Vučević za RTS: Međunarodni posrednici nam nisu ponudili ništa prijatno
   21 Jan 2023, 9:31    Beograd    RTS    Marija Vajner


Vučević za RTS: Međunarodni posrednici nam nisu ponudili ništa prijatno

Ministar odbrane Miloš Vučević rekao je za RTS da međunarodni posrednici u jučerašnjem razgovoru sa predsednikom Vučićem, ne samo da su ponovili francusko-nemačku platformu za dalji razgovor, već i da je predsednik naveo da su mu predočene konsekvence neprihvatanja predloga sporazuma. Ništa se tu nama lepo ne nudi, a očekuju se teške odluke, poručio je Vučević. 

Ministar odbrane Miloš Vučević je, govoreći o jučerašnjem sastanku predsednika Vučića sa međunarodnim posrednicima, rekao za RTS da je kao poruku predsednika razumeo jeste da ne samo da je ponovljena platforma za dalji razgovor u kontekstu Šolc-Markon, već da je predsednik rekao da mu je predočeno kakve su konsekvence neprihvatanja predloga sporazuma osnova ugovora između Prištine i Beograda.

"To što je predočeno predsedniku, tako sam razumeo i u jučerašnjem razgovoru kojem sam prisustvovao, predsednik je patrijarha i veći broja arhijereja Srpske pravoslavne crkve obavestio o nekim informacijama ili onome što je tada bilo aktuelno u tom trenutku, u toku jučerašnjeg dana, nije ništa što je prijatno ili milozvučno za građane Srbije, tako da su veliki izazovi pred nama. Ništa se tu nama lepo ne nudi, a očekuju se teške odluke, kako oni vide da treba da bude koncipirano u smislu formulisanja tog sporazuma sa nekim perspektivama koje bi trebalo da nas uvere da nas čeka bolja budućnost", istakao je Vučević. Ponovio je da nisu čuli ništa što je preterano dobro, ali i da to ne znači da smo "nešto predali ili odustali". Na pitanje da li je na stolu bilo ultimatuma, Vučević je naveo da je predsednik vrlo precizno rekao da mu je predočeno i da je dobio podatke i informacije šta može da se desi ako Srbija ne bude dovoljno kooperativna. "Pretpostavljam da su na sto stavili političke i ekonomske konsekvence za Srbiju, negativne. Da se samo razumemo, oni imaju cilj da Prištinu, ako ne priznamo zvanično kao nezavisnu teritoriju, odnosno ono što oni definišu kao Kosovo, a mi kao pokrajinu Kosovo i Metohija, u najmanju ruku dobije stolicu u Ujedinjenim nacijama. To je neki proces koji bi trebalo da bude završen kako vide predstavnici koji su juče bili u poseti Beogradu", rekao je Vučević. Dodao je da je dobro što smo od jučerašnjih gostiju u razgovorima sa predsednikom Vučićem čuli da nijedna strana i međunarodna zajednica ne vide da je zamrznuti konflikt nešto što bi trebalo da traje neograničeno, a i da smo posle deset godina ponovo čuli da bi Zajednica srpskih opština nešto što mora da bude formirano. "Jučerašnji dan, koji je za mnoge porodice bio svečani dan zbog proslave i obeležavanja slave Svetog Jovana, bio je mnogo težak za Srbiju, a pre svega za predsednika Republike, jer su ti razgovori, odnosno taj nivo i način koji je on imao prvo sa ambasadorima SR Nemačke iz regiona, a zatim i sa ovom petorkom je zaista nešto što nije za poželeti i nije mu zavideti što je morao to sve da radi ili da učestvuje ili da nosi na svojim leđima, jer to je ogroman pritisak. Ja sam ga video juče, on je zaista bio i opterećen i neraspoložen, ali je odlučan da brani Srbiju", naveo je Vučević. Dodao je da mnogi to vide kao neku redovnu stvar, ali da sve ono što se stavlja na sto pred Srbiju nije nešto što je jako povoljno za našu zemlju.
 

"Važno je da se postigne konsenzus jer je to pitanje sudbine naše države" 


