Vučić: Ubrzo prvi ugovor sa UAE o kupovini dronova "samoubica"
   21 Feb 2023, 11:29    Beograd    rts    Elena Marjanović


Vučić: Ubrzo prvi ugovor sa UAE o kupovini dronova "samoubica"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je u Abu Dabiju da ćemo u roku od 48 sati potpisati prvi ugovor sa UAE o kupovini njihovih dronova "samoubica", koji će veoma brzo stići u Srbiju.


Vučić je rekao da ćemo već u narednih pet ili šest meseci imati prve srpske dronove "samoubice" u Vojsci Srbije.


"To su dronovi samoubice i biće na teritoriji Srbije, a i mi ćemo nadamo se već u narednih pet ili šest meseci moći da imamo prve srpske dronove samoubice u Vojsci Srbije", rekao je Vučić novinarima na Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme "IDEX 2023" u Abu Dabiju.


Istakao je da "vojska nije igračka" i da je to komplikovan proces i da su te procedure duge za prijem novog naoružanja u Vojsku Srbije.


Vučić je rekao da moramo dalje da radimo na svemu drugom, jer je izazovan period pred nama.


"Na osnovu ovoga što sam mogao da vidim po izjavama Putina jasno je da će on veoma žestoko nastaviti borbu u Ukrajini što će, kao i inače ekskalacija sukoba, dodatno otežati poziciju Srbije u političkom, vojnom i svakom drugom smislu. To je kao što smo očekivali i očekujem da to vidimo već za dan, dva ili tri, velike promene na ratištu i značajne promene u daljem političkom delovanju ka Srbji, i sa zapadne strane, i od strane drugih međunarodnih faktora", rekao je Vučić. 


Kazao je da je imao važne dodatne razgovore sa našim kompanijama odbrambene industrije, koje moraju da se reformišu, da uvedu pravo korporativno upravljanje i posluju po tržišnim principima, kao i da ne smeju da prodaju svoje proizvode ispod cene koštanja.


Vučić je naveo da su Emirati zadovoljni našim razvojnim projektima koje smo im predstavili, a to su naši haubički meci i novi kalibri koji tuku na preko 70 km. Želimo da dostignemo ono što bi ličilo na američki Hajmars - da probamo to da dostignemo kroz razvoj za godinu dana, što znači da bude za dve godine u našem naoružanju, istakao je Vučić.


Predsednik Srbije je dodao da treba sve više da se oslanjamo na naše materijale, kao i da radimo kompozitne materijale. Vučić je rekao da je šeik Muhamed Bin Zajed al Nahjan, predsednik UAE, posetio danas štand Srbije u okviru 16. Međunarodnog sajma vojnog naoružanja i opreme "IDEX 2023" u Abu Dabiju i da smo mu predstavili sve što je izloženo na srpskom štandu.


Vučić je istakao da je to bila velika časat za našu zemlju i da je prikazan ponos naše odmbranene industirje Uspeli smo da dovedemo i deo privatnika koji su predstavili svoje naoružanje i razvojne projekte koji su sada u Tehničko opitnom centru Srbije, rekao je Vučić.


Istakao je da je sveopšta trka za oruđem i opremom, za bržim, uspesnijijm i boljim oruđem, kao i trka za dronovima i oruđem koje uništava dronovfacebook



Slične vesti

Predsednik Vučić će se obratiti javnosti u 18 časova

29 Mar 2024, 10:29

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se javnosti u 18 časova u Palati "Srbija", saopštila je Služba…

Predsednik Vučić sa ambasadorima Kvinte

27 Mar 2024, 11:21

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se u Beogradu sa ambasadorima zemalja Kvinte - Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije,…

Vučić: Tragičan događaj u Moskvi imaće nesagledive posledice; Srbija bi mogla da istupi iz Saveta Evrope, ako Prištinu prime

23 Mar 2024, 9:48

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je saučešće povodom napada u Moskvi i istakao da će taj tragičan događaj…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaPrvi međunarodni festival savremenog…

Arheološki park Viminacijum biće domaćin prvog međunarodnog festivala savremenog plesa…

29 Mar 2024, 14:28

DruštvoZavršena druga faza rekonstrukcije…

Saša Pavlović gradonačelnik Požarevca sa saradnicima, obišao je radove na Muzeju…

29 Mar 2024, 14:18

DruštvoMladost, svetlost dobrote - humanitarni…

Pod sloganom „Mladost, svetlost dobrote“, održan je još jedan tradicionalni…

29 Mar 2024, 13:36

Kursna lista