Vučić: To što je Zeman rekao o Kosovu ostalo je u srcima naših građana
   30 Jan 2023, 13:22    Beograd    rts    Elena Marjanović


Vučić: To što je Zeman rekao o Kosovu ostalo je u srcima naših građana

Teško da poznajem nekog ko ima takvu popularnost u jednoj zemlji kao što predsednik Miloš Zeman ima u Srbiji, a to je zato što je pokazao hrabrost kakvu niko u Evropi nije - on je pokazao kako veliki i hrabri ljudi mogu da prave istoriju i srpski narod i građani Srbije to što je rekao o Kosovu nikada neće zaboraviti, rekao je predsednik Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare. "Cenim što je i Srbija osudila rusku agresiju u Ukrajini, jer ne može se dozvoliti da bilo koja zemlja napadne svog suseda", rekao je Zeman. Potpisana deklaracija o jačanju kulturne saradnje i uspostavljanju "Češkog doma".


Predsednik Aleksandar Vučić svečano je dočekao ispred Palate Srbija predsednika Češke Miloša Zemana, uz intoniranje himni dve zemlje, crveni tepih i gardu Vojske Srbije.


Potpisana je i zajednička deklaracija o jačanju kulturne saradnje i uspostavljanju "Češkog doma".

"Teško da poznajem nekog ko ima takvu popularnost u jednoj zemlji kao što predsednik Zeman ima u Srbiji, a to je zato što je pokazao hrabrost kakvu niko u Evropi nije, on je pokazao kako veliki i hrabri ljude mogu da prave istoriju i srpski narod i građani Srbije to što je rekao nikada neće zaboraviti, beskrajno hvala njemu i češkom narodu", rekao je Vučić na konferenciji za novinare. 

To što je Zeman rekao o Kosovu ostalo je u srcima naših građana, Zeman je pokazao hrabrost kakvu niko nije, istakao je predsednik Srbije.

Prema njegovim rečima, Srbija i Češka imaju iskreno prijateljstvo, odnosi dveju država su napredovali, 2,8 puta je uvećana trgovinska razmena u poslednjih 10 godina.

Trgovinska razmena sa Češkom iznosi 1,7 milijardi evra prošle, a očekujem da pređemo dve milijarde ove godine, rekao je Vučić.

"Dve zemlje imaju mnogo zajedničkih projekata, ulaganja u namensku industriju o čemu razgovaramo, a danas ćemo u Beogradu otvoriti obnovljenu Češku kuću. Mi ne prodajemo oružje ni Rusiji ni Ukrajini, ali ćemo prodavati mnogima drugima", rekao je Vučić.

"Predsednik Zeman i ja osuđujemo upad Rusije u Ukrajinu, poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine, slaćemo i dalje humanitarnu pomoć Ukrajini, Srbija je jedina koja nije uvodila sankcije Ruskoj Federaciji i lako je to moguće objasniti s obzirom na teritorijalni integritet naše zemlje i iskustava sa sankcijama", podvukao je Vučić. 


Učinili ste veliku čast što ste danas u Beogradu i nadamo se da i u nekom drugom kapacitetu dođete ovde u svoju zemlju, uvek ćete biti poštovani i voljeni, imao sam privilegiju da razgovaramo i da vas nazovem prijateljem, istakao je Vučić.  


Zeman: Hvala srpskom narodu na prijateljstvu 


Predsednik Češke Miloš Zeman se zahvalio Vučiću na toplim rečima i rekao da je ponosan što ima najviše srpskih ordena.


"Želim da se vratimo međunarodnoj saradnji i zbog toga sam pre dve godine tokom posete Vučića Pragu izvinio što smo, iako članica NATO, dali saglasnost za prelet aviona koji su bombardovali Jugoslaviju. Cenim što je i Srbija osudila rusku agresiju u Ukrajini, jer ne može se dozvoliti da bilo koja zemlja napadne svog suseda. Nedavno sam o tome razgovarao i u Kini i verujem da bi Kina, Srbija i Turska mogli da imaju ulogu medijatora", rekao je Zeman.


Češki predednik je čestitao Srbiji na uspešnim ekonomskim rezultatima, što je postigla suficit u budžetu dok se mnoge zemlje pa i Češka bori sa deficitom.


"Želim da pomenem i značaj Češkog doma kroz koji je samo 1939. godine prošlo preko 2.000 Čeha koji su bežali od nacizma. Češki dom će ostati trajan spomen češko-srpske saradnje koji će se brinuti kako o ekonomskoj tako i kulturnoj sradnji. Na taj način ćemo napraviti nešto što je više nego značajno u politici i što vredi više od reči. Još jednom želim da zahvalim srpskom narodu na prijateljstvu kako 1938. godine tako i 1968. godine, i nadam se da će naše prijateljstvo da se nastavi i u budućnosti", rekao je Zeman.


Vučić: Zeman će dobiti ulicu u Beogradu


Moja ideja je da predsednik Zeman dobije ulicu u Beogradu, o tome će odlučiti Skupština grada, ali o tome nećemo raspravljati u narednih 30 godina, jer se naziv uliza dodeljuje posthumno. 
 Slične vesti

Protestna nota Ambasadi Albanije zbog paljenja državne zastave Srbije na trgu u Tirani

22 Nov 2023, 9:39

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije uručilo je protestnu notu Ambasadi Republike Albanije u Beogradu, kojom se…

Stoltenberg stiže na Zapadni Balkan, u utorak u Beogradu

18 Nov 2023, 11:09

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg od 19. do 22. novembra posetiće zemlje Zapadnog Balkana, a u utorak 21. novembra…

Pariski mirovni forum, na marginama predsednik Vučić se sastao sa belgijskim premijerom

10 Nov 2023, 9:39

Predsednik Aleksandar Vučić boravi u Parizu gde učestvuje na Pariskom mirovnom forumu. Na marginama foruma, sastao se sa…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaNove dve skulputre na dunavskom…

Na dunavskom keju u gradskom parku u Velikom Gradištu postavljene su dve nove skulpture…

29 Nov 2023, 18:23

DruštvoPrijem za učenike iz Španije i…

U Požarevcu borave učenici osnovnih škola iz Španije i Nemačke, učesnici Erasmus plus programa,…

29 Nov 2023, 12:47

Vremenska prognozaPrognoza za četvrtak, 30. Novembar…

SRBIJA: U četvrtak ujutru mraz, a tokom dana toplije nego u sredu.…

29 Nov 2023, 11:14

Kursna lista