VUČIĆ: MIR NIJE ZAUVEK DAT, NA NJEMU SE RADI SVAKI DAN
   3 Jun 2017, 15:48        RTS    Tatijana Spasojević


VUČIĆ: MIR NIJE ZAUVEK DAT, NA NJEMU SE RADI SVAKI DAN

Na današnjem skupu dominiraju reči mir, stabilnost, smanjenje zapaljive retorike, ali mir i stabilnost nisu nešto što je zauvek dato - na tome morate da radite na dnevnom, nedeljnom i mesečnom nivou, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
U izjavi novinarima u Brdu kod Kranja, uoči početka ovogodišnjeg sastanka lidera država jugoistočne Evrope, Procesa "Brdo - Brioni", predsednik Vučić je rekao da u politici i odnosima među državama nema previše ljubavi, već mnogo interesa, ali da je važno da svi upute slične ili iste poruke. Predsednik je podsetio da je jutros, na marginama foruma, imao bilateralni sastanak sa članom Predsedništva BiH Draganom Čovićem, da će se sastati i sa makedonskim predsednikom Đorđom Ivanovim i predsednikom Nemačke Frankom Valterom Štajnmajerom, ali da će razgovarati i sa ostalim liderima.
"Sledeća prilika za razgovore je inauguracija u Beogradu, 23. juna, gde očekujem da svi dođu", rekao je Vučić.
Najavio je i da će na samitu, odnosno i na radnom ručku i na plenarnoj sednici, pokrenuti temu ekonomskog povezivanja, odnosno regionalnoj ekonomskoj zoni.
"Neću od toga da odustajem. Biću dosadan kao stenica. To je regionalna ekonomska zona, jedinstveno tržište, da pokušamo da napravimo za zapadnobalkansku šestorku, odnosno pet plus jedan kako mi kažemo, ali i za bliže odnose i sa zemljama EU iz regiona, odnosno sa Hrvatskom i Slovenijom", rekao je Vučić.
Predsednik je rekao da je u skladu s tim razgovarao sa Čovićem oko učešća Srbije na Mostarskom sajmu, na kojem će biti pokrovitelj.
"To nije bilo moguće ranije i mislimo da uložimo i ozbiljan novac i predstavimo Srbiju i u Hercegovini na najbolji mogući način, da dodatno budemo faktor koji će da približava srpski i hrvatski narod i verujem da ćemo imati uspeha po tom pitanju", rekao je Vučić.
Kako je naglasio, svi imaju zajedničku muku, a to je preduzeće "Agrokor".
Srbija, kako je rekao, ne oseća finansijske posledice, ali ga oseća u smislu proizvodnje.
"Nemamo problem ni sa 'Frikomom', ni sa 'Dijamantom', ni sa 'Merkatorom S', u smislu ostanka zaposlenih ljudi. Ali imamo problem sa dobavljačima koji su smanjili svoje isporuke. A oni manje proizvedu ili više drže na zalihama. Time gubimo u BDP-u mi, a mislite kakve probleme po tom pitanju imaju Hrvati", rekao je Vučić.
Dodao je i da smanjenje kreditnog rejtinga "Agrokoru" svima pravi probleme, i BiH i Srbiji i Hrvatskoj. "Ni krivi ni dužni imaćemo problema u narednom periodu i po tom pitanju sam spreman sa svima njima da u narednom periodu razgovaram, da vidmo šta da radimo. Svaki razgovor je dobar, lekovi, prilika da se razgovara o situaciji u regionu, ali i prilika i da razmišljamo o novim projektima, o tome šta je to što zajednički možemo da napravimo", zaključio je predsednik Vučić.
"Ne odgovaram na Tačijevu trik-izjavu"
Vučić zapravo trik-izjava na koju neće da odgovori kako ne bi naškodio teritorijalnom integritetu i suverenitetu je naveo da je izjava kosovskog predsednika Hašima Tačija o ulasku u Evropsku uniju, naše zemlje niti našim ekonomskim odnosima.
Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara u Brdu kod Kranja, rekao da je Tačijeva izjava "da ne može da zamisli da EU u svoje članstvo primi Srbiju pre Kosova", zapravo trik-izjava jer šta god da odgovori na nju, Albanci bi imali spremljen odgovor.
"Ako kažem da je to smešno, rekli bi da mi priznajemo da Kosovo nije Srbija i da ne želimo da uđemo zajedno. Ako ja kažem ući ćemo zajedno, onda će drugi ljudi reći da mi želimo da kažemo da smo na istom nivou i da smo do istog nivoa evropskog puta stigli dokle je stigla Priština", rekao je Vučić. Predsednik Srbije je poručio da će se uzdržati od svakog odgovora, jer ne želi da naškodi ni našim ekonomskim interesima, niti želi da potcenjuje reforme koje smo do sada sproveli, kao ni da naruši teritorijalni integritet Srbije."Samo neka se oni jedino ili isključivo bave Beogradom i Srbima, naše je da radimo i sarađujemo sa njima", istakao je predsednik.Vučić je dodao da ga više zanima da danas Tačija pita dokle je Priština stigla sa svojom dokumentacijom za auto-put, za onaj deo koji treba da ide pored Podujeva ka Prištini, jer je, kako je rekao, to za nas važno.
"To je važno i za Srbe koji žive u Gračanici, čitavom Kosovskom pomoravlju, i za Srbe u Metohiji, i Štrpcu pre svega, a da ne pričam koliko je to važno za ekonomiju, uspostavljanje boljih odnosa između Srba i Albanaca. Oni neka govore teške reči, mi nećemo da izgovaramo teške reči", rekao je Vučić.Predsednik je ukazao da kosovski Albanci i bez izborne kampanje nemaju druge teme do Srbije.Slične vesti

Brnabić: Smatram da bi SNS trebalo da formira vlast sa manjinama

4 Aug 2020, 10:13

Predsednica Vlade Ana Brnabić rekla je da je na sednici predsedništva Srpske napredne stranke glasala da SNS sama…

Vučić u subotu sa Trampom

23 Jun 2020, 11:12

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se u subotu sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, piše Njujork tajms.…

SNS PROSLAVILA SLAVU

28 Oct 2019, 13:08

POLITIČKA PARTIJA SRPSKA NAPREDNA STRANKA JE PROSLAVILA SLAVU SVETU PETKU.

Politička partija SNS je obeležila u…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeU Braničevskom pet, a u Podunavskom…

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Požarevac 30 novih  slučajeva korona virusa u…

7 Aug 2020, 13:15

PoljoprivredaNovi objekat za smeštaj svinja…

Na početku školske godine učenike Poljoprivredne škole sa domom učenika “Sonja…

7 Aug 2020, 12:29

Kursna lista