Vučić: To što je Zeman rekao o Kosovu ostalo je u srcima naših građana
   30 Jan 2023, 13:22    Beograd    rts    Elena Marjanović


Vučić: To što je Zeman rekao o Kosovu ostalo je u srcima naših građana

Teško da poznajem nekog ko ima takvu popularnost u jednoj zemlji kao što predsednik Miloš Zeman ima u Srbiji, a to je zato što je pokazao hrabrost kakvu niko u Evropi nije - on je pokazao kako veliki i hrabri ljudi mogu da prave istoriju i srpski narod i građani Srbije to što je rekao o Kosovu nikada neće zaboraviti, rekao je predsednik Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare. "Cenim što je i Srbija osudila rusku agresiju u Ukrajini, jer ne može se dozvoliti da bilo koja zemlja napadne svog suseda", rekao je Zeman. Potpisana deklaracija o jačanju kulturne saradnje i uspostavljanju "Češkog doma".


Predsednik Aleksandar Vučić svečano je dočekao ispred Palate Srbija predsednika Češke Miloša Zemana, uz intoniranje himni dve zemlje, crveni tepih i gardu Vojske Srbije.


Potpisana je i zajednička deklaracija o jačanju kulturne saradnje i uspostavljanju "Češkog doma".

"Teško da poznajem nekog ko ima takvu popularnost u jednoj zemlji kao što predsednik Zeman ima u Srbiji, a to je zato što je pokazao hrabrost kakvu niko u Evropi nije, on je pokazao kako veliki i hrabri ljude mogu da prave istoriju i srpski narod i građani Srbije to što je rekao nikada neće zaboraviti, beskrajno hvala njemu i češkom narodu", rekao je Vučić na konferenciji za novinare. 

To što je Zeman rekao o Kosovu ostalo je u srcima naših građana, Zeman je pokazao hrabrost kakvu niko nije, istakao je predsednik Srbije.

Prema njegovim rečima, Srbija i Češka imaju iskreno prijateljstvo, odnosi dveju država su napredovali, 2,8 puta je uvećana trgovinska razmena u poslednjih 10 godina.

Trgovinska razmena sa Češkom iznosi 1,7 milijardi evra prošle, a očekujem da pređemo dve milijarde ove godine, rekao je Vučić.

"Dve zemlje imaju mnogo zajedničkih projekata, ulaganja u namensku industriju o čemu razgovaramo, a danas ćemo u Beogradu otvoriti obnovljenu Češku kuću. Mi ne prodajemo oružje ni Rusiji ni Ukrajini, ali ćemo prodavati mnogima drugima", rekao je Vučić.

"Predsednik Zeman i ja osuđujemo upad Rusije u Ukrajinu, poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine, slaćemo i dalje humanitarnu pomoć Ukrajini, Srbija je jedina koja nije uvodila sankcije Ruskoj Federaciji i lako je to moguće objasniti s obzirom na teritorijalni integritet naše zemlje i iskustava sa sankcijama", podvukao je Vučić. 


Učinili ste veliku čast što ste danas u Beogradu i nadamo se da i u nekom drugom kapacitetu dođete ovde u svoju zemlju, uvek ćete biti poštovani i voljeni, imao sam privilegiju da razgovaramo i da vas nazovem prijateljem, istakao je Vučić.  


Zeman: Hvala srpskom narodu na prijateljstvu 


Predsednik Češke Miloš Zeman se zahvalio Vučiću na toplim rečima i rekao da je ponosan što ima najviše srpskih ordena.


"Želim da se vratimo međunarodnoj saradnji i zbog toga sam pre dve godine tokom posete Vučića Pragu izvinio što smo, iako članica NATO, dali saglasnost za prelet aviona koji su bombardovali Jugoslaviju. Cenim što je i Srbija osudila rusku agresiju u Ukrajini, jer ne može se dozvoliti da bilo koja zemlja napadne svog suseda. Nedavno sam o tome razgovarao i u Kini i verujem da bi Kina, Srbija i Turska mogli da imaju ulogu medijatora", rekao je Zeman.


Češki predednik je čestitao Srbiji na uspešnim ekonomskim rezultatima, što je postigla suficit u budžetu dok se mnoge zemlje pa i Češka bori sa deficitom.


"Želim da pomenem i značaj Češkog doma kroz koji je samo 1939. godine prošlo preko 2.000 Čeha koji su bežali od nacizma. Češki dom će ostati trajan spomen češko-srpske saradnje koji će se brinuti kako o ekonomskoj tako i kulturnoj sradnji. Na taj način ćemo napraviti nešto što je više nego značajno u politici i što vredi više od reči. Još jednom želim da zahvalim srpskom narodu na prijateljstvu kako 1938. godine tako i 1968. godine, i nadam se da će naše prijateljstvo da se nastavi i u budućnosti", rekao je Zeman.


Vučić: Zeman će dobiti ulicu u Beogradu


Moja ideja je da predsednik Zeman dobije ulicu u Beogradu, o tome će odlučiti Skupština grada, ali o tome nećemo raspravljati u narednih 30 godina, jer se naziv uliza dodeljuje posthumno. 
 Slične vesti

Srbija i Egipat potpisali Sporazum o slobodnoj trgovini i još 10 dokumenata o saradnji

13 Jul 2024, 12:39

U prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Egipta Abdela Fataha el Sisija u Kairu je potpisan Sporazum…

Đurić: Predsedavanje Mađarske EU može da da novi implus integracijama Zapadnog Balkana

25 Jun 2024, 11:07

Sef srpske diplomatije Marko Đurić rekao je da je tokom sastanka ministara spoljnih poslova EU sa predstavnicima Zapadnog…

Borovčanin za RTS: Na Ekspu ćemo tri meseca imati svet u malom, prevazići ćemo Lisabon

17 Jun 2024, 11:49

Želimo da svet dođe na jedno mesto, da igramo za čovečanstvo koje je pred veklikim izazovima, rekao je za RTS direktor preduzeća…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaU Golupcu otvorena izložba "Meksiko…

U Galeriji moderne umetnosti Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević’’ u…

22 Jul 2024, 14:30

DruštvoPriznanja za sve takmičare iz…

Na 65. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, koja je od 11. do 22. jula 2024. godine održana…

22 Jul 2024, 12:35

EkonomijaTabakovićeva sa stalnim predstavnikom…

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s novim stalnim predstavnikom…

22 Jul 2024, 12:32

Kursna lista