VUČIĆ I LUKAŠENKO O BILATERALNIM ODNOSIMA DVE ZEMLJE
   27 Jan 2017, 13:51        Blic    Maja Kostić


VUČIĆ I LUKAŠENKO O BILATERALNIM ODNOSIMA DVE ZEMLJE

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko razgovarali su danas o vojno-tehičkoj saradnji dve zemlje, kako Belorusija može po tom pitanju da pruži podršku Srbiji, kao i o modernizaciji oružja i oruđa koje bi Srbija platila beloruskoj strani, saznaje "Blic".
O vojno-tehničkoj saradnji dvojica državanika su razgovarala jer se, kako je rečano, "bezbednost zemalja veličine Belorusije i Srbij, zahteva punu pažnju u zaštiti teritorije i stanovništva".
Vučić je sa Lukasenkom razgovarao i o unapređenju ekonomske saradnje, pre svega u oblasti mašinske industrije, metalskog kompleksa, uz dogovor da saradnju uspostave i fabrike namenske industrije, kako bi zajedno nastupale na trećim tržistima.
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko poručio je danas, posle sastanka sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem, kako je zvanično saopšteno, da će Belorusija nastaviti da podržava Srbiju i založio se za jačanje trgovinske razmene između dve države.
- Uvek smo vas podržavali, čak i u najtežim vremenima, i uvek ćemo vas podržavati. Učinili smo to, iako to nekada nije bilo dobro za nas. Imali smo principijalni stav, uključujući onaj o jedinstvu vaše zemlje. Stoga, možete da računate na Belorusiju. Trebalo bi da znate da ćemo učiniti sve što možemo za Srbiju - poručio je Lukašenko.
Podsetivši da Belorusija nikada nije prekinula saradnju sa Srbijom, Lukašenko je poručio da se to neće ni dogoditi u budućnosti.
On je, istovremeno, ukazao na neophodnost unapređenja saradnje dve zemlje u cilju opstanka i razvoja u ovom "turbilentom svetu" radi dobrobiti "naših država i nacija".
Beloruski predsednik istakao je da se trgovinska razmena između dve zemlje koja je, kako je naglasio, osnova za izgradnju odnosa, nedavno smanjila, te je ukazao na važnost da se pronađu načini da se obnovi bilateralna trgovina.
- Moramo da uradimo sve što možemo da bar postignemo prethodnu vrednost bilateralne trgovine - poručio je Lukašenko.
Beloruska agencija BelTA podseća da je 2015. godine ona iznosila oko 250 miliona dolara, a da je trgovinska razmena skoro dvostruko opala 2016. godine.
Vučić se danas tokom posete Minsku sastao sa Lukašenkom.



Slične vesti

Samit Brdo-Brioni u Skoplju: Vučić: Srbija za stvaranje atmosfere uzajamnog poverenja

11 Sep 2023, 12:41

Lideri regiona sastali su se ovog prepodneva u Skoplju, u okviru procesa Brdo-Brioni. To je još jedna u nizu inicijativa…

Vučić: Svaki susret s Orbanom je izuzetan, današnji ima posebnu simboliku

20 Aug 2023, 11:04

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u Karmelićanskom manastiru. Vučić…

Eskobar: Kurti će propustiti priliku ako se ne uskladi s partnerima

8 Jul 2023, 10:15

Specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je da je evropski plan za rešavanje kosovskog…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista