i suzbijanju zarazne bolesti kovid 19 i pomogli da se za kratko vreme pod kontrolu stavi epidemija u najvećim žarištima.
Predsednik Vučić je predsednika Putina obavestio o svim događajima u regionu - od situacije na Kosovu i Metohiji do progona sveštenstva Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.
Dvojica predsednika razgovarala su i o oslikavanju Hrama Svetog Save u Beogradu i saglasili se da je neophodno uskoro nastaviti zajednički rad, kako bi ova pravoslavna svetinja bila, uz pomoć Rusije, završena kako se očekuje.

Predsednik Vučić i predsednik Putin su izrazili očekivanje da će okolnosti uskoro dozvoliti razmenu poseta na visokom nivou i nastavak ranije planiranih međudržavnih kontakata.
Predsednik Vučić je izrazio zadovoljstvo što je Dan pobede, uprkos odlaganju tradicionalne parade na Crvenom trgu, dostojno obeležen i što srpski i ruski narod, u duhu svog slobodarstva, poštuju svoje heroje, ne dozvoljavajući falsifikovanje istorije.Slične vesti

Lavrov čestitao Dačiću Dan državnosti

13 Feb 2020, 14:39

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je čestitku povodom Dana državnosti Republike Srbije od ministra spoljnih poslova…

VUČIĆ: NI SRBIJI NI CRNOJ GORI NE TREBA SUKOB

23 Jan 2020, 14:59


Predsednik Aleksandar Vučić rekao je, povodom razgovora sa predsednikom Crne Gore, da oko ključnih pitanja nije mogao…

DAČIĆ I BOCAN HARČENKO O UNAPREĐENJU BILATERALNE SARADNJE

23 Jan 2020, 14:52

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić razgovarao je sa ambasadorom Ruske Federacije…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoIndijski vloger na Zlatiboru

Na Zlatiboru trenutno boravi jedan od najuticajnijih turističkih vlogera iz Indije, popularni…

28 Sep 2020, 13:20

ZdravljeU Braničevskom dvoje, a u Podunavskom…

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Požarevac, potvrđeno je troje novobolelih na teritoriji…

28 Sep 2020, 12:41

DruštvoAzil Požarevac priprema kapacitete…

U požarevačkom azilu pripreme kapaciteta za hladne dane su u toku. Iz azila apeluju da budemo…

28 Sep 2020, 12:30

Kursna lista