Vučić: Tražio sam blagoslov od patrijarha Porfirija pre puta, idem u Njujork da se borim
   20 May 2024, 10:54    Beograd    rts    Elena Marjanović


Vučić: Tražio sam blagoslov od patrijarha Porfirija pre puta, idem u Njujork da se borim

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik prisustvovali su molebnu u Hramu Svetog Save na Vračaru, uoči Vučićevog puta u Njujork gde će se u UN raspravljati o rezoluciji o Srebrenici. Vučić je poručio da je od patrijarha Porfirija zatražio blagoslov pred put i da ide u Njujork da se bori za budućnost naše zemlje. Snažno podižemo glas protiv istorijskog revizionizma i rezolucije, poručio je patrijarh Porfirije.

"Idem u Njujork da se borim svom snagom i srcem za budućnost naše zemlje", poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon što je jutros u Hramu Svetog Save na Vračaru prisustvovao službi patrijarha srpskog Porfirija pred polazak predsednika u Njujork i učešće na zasedanju Generalne skupštine UN, gde će se 23. maja raspravljati o rezoluciji o Srebrenici.


Vučić je naveo da je pred put u Njujork zatražio blagoslov od patrijarha srpskog Porfirija i pomolio se Bogu u našoj svetinji – Hramu Svetog Save u Beogradu.

"Silni su oni koji su protiv nas, ali Srbija je naša najveća svetinja. Mnogo je laži, ali je istina jedna i večna. Naša trobojka će se ponosno vijoriti u Njujorku, a pod njenim okriljem će novu energiju u zalaganju za pravedniji svet naći sve slobodarske zemlje, sve nacije koje se bore za dostojanstvo i pravdu, koja je dugo bila obesmišljavana i ponižavana. Živela Srbija!", napisao je Vučić na Instagramu.


Patrijarh je rekao da su se sabrali u hramu kako bi se pomolili pred Vučićev put u Njujork, gde u Ujedinjenim nacijama velike sile sveta nameravaju da donesu rezoluciju o takozvanom genocidu u Srebrenici.


"Smatramo to neistinom i nepravdom u odnosu na srpski narod", rekao je patrijarh.


Dodao je da je srpski narod kroz svu svoju burnu istoriju dostojanstveno nosio svoj krst, i u Prvom svetskom ratu, i u Drugom svetskom ratu, kada je, u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, koja je obuhvatala i Bosnu i Hercegovinu i protezala se sve do grada Zemuna, stradao kao malo koji narod sveta po broju žrtava i po načinu stradanja.


"Isto tako u okupiranoj Srbiji nemački nacisti su posle školskih časova ubijali čete đaka u jednom danu. Život jednog egzekutora vredeo je kao sto naših života. Stradali smo u svakom zaseoku, selu, gradu. Istinitost toga stradanja nisu morale da potvrđuju nametnute amoralne rezolucije: njih su svedočila sama stradanja, bez lažnih svedoka u licu neposrednih potomaka i posrednih sledbenika izvršilaca stvarnog genocida", rekao je poglavar SPC.


Istakao je da je svet u kojem živimo zaboravio genocid nad srpskim narodom u dvadesetom stoleću.


"Zbog toga danas snažno podižemo svoj glas i ukazujemo na apsolutnu neistinu i pokušaj istorijskog revizionizma, u kojem se nastoji da prostom inverzijom srpski narod, žrtva višestrukih genocida i etničkog čišćenja, bude proglašen za počinioca genocida.


Ne umanjujemo razmere zločina u Srebrenici, ali, kao pravoslavni Srbi, ne prećutkujemo ni zločine nad srpskim narodom u okolini Srebrenice", rekao je patrijarh.


Nažalost, na te zločine po srpskim selima u kojima su zatirane cele porodice i koji su se kontinuirano dešavali od 1992. do 1995. godine, ne obaziru se predlagači rezolucija, rekao je patrijarh i dodao da, po njima, postoji ekskluzivno pravo na žrtvu i bol.


"Po nama, sve nevine žrtve su nevine žrtve, bile one muslimanske ili hrvatske ili pak srpske, što 'mudro' prećutkuju savremeni revizionisti i neprijatelji istorijske istine, koji dvostrukim aršinima selektivno dodeljuju ekskluzivno pravo na bol i žrtvu. Na taj način ostavljaju svima nama koji živimo na ovim prostorima kamen spoticanja za budućnost", istakao je patrijarh.


Patrijarh je rekao da se danas, kada se srpski narod nalazi na iskušenju na najvećem međunarodnom forumu, moli da Bog dâ snage, mudrosti i odlučnosti predsedniku, kao i čitavom narodu, da svedoči istinu da su sve žrtve ratova na ovim prostorima jednako vredne poštovanja i molitvenog sećanja.


"To je jedan od neophodnih preduslova za mirnu budućnost među ljudima i narodima na ovim prostorima", poručio je patrijarh.


Nakon besede, Vučić i Dodik su zapalili sveće u Hramu. 


Liturgiji u Hramu su prisustvovali pored Vučića i Dodika i predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević, ministar spoljnih poslova Marko Đurić i ministar bez portfelja Nenad Popović.Slične vesti

Vučić posle sednice Generalne skupštine UN: Dve trećine stanovnika planete bilo na našoj strani

24 May 2024, 10:17

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je novinarima posle sednice Generalne skupštine da su radili naporno i pokazali…

Brnabić: Srbija pokazala kako se bori za svoje interese, svet i međunarodno pravo

24 May 2024, 10:12

Srbija u Njujorku nije dozvolila da se stigmatizuje naš narod, kaže predsednica parlamenta Ana Brnabić nakon što…

Predlog rezolucije o Srebrenici pred Generalnom skupštinom UN

23 May 2024, 10:37

U Njujorku će Generalna skupština UN raspravljati i odlučivati o predlogu rezolucije o Srebrenici. Sednica počinje…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoKlima nam bira destinacije za…

Promena klime donosi i promene na turističkim mapama Evrope. Sever kontinenta postaje sve…

23 Jul 2024, 12:49

DruštvoSeničić: Klasične programe za…

O odmorima, Olimpijskim igrama, putovanjima tokom leta, turističkim agencijama, ponudama sadržaja,…

23 Jul 2024, 12:45

Društvo"Porše"verovatno ne…

Sve je više informacija da je neki proizvod opasan po zdravlje korisnika i da se povlači…

23 Jul 2024, 12:42

Kursna lista