Vučić "pregovarao" sa Džangom, auto-put Preljina-Požega do Božića
   1 Apr 2021, 12:40    Beograd    RTS    Elena Marjanović


Vučić "pregovarao" sa Džangom, auto-put Preljina-Požega do Božića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je radove na deonici auto-puta "Miloš Veliki" od Preljine do Požege, na najdužem tunelu Laz, kroz planinu Jelicu, koji će imati dve cevi duge po skoro tri kilometra. Predsednik je najavio da će ugovor o deonici auto-puta od Požege do granice sa Crnom Gorom biti potpisan već u maju.

Ova deonica duga 31 kilometar najzahtevnija je na pravcu do Požege, imaće tri tunela i 35 mostova, što je otprilike trećina dužine te deonice, a Vučić je zamolio predstavnike kineske kompanije "CCCC" da ako mogu završe radove do 19. decembra ili najkasnije do Nove godine ili Božića.
 Kinezi su upoznali Vučića da imaju problem sa geologijom odnosno terenom u izvođenju radova na drugom tunelu - Munjino brdo. Predsednik je, ipak, bio uporan i u polušaljivom tonu "pregovarao" sa generalnim direktorom kineske kompanije Džangom Sjaojuenim ubeđujući ga da se potrude i da mu obeća da će ceo auto-put biti završen najkasnije do Božića.

"Neću da odem odavde, ali moraćeš da prihvatiš, nisi upoznao tvrdoglavijeg čoveka od mene", kazao je Vučić Džangu u šali, ali ne odustajući od cilja. Posle gotovo desetominutnog ubeđivanja, Vučić i Džang su se rukovali, čime su kineski izvođači potvrdili da će auto-put Preljina - Požega biti najkasnije završen do 7. januara. Vučić je kazao Džangu da je ranije obećao građanima da će biti gotovo autoput do Svetog Nikole, ali je napomenuo da je po ugovoru rok do polovine 2023. godine i da će i malo pomeranje završetka radova biti značajno pre roka. Predsednik je kazao da Džangu da će se vrlo brzo ići i na potpisivanje sa ugovora sa tom kompanijom za nastavak auto-puta ka Crnoj Gori, od Požege do Boljara. "To će biti važno naročito za Arilje, Ivanjicu i Sjenicu, Novi Pazar i ceo Pešter. Jeste li spremni, valjda neće biti cena veća od 1,5 milijardi evra", upitao je Vučić. Džang mu je odgovorio da će otprilike biti ta cena, na šta se Vučić nasmejao. Vučić je dodao da će se graditi i nastavak auto-puta ka Užicu.

"Već u maju ugovor za nastavak autoputa do granice sa Crnom Gorom"

Vučić je najavio i da će već u maju biti potpisan ugovor sa Kinezima za gradnju nastavak autoputa od Preljine do Boljara na granici sa Crnom Gorom. Istakao je da će kada ceo autoput bude gotov moći da se stigne do Crne Gore za samo dva sata i 15 minuta. "Velika vest za danas je da ćemo već u maju, odnosno za mesec ili mesec i po dana, pokušati da potpišemo ugovor sa autoput do granice sa Crnom Gorom, što je dodatnih 107 kilometara. To će biti na veliku radost za građane Arilje, Ivanjice, celog Peštera i svih okolnih mesta, ali i za građane Crne Gore", naveo je Vučić. To će značiti da će, kako je rekao, za samo dva sata i 15 minuta moći da se stigne od Beograda do crnogorske granice. "To niko nije mogao ranije da zamisli, to su tektonske promene", naglasio je Vučić. Predsedik je naglasio da će Srbija biti premrežena autoputevima. Obilasku radova prisustvuju i ministar građevine Tomislav Momirović, direktori Koridora Srbije i Puteva Srbije Aleksandar Antić i Zoran Drobnjak, ambasadorka Kine Čen Bo, kao i bivši ministar građevinarstva Milutin Mrkonjić. Na delu Koridora 11 od Preljine do Požege biće izgrađeni tuneli Laz, Munjino Brdo i Trbušani sa po dve odvojene tunelske cevi u ukupnoj dužini od 11,8 kilometara. Radovi će, prema ugovoru sa kineksom kompanijom "Čajna konstrakšn komjunikejšn kompani (CCCC)" koštati 450 miliona evra. Završetaka ovog dela autoputa Miloš Veliki omogućiće da se od Čačka do Požege stigne za pola sata. Kada deonica bude završena, kineska kompanija će nastaviti gradnju Koridora 11 od Požege ka granici sa Crnom Gorom. Ta deonica duga je 107 kilometara, a procenjena vrednost radova je oko 1,5 milijarde evra.

"U avgustu kreće gradnja auto-puta Niš-Merdare"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će izgradnja auto-puta Niš-Merdare početi u avgustu. Vučić je rekao da je u toku tenderska procedura. "Dobili smo povoljnu cenu i grant od 40,6 miliona evra na ukupnu cenu od 255 milliona evra između Niša i Beljoljina", objasnio je predsednik. Kazao je da očekuje da će u avgustu krenuti izgradnja, te da je zbog toga rekao da će 1. decembra biti u izgradnji osam autoputeva.Slične vesti

Zakon o planskom sistemu

10 Apr 2021, 11:15

Na poslednjoj sednici Saveta Braničevskog upravnog okruga predsednicima, odnosno predstavnicima lokalnih samouprava predstavaljen…

Radovi na rehabilitaciji puta između naselja Đurakovo-Popovac i Biskuplje

7 Apr 2021, 16:38

U toku je rekonstrukcija puta između naselja Đurakovo-Popovac i Biskuplje u opštini Veliko Gradište, u dužini…

Kupovina zemljišta Fabrike šećera u stečaju

7 Apr 2021, 14:31

Industrijska zona na izlazu iz grada godinama je “hranila”, gotovo ceo Požarevac. Grad planira da oživi ovaj…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

HronikaPregazio petogodišnjaka

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu  uhapsili su S. M. (1997),…

11 Apr 2021, 22:38

SportSIM Karavan radosti i prijateljstva…

Opštinska runda takmičenja ovogodišnjih Sportskih igara mladih (SIM) danas održana…

10 Apr 2021, 20:05

DruštvoPodeljene sadnice belog jasena…

Zahvaljujući inicijativi koja je pokrenuta na društvenim mrežama i odazivom velikog…

10 Apr 2021, 15:31

Kursna lista