Vučević: Službe rade na razbijanju verskih ekstremističkih ćelija
   2 Jul 2024, 12:00    Beograd    rts    Elena Marjanović


Vučević: Službe rade na razbijanju verskih ekstremističkih ćelija

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je da će crveni stepen bezbednosti u Srbiji trajati još neko vreme, ali i da sve bezbednosne službe u Srbiji rade na otkrivanju verskih ekstremističkih ćelija.


Na čitavoj teritoriji Srbije sprovodi se akcija na otkrivanju i razbijanju svih verskih ekstremističkih ćelija, a da će crveni stepen bezbednosti u Srbiji trajati još neko vreme, rekao je premijer Miloš Vučević.


Premijer je gostujući na Televiziji Blic istakao da akciju sprovode policija i BIA u koordinaciji sa nadležnim tužilaštvom.


"Oni sprovode dalje akciju na razbijanju svih onih ćelija ekstremnih verskih organizacija koji zloupotrebljavaju religiju i veru zarad postizanja određenih ekstremno političkih i terorističkih ciljeva", naglasio je Vučević.


Rekao je da se akcije sprovode na teritoriji čitave Republike Srbije, osim Kosova i Metohije i da je, kako kaže – "veoma bitno da aktivnosti nisu usmerene protiv bilo koje etničke ili verske grupe".


Pripadnicima muslimanske veroispovesti poručio je da se ne osećaju ugroženo i zamolio sve one koji ne pripadaju ovoj veroispovesti da na svoje komšije i sunarodnike ne gledaju kao na opasnost.


"Crveni stepen će trajati još nekoliko dana i zato je važno da se ne daju neprimerene izjave Bošnjaka, jer ovo nije nikakav lov na njih, ovo je borba protiv terorizma", kaže premijer.


Navodi da je u pitanju napad na državu – "ali ovo je napad našeg državljanina na policajca naše države. Mislim da je ovo izolovan slučaj, ali ne mogu da garantujem da ovo neće podstaći nekog drugog".


Terorista bio poznat službama bezbednosti


Govoreći o teroristi koji je izvršio napad na pripadnika Žandarmerije, Vučević je naveo da je Miloš Žujović bio poznat nadležnim organima kao pripadnik radikalnog islamskog centra, ali da niko nije mogao da pretpostavi da će do tako nečeg doći.


Istakao je i da nema informaciju da je došlo do nekog propusta kod državnih organa kada je u pitanju Žujović.

"Ali ne mogu reći da su postojale indicije da će izvršiti napad, pa da je neko olako pristupao tome ili nečinjenjem dopustio da do toga dođe. Stvarno, ne mogu to da tvrdim, imam čak suprotne uveravanja, ali dozvolite da vidimo šta će istraga praviti", rekao je Vučević.


Premijer se osvrnuo i na porodicu teroriste Miloša Žujovića napominjući da su oni očajni – otac i majka koja je težak srčani bolesnik, supruga iz Plava. 


"Problem je kada neko ode u ono što nije suština vere i što nije ljubav prema bogu. Pitanje veronauke u školi treba da bude na pravi način sprovedena, da nam se religija sprovodi van okvira institucija", rekao je Vučević i dodao da će Srbija učiniti sve da se ovakva situacija nikada ne ponovi.Slične vesti

Cilj terorista je da pošalju političku poruku, postoji opasnost da će neko kopirati napad na žandarma

2 Jul 2024, 9:49

U Srbiji je na snazi crveni nivo bezbednosnih pretnji od terorizma posle napada vehabije na žandarma ispred zgrade Ambasade…

Profesorka krivičnog prava Bodrožić o napadu na žandarma: Reakcija bila profesionalna i adekvatna

1 Jul 2024, 11:41

Profesorka krivičnog prava na Kriminalističko-policijskom univerzitetu Ivana Bodrožić rekla je, komentarišući napad…

Zečević: Amerika je posle 11. septembra postala ranjiva i izgubila osećaj bezbrižnosti

11 Sep 2021, 10:17

Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije rekao je za RTS da se od 11. septembra potpuno menja situacija u Americi,…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaU Golupcu otvorena izložba "Meksiko…

U Galeriji moderne umetnosti Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević’’ u…

22 Jul 2024, 14:30

DruštvoPriznanja za sve takmičare iz…

Na 65. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, koja je od 11. do 22. jula 2024. godine održana…

22 Jul 2024, 12:35

EkonomijaTabakovićeva sa stalnim predstavnikom…

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s novim stalnim predstavnikom…

22 Jul 2024, 12:32

Kursna lista