Vučić: Oštar odgovor na oružano nasilje, donosimo hitne mere i stroge kazne
   5 May 2023, 12:06    Beograd    rts    Elena Marjanović


Vučić: Oštar odgovor na oružano nasilje, donosimo hitne mere i stroge kazne

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da će posle tragedije u Mladenovcu biti donete mere po hitnom postupku, uključujući pooštravanje uslova za posedovanje oružja.


Aleksandar Vučić, na vanrednoj konferenciji za mediji posle pucnjave kod Mladenovca,  kao i u školi na Vračaru, izjavio da će u narednih šest meseci biti primljeno 1.200 novih policajaca, kako bi se podigla sigurnost u školama za 99 odsto, a vršnjačko nasilje smanjeno za 80 procenata.


"To je prva mera. Sa tim krećemo odmah – da osim obezbeđenja u školama postoji policajac koji je uvek u školi. U Beogradu imamo 331 školu. Imaćemo 331 policajca da sedi u školi, a biće ih i više", naveo je Vučić.


"Potpuno razoružanje"

Istakao je da će Vlada Srbije doneti zaključak premo kome se nalaže MUP-u da pripremi hitne procedura izmene i dopune Zakona o municiji, kako bi se pooštrili uslovi držanje i nošenja kratkog oružja.


"Ljudi koji imaju oružje, oko 400.000 njih, proći će reviziju. Neće ostati više od 30 do 40 hiljada komada. Izvršićemo gotovo potpuno razoružanje Srbije. Za nelegalno držanje oružja, kazne će biti udvostručene", naveo je Vučić.


"Manje cevi, manja opasnost"


Istakao je da će biće predviđene šestomesečno i jednogodišnje provere, koje podrazumevaju lekarske, psihijatrijske i psihološke preglede, kao i obavezan test kada nadležni nalože, u roku od 48 sati na psiho-aktivne supstance.


"Nalaže se MUP-u da razmotri potrebu pooštrovanja uslova za posedovanje i lovačkog oružja. Što manje cevi bude bilo, biće manje opasnosti za našu decu", saopštio je predsednik.


Dodaje i da će MUP-u biti naloženo i da odmah preduzme sve mere sa ciljem da se obezbedi moritorijum na izdavanje dozvola za držanje i nošenje bilo kakvog oružja, uključujući i lovačko.


Predsednik je rekao i da će MUP-u biti naloženi i preuzme sve mere iz svoje nadležnosti sa ciljem da se uputi javni poziv osobama koje nelegalno poseduju oružje da ih u roku od mesec dana predaju bez posledica. 

Pooštravanje kazni


Vučić je izjavio i da će Ministarstvu pravde biti naloženo da u okviru Radne grupe za izmenu Krivičnog zakonika pooštri kazne za nedozvoljenu proizvodnju, držanje i promet oružja iz člana 348.


"Onaj ko neovlašćeno izrađuje, prepravlja, prodaje, nabavlja, vrši razmenu ili drži novlašćeno oružje za koje se može dobiti dozvola, da bude kažnjen zatvorom od jedne do osam godina. Onaj ko neovlašćeno izrađuje, prepravlja, prodaje,navavlja, vrši razmenu ili drži novlašćeno oružje za koje se ne može dobiti dozvola, da bude kažnjen zatvorom od dve do 12 godina", rekao je Vučić.


Naveo je da će onaj ko neovlašćeno izrađuje, prepravlja, prodaje, nabavlja vrši razmenu ili drži novlašćeno oružje velike razorne biti kažnjen zatvorom do 15 godina.


Takođe, onaj ko neovlašćeno nosi oružje za čije držanje nema dozvolu nadležnog organa biće kažeen zatvorom do 15 godina, a ko ima dozovolu od jedne do osam godina.


Za opasne predmete


Predsednik je rekao da se pooštravaju kazne i za nošenje opasnih predmeta, poput noževa, kako bi deca u školama bila bezbednija.


"Smanjili smo broj oružja sa 950.000 na 760.000. Nije dovoljno. Kada bude ispod 300.000, ni tada neće biti dovoljno. Ima dosta lobija koji će biti protiv ovoga, možda to nije politički pametno, ali to je jedino rešenje", naveo je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.Slične vesti

Vučić u Briselu: Razgovori neuspešno završeni, Priština nije prihvatila kompromisni predlog EU

14 Sep 2023, 14:20

Predsednik Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti sastali se u Briselu u okviru nove…

Vučić: Očekujem mnogo pritisaka i pretnji oko KiM, ne mešamo se u unutrašnja pitanja Crne Gore

29 Aug 2023, 10:47

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da meseci pred nama neće biti laki i da očekuje mnogo pritisaka i pretnji…

Vučić u Atini: EU priprema program ekonomskog rasta za Zapadni Balkan, Srbija i Ukrajina uzajamno poštuju princip teritorijalnog integriteta

22 Aug 2023, 10:42

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Atini da su evropski zvaničnici ponovili značaj tzv. Agende rasta, te da su…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

EkonomijaU onlajn supermarketu – nova prilika…

Sve više malih proizvođača pokušava da dođe do kupaca preko sopstvenih onlajn…

25 Sep 2023, 10:07

DruštvoNiču tri naučno-tehnološka parka,…

Ministarstvo za javna ulaganja raspisalo je tender za izgradnju Naučno–tehnoloških…

25 Sep 2023, 10:03

DruštvoPočela isplata pomoći za decu…

Danas i sutra isplaćuje se jednokratna pomoć države roditeljima dece uzrasta do 16 godina.…

25 Sep 2023, 10:01

Kursna lista