Vučić: Povećanje penzija najmanje 18 odsto, raste i minimalna zarada
   15 Jun 2022, 12:35    Beograd    rts    Elena Marjanović


Vučić: Povećanje penzija najmanje 18 odsto, raste i minimalna zarada

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će penzioneri najkasnije sa 1. januarom imati povećanje penzija koje neće biti manje od 18 odsto. Najavljuje i veliko povećanje minimalca - 12, 13 možda i 14 odsto, kao i dvocifreno povećanje plata u javnom sektoru. Očekuje da prosečna plata u martu 2023. bude već od 710 evra.


Predsednik Aleksandar Vučić najavio je značajno povećanje penzija, u dva navrata, koje, kako je rekao, ukupno neće biti manje od 18 odsto.

  "Sada smo u najpovoljnijoj poziciji, spustili smo nivo penzija na 9,1-9,2 udela u BDP, i velika je vest da će penzioneri imati najveće povećanje penzija u ne znam koliko godina i decenija, suštinski i realno", rekao je Vučić novinarima nakon otvaranja obilaznice od petlje Orlovača do tunela Straževica.

Rekao je da će jedno povećanje penzija možda biti i u oktobru, ali svakako u novembru i decembru, kao i drugo od 1. januara naredne godine, napominjući da ne govori o jednokratnim davanjima, već o povećanju penzija.

"To ukupno neće biti ispod 17-18 odsto. To je neverovatno i neočekivano u ovakvim uslovima. Penzioneri, imaćete najkasnije sa 1. januarom, povećanje penzije od 18,2 odsto, ako nam MMF u potpunosti odbori", rekao je Vučić.

On je dodao da sutra kreću razgovori sa MMF-om.

"Mi smo svoju računicu napravili i obezbedili novac, ali nećemo da kršimo fiksalnu stabilnost, ni stabilnost zemlje. Ovo je fantastična vest za penzionere. Ove godine povećanje 9,9 odsto, sledeće 11, kumulativn 18 odsto", rekao je Vučić."Dvocifren rast minimalca, prosečna plata u martu da bude 710 evra"Predsednik je najavio da se očekuje značajan rast minimalne zarade, kao i da prosečna plata u martu naredne godine bude viša od 710 evra.

"Hoćemo da na ozbiljan način značajno povećamo minimalac, ali da to ide na teret države, a ne poslodavca. Za to nam treba 300 miliona evra, i to ćemo mi da keširamo, kao država. Za poslodavce, videćemo kako, da li povećanje neoporezivog dela dohotka, plus deo doprinosa, a pokušaćemo da spustimo sve poreze i doprinose na zaradu, na nivo 60,2 odsto", rekao je Vučić.

Kako je rekao, sledi veliko povećanje minimalca, ali da se ne ugrozi dolazak stranih direktinih investicija.

"Svakako će biti dvocifreno, očekujemo da razgovramo i sa poslodavcima, ali pošto će država preuzeti teret, to će biti 12 ili 13 odsto, a možda i 14", rekao je Vučić.

To, istakao je, znači da se očekuje da prosečna plata u martu 2023. godine bude preko 710 evra, na nivou Srbije, a da se ne ugrozi javni dug u odnosu na BDP.

Dodao je da će biti značajnog povećanja plata u javnom sektoru, takođe dvocifreno.

"Mislim da su to velike i važne vesti. Gledamo kako oko novca, i zato molim sve da plaćaju poreze, i da znaju da će država po tom pitanju biti nemilosrdna", rekao je Vučić.Vučić: Ne prodajemo EPSPredsednik je demantovao navodie pojedinih medija o prodaji EPS-a i istakao da niko nije ni razmatrao takvu mogućnost.

"Niko nije razmatrao takvu mogućnost, niti nam pada na pamet. Taj koji bi to sada uradio bio bi mnogo glup i radio bi direktno protiv interesa naše zemlje", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.

Vučić je naveo da nijednog sekunda nije razmatrana prodaja EPS-a, već da se razmatra da se kupi nešto od elektroprivrede drugih zemalja u regionu.

"Pogrešno vas je neko obavestio. Dakle, ne samo da ne prodajemo EPS nego mi hoćemo da kupimo", dodao je Vučić.Slične vesti

Odlazak u penziju ne znači i kraj radnog odnosa - iz potrebe ili iz zadovoljstva

11 Sep 2022, 12:43

Zbog rastućih troškova života, sve više penzionera prinuđeno je da ponovo zasnuje radni odnos. Prema zvaničnim…

Dinamika isplate penzija za avgust

30 Aug 2022, 11:34

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje utvrdio dinamiku isplate panzija za avgust 
Republički fond…

Dinamika isplate penzija u julu

1 Aug 2022, 10:50

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje utvdio je dinamiku isplate penzija i ostalih prava iz penzijskog i…

Postavite komentar  1. Mučenik
    June 16, 2022 | 8:45:30
    Vučić je nagovestio povećanje penzije za sledeću godinu za čitavih njegovih 18,2%. Ovim brojkama zamajavaće svoju glasačku mainu čitavih sedam meseca, po pravilu ko izdrži. On je zaboravio da je tim penzionerima otimao dobar deo penzije šetiri godine, a o vraćanju ni reč, sram ga bilo. Ovde se oglasio i poltron Krkobabić sa svom PUPS-om, koji broji jedva Vučić je nagovestio povećanje penzije za sledeću godinu za čitavih njegovih 18,2%. Ovim brojkama zamajavaće svoju glasačku mainu čitavih sedam meseca, po pravilu ko izdrži. On je zaboravio da je tim penzionerima otimao dobar deo penzije šetiri godine, a o vraćanju ni reč, sram ga bilo. Ovde se oglasio i poltron Krkobabić sa svom PUPS koji broji jedan kombi članova. Očekuje se da se s njim solidarišu i svi ministri veličajući postupak vođe. Penzije u Srbiji su jedino veće od penzija u BiH i pale su ispo 40% prosečne plate. Izdržite penioneri do Nove Godine, posle će boti lakše, blagodareći vašeg dušebrižnika? - 8 + 12

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoGolubačko selo Dobra domaćin Miholjskih…

Posle uspešne organizacije prvih susreta prošle godine u Braničevu, ovogodišnji…

28 Sep 2022, 13:50

DruštvoEnergetska efikasnost i obnovljivi…

Savetovanje ''Energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije'', održan…

28 Sep 2022, 12:52

Servisne informacijeKninska bez vode

JKP Vodovod i kanalizacija, Požarevac, da  zbog radova na mreži 12:30 do 16:00 …

28 Sep 2022, 12:42

Kursna lista