Predsednik Srbije je najavio da će razgovarati sa članovima Vlade, parlamenta i društvenog sektora. Vučević je ocenio da je jako važno da se postigne konsenzus jer je to pitanje sudbine naše države. "To je pitanje sudbine dela teritorije naše države, to je pitanje sudbine dela građana naše države i svih građana naše države. To nije pitanje ne samo sadašnjosti, to je pre svega pitanje budućnosti naše države i svih njenih građana. Bilo bi korektno, korisno, svrsishodno da imamo minimum konsenzusa u pogledu politike i državnih interesa po pitanju Kosova i Metohije i sveukupne budućnosti države Srbije. Da li će to postignuto, ne znam, ali je za mene dobra i politički opravdana i logična stvar da predsednik pozove sve one koji su u nekim segmentima donosioci odluka ili su predstavnici građana ili prosto učestvuju u nekom javnom diskursu da se izjasne ili da budu upoznati sa onim što je pred Srbijom, da ne bi neko rekao iz nekog salona, stana, kafića ili na društvenim mrežama kako on smatra da treba da drugačije, a da nije imao priliku da čuje šta se dešava", istakao je Vučević. Dodao je da je sinoć predsedniku rekao da mu, što se tiče Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, daju bezrezervnu podršku za sve napore i njegovu političku borbu za očuvanje države i zaštite državnih interesa. "Zato što je jedan čovek izložen pritiscima, zato što je cela država izložena pritiscima i lomi se jedan čovek i taj pritisak traje ne samo u toku jučerašnjeg dana, nego i sve ono što se dešavalo i proteklih dana i nedelja i sve ono što je bila kao neka baražna paljba ili priprema za ovu političku ofanzivu. Napadi na porodice, diskreditacije, laži po medijima, sve ono što se radi da nekoga obeshrabri, da ga na neki način politički diskredituje, ljudski diskredituje jeste priprema da nekoga vi u svakom smislu oslabite pred ovakvu rundu razgovora koju je započeo", istakao je Vučević. Ponovio je da daje punu podršku i da to nije pitanje idolopoklonstva ili narativa koji se iz formalnih razloga podrazumeva, već zato što su suštinski teški dani i političke bitke pred Srbijom i da je red da "svi stanemo u tu liniju fronta u zaštitu države".
 

"Verujem da ćemo biti dovoljno politički mudri da izbegnemo svaki mogući konflikt" 


Govoreći o bezbednosnoj situaciji, Vučević je rekao da je vrlo izazovna zato što Priština i dalje koristi svaku priliku da nastavi sa nizom provokativnih poteza. "Pratimo njihove aktivnosti, oni i dalje vrše neke infrastrukturne radove na severu Kosova i Metohije, pokušavaju da utvrde svoje položaje, specijalne, ali i redovne kosovske policijske formacije, prosto da pošalju poruku", naveo je Vučević. Dodao je da svakodnevno prate situaciju i da je to posao službi bezbednosti. "Verujem da ćemo biti hladne glave, čista srca i da ćemo biti dovoljno politički mudri da izbegnemo svaki mogući konflikt. Ne zato što smo slabiji ili zato što se plašimo ili zato što smo neodlučni, nego zato što je politički, državni interes Srbije da izbegne svaki konflikt, ali to ne znači, bar što se mene tiče i verujem i siguran sam da je to politika države i predsednika, da Srbija bude na kolenima. Srbija neće biti na kolenima, Srbija neće biti ponižena i ne bih voleo da neko doživi da, ono što smo čuli u prvim minutima našeg razgovora, znači da smo mi sada kapitulirali ili smo pod nekom politikom koja nas vodi u potpuni gubitak identiteta, nego ljudi moraju da dožive da je ogroman pritisak na državu", istakao je Vučević. Naglasio je da je posao onoga koji je biran od građana da sedi i da sluša i da razgovara i da brani državne interese baš u razgovoru sa tim ljudima koji dolaze i kažu. "Govorimo o mnogo, mnogo moćnijim državama od nas čije su fabrike ovde, čije su investicije ovde, sa kojim klubovima naši klubovi igraju međunarodna takmičenja, koji su deo našeg miljea, gde mi pripadamo. Samo da razumemo, mi hoćemo da imamo i veće i plate i penzije, ali i da vodimo tvrdu nacionalnu i hrabru politiku, a da vidimo i auto-puteve, a da vidimo i jaču vojsku, a da idemo za vreme praznika i u Beč i na Maldive, ali naravno da čvrsto, čvrsto kažemo šta je naše i šta ne damo, a treba to sve neko da izdrži i uradi, da je to lako, to bi svi uradili ili bi mnogi to uradili i završili mnogo ranije, a nisu to uradili", naglasio je Vučević. Ministar odbrane naveo je da je, zbog poplava i vanredne situacije koja je proglašena u više opština, Vojska Srbije angažovana sa 100 odsto kapaciteta i da je najteže u Raškom i delu Zlatiborskog okruga, ali i da se očekuje snižavanje vodostaja na svim rekama.



Slične vesti

Bilateralni susreti Dačića u Džakarti

4 Sep 2023, 11:28

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se na marginama 43. Samita ASEAN u Džakarti sa ministrom inostranih poslova…

Branko Ružić podneo ostavku na mesto ministra prosvete

7 May 2023, 19:53

Ministar prosvete Branko Ružić podneo je ostavku, potvrđeno je RTS-u. Ostavka je lični, ali i politički čin, u razvijenim…

Dačić: Srbija u Ohridu uspela da zaštiti svoje nacionalne interese

20 Mar 2023, 9:37

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je na sastanku u Ohridu Srbija uspela da zaštiti svoje nacionalne…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista