Vučić, Rama i Kovačevski ipak idu na samit u Briselu
   22 Jun 2022, 15:25    Beograd    rts    Elena Marjanović


Vučić, Rama i Kovačevski ipak idu na samit u Briselu

Nakon detaljnih i sveobuhvatnih konsultacija sa saradnicima i članovima vlada, Aleksandar Vučić, Edi Rama i Dimitar Kovačevski doneli su odluku o zajedničkom odlasku na samit EU – Zapadni Balkan.

  U današnjem razgovoru predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijera Albanije Edija Rame i premijera Severne Makedonije Dimitra Kovačevskog, razmotrene su okolnosti vezane za učešće na predstojećem samitu EU – Zapadni Balkan, koji će se održati sutra u Briselu, saopšteno je iz kabineta predsednika.  "Nakon detaljnih i sveobuhvatnih konsultacija sa saradnicima i članovima vlada, lideri tri zemlje doneli su odluku o zajedničkom odlasku na samit, pri čemu su usaglašeni i principi koji će predstavljati glavnu okosnicu razgovora sa brojnim zvaničnicima Evropske unije", navedeno je u saopštenju.

Ističe se da ove tri zemlje dosledno zastupaju interese svojih građana i celog regiona Zapadnog Balkana na svim relevantnim međunarodnim forumima.

"Odluka o učešću i zajedničkom pristupu na samitu u Briselu predstavlja još jedan korak u borbi za napredak naših zemalja, ali i jasan signal da i pored brojnih prepreka, nastavljamo da dajemo konstruktivan doprinos na putu ka evrointegracijama", saopšteno je iz Predsedništva. 


  Edi Rama se oglasio na Tviteru. "Prisustvovaćemo sastanku Evropskog saveta. Neće se mnogo toga čuti o nama, ali ćemo tražiti da budemo saslušani kada je reč o ideji nov eevropske političke zajednice koju podržavamo, o Otvorenom Balkanu koji širi duh Evrope i o činjenici da smo taoci Bugarske koja pokušava da ga uništi", naveo je Rama na Tviteru.

  Dimitar Kovačevski je na Fejsbuku naveo da će, ako se ne obezbedi napredak procesa evropskih integracija, to biti ozbiljan problem i udar na kredibilitet Evropske unije na Balkanu.

  Rekao je i da Severna Makedonija ima dokazane prijatelje u zemljama članicama EU: "To su zemlje koje gledaju u budućnost, za razliku od prošlosti, i od kojih mi, Albanija, ali i region imamo punu podršku u ispunjavanju strateškog cilja - clanstva u EU". 

Lideri šest zemalja regiona pozvani su na sastanak sa čelnicima Evropskog saveta koji bi trebalo da bude održan sutra pre početka redovnog junskog samita Unije, na kojem će se razgovarati o proširenju. Na samitu za Srbiju neće biti otvaranja ni jednog klastera.Slične vesti

EU produžila upotrebu kovid certifikata do juna 2023. godine

29 Jun 2022, 9:29

Savet EU dao je zeleno svetlo za produžetak upotrebe digitalnih kovid certifikata do 30. juna 2023. godine. Iako u većini…

Grubješić: Ništa nismo dobili od Brisela, ništa nije ponuđeno

24 Jun 2022, 9:25

Srbija bez novih klastera, BiH bez statusa kandidata, Skoplje i Tirana ni na startu pregovora - epilog je jučerašnjeg samita…

Žiofre za RTS: EU za Srbiju svakako predstavlja budućnost

22 Jun 2022, 11:10

Približavamo se polovini godine, a to istovremeno znači četiri meseca rata u Ukrajini i završetak predsedavanja Francuske…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportSedmojulski turnir u futsalu

Na stadionu malih sportova Sportskog centra Požarevac u toku je Sedmojulski turnir u futsalu.…

29 Jun 2022, 14:17

PolitikaRebalansom obezbeđena dodatna…

Nakon rebalnsa budžet Gradske opštine Kostolaac oko 408. miliona dinara, odlučili kostolački…

29 Jun 2022, 14:01

Vremenska prognozaPROGNOZA ZA ČETVRTAK, 30. Jun…

SRBIJA: U četvrtak sunčano i tropska vrućina. Biće još malo toplije…

29 Jun 2022, 12:32

Kursna lista