Vučević za RTS: Srbija je najzainteresovanija za mir u regionu, članstvo u EU je naš strateški interes
   12 Jun 2024, 10:07    Beograd    RTS    Marija Vajner


Vučević za RTS: Srbija je najzainteresovanija za mir u regionu, članstvo u EU je naš strateški interes

Premijer Miloš Vučević rekao je, gostujući u emisiji Takovska 10, da je Dejtonski sporazum održao 29 godina mira u BiH, da su sve tačke Deklaracije usvojene na Svesrpskom saboru u duhu tog sporazuma. Istakao je da je strateški interes Srbije članstvo u Evropskoj uniji. Naglasio je da je ekonomija osnova za jačanje zemlje. Kaže da treba da se razgovara o svim projektima, uključujući i eksploataciju litijuma, i poručio da nema kockanja sa ekologijom.
  Na pitanje ostaje li srpski litijum u zemlji, Vučević je rekao da treba da se razgovara o svim projektima za razvoj države.  "Ja verujem u održivi razvoj kao pobedničku formulu. Ostavljam prostor za razgovor i ostavljam prostor i pre svega čekam odgovor struke - ako struka kaže ne, onda je ne, ali struka mora biti svesna svoje odgovornosti“, rekao je Vučević. "Verujem da je moguće da koristimo prirodne resurse i da čuvamo prirodno bogatstvo i pre svega ljude. Ja verujem u to. Ja mislim da je to istorijska šansa", naveo je premijer. Istakao je da nema kockanja sa ekologijom. "Nema kockanja. Bez jasnih projekata koji ukazuju da je moguće da se koriste prirodni resursi, a da se čuva životna sredina i pre svega ljudi. ali i da ljudi žive bolje, da je moguće doći do održivog razvoja, neće se ići ni u jedan projekat, pa ni u taj. Ali ako je to moguće, hajde da iskoristimo šansu. I hajde da iskoristimo tu šansu i geopolitički", rekao je Vučević. Na pitanje kojoj je opciji bliži, premijer je rekao da je uvek za opciju razvoja Srbije, da iskoristimo sve potencijale koje imamo, da ne propustimo još jednu šansu. "Ja ću da ostanem ovde da živim, moji sinovi ovde žive, sutra će da  imaju svoje decu. Nemam nameru nigde da idem. Isti vazduh dišem, istu vodu pijem kao i svi građani", rekao je Vučević.

  Predsednik vlade Miloš Vučević kaže da je ekonomija osnov svega da bi se ulagalo u obrazovanje, zdravstvvo, vojsku i infrastrukturu.  "Ekonomija nam je osnova da jačamo i da više uložimo obrazovanje, zdravstvo, vojsku, odbranu, da imamo bolju infrastrukturu. Svaki dan mira je plus za Srbiju. Srbija pobeđuje u miru i zato je Srbija najzainteresovanija za mir u regionu", rekao je Vučević. Naveo je da je industrijska proizvodnja porasla 2,9 odsto u periodu januar-april i da je zabeležen rast u prerađivačkoj industriji, u rudarstvu, ali da smo imali određen pad u proizvodnju električne energije. Prema njegovim rečima, mnogo dobra vest je da, prerađivačka industrija ima konstantan rast, u prvom kvartalu je iznosio plus 3,9 odsto "Sa kontrolom inflacije, sa spuštanjem inflacije i rastom industrijske proizvodnje, pre svega prerađivačkog dela, mi dobijamo one makroekonomske pokazatelje koji nam daju jednu sigurnost da možemo dalje da razvijamo državu", rekao je Vučević.

 Slične vesti

Vučević: Projekat "Jadar" vraćen u početnu fazu, ali to ne znači da će biti rudarenja

17 Jul 2024, 12:44

Studija kompanije "Rio Tinto" o zaštiti životne sredine nije dovoljna i Ministarstvo će takođe raditi procenu,…

Vučević za RTS: Ne smemo da izgubimo slobodarski duh, ali moramo da čuvamo mir i stabilnost

29 Jun 2024, 12:37

Premijer Srbije Miloš Vučević rekao je za RTS da su mir i stabilnost preduslov za ekonomski razvoj i bolji kvalitet…

Vučević saopštio imena ministara: Sutra predstavljam ekspoze

30 Apr 2024, 10:21

Mandatar za sastav nove Vlade Miloš Vučević rekao je da će danas podneti zahtev predsednici Skupštine Srbije…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoKlima nam bira destinacije za…

Promena klime donosi i promene na turističkim mapama Evrope. Sever kontinenta postaje sve…

23 Jul 2024, 12:49

DruštvoSeničić: Klasične programe za…

O odmorima, Olimpijskim igrama, putovanjima tokom leta, turističkim agencijama, ponudama sadržaja,…

23 Jul 2024, 12:45

Društvo"Porše"verovatno ne…

Sve je više informacija da je neki proizvod opasan po zdravlje korisnika i da se povlači…

23 Jul 2024, 12:42

Kursna lista