Vrućine su opasne i za decu, šta je prvi znak toplotnog udara
   17 Jul 2021, 8:44    Beograd    rts    Elena Marjanović


Vrućine su opasne i za decu, šta je prvi znak toplotnog udara

Malaksalost, dezorijentisanost, smanjeno mokrenje, vrtoglavica, visoka temperatura – mogu kod dece biti simptomi toplotnog udara, koji se može završiti i kolabiranjem. Stručnjaci savetuju roditelje kako da zaštite dete od velike vrućine i gde ih je najbezbednije odvesti na letovanje.


Čak i kada je napolju ovih dana bilo 40 stepeni, mališana je bilo na ulici i u podne, kada je sunce najjače. Jelena Vasojević iz svetovališta "Halo beba" rekla je u Jutarnjem programu da ni deca ne podnose vrućine, i da i njima može da bude loše.

  "Deca do godinu dana nemaju zaštitni sloj u koži koji bi ih branio od sunca i njima ne bude dobro", ističe Vasojevićeva. Apeluje na roditelje da prate signale koje daje daje organizam deteta. "Deca zbog male površine tela lako gube tečnost, roditelji zaboravljaju na hidrataciju", navodi savetnica i napominje da suncobrani nisu adekvatna zaštita na tako visokim temperaturama.



Prvi znak toplotnog udara 



Prvi simptom toplotnog udara je malaksalost, odnosno dezorijentisanost u komunikaciji sa roditeljima i ljudima oko sebe.


"Dete postaje tiho, smirenije, ne odaziva se na prvi poziv, komunikacija nije uobičajena.


To je prvi znak koji roditelji mogu primetiti kod dece", navodi Spasojevićeva. Još jedan simptom, kako dodaje, jeste da deca manje mokre, da se mnogo znoje, kao i da su se "zajapurili u licu".


"Nešto kasnije dolazi vrtoglavica, visoka temperatura, koja može da izostane kao simptom, ali toplotni udar, odnosno pregrevanje deteta, može se završiti kolabiranjem, odnosno da dete izgubi svest", objašnjava Vasojevićeva.



Posledica vrućine može da bude i osip po telu, navodi ona, dodajući da roditelji često nisu sigurni kako da obuku dete, kako da rashlađuju prostoriju u kojoj dete boravi, kako da prilagode garderobu za boravak deteta napolju.


"Takođe, prevoz je problem po ovom visokim temperaturama", dodaje savetnica. Navodi da su u savetovalištu ovog leta imali povećan broj poziva i da je veliki broj dece sa toplotni udarom, osipom, kao mališana koji dehidriraju.



Gde odvesti decu na letovanje 



Što se tiče putovanja, kaže da dete mlađe od godinu dana može na more, ali da je pitanje koliko detetu može biti prijatno na ovim temperaturama. "Mi smo uvek više za reke, planine, jezera, gde je temperatura prijatnija i gde prostorije mogu da se rashlade na prirodan način", kaže Spasojevićeva.



Kada se kreme ne smeju koristiti, a kada su obavezne 



Upozorava da se bebe do šest meseci ne smeju izlagati suncu između 10 i 18 časova, kako i da kreme sa zaštitni faktorom nisu prilagođene za decu do šest meseci starosti.


"Za decu iznad šest meseci obavezna je zaštitna krema, ruke, noge, prsti, uši, nijedan deo tela ne sme biti nenamazan", ističe Spasojevićeva.



Prekrivanje kolica smanjuje protok vazduha 




Upozorava da platna koja se stavljaju preko kolica kao zaštita od sunca mogu biti opasna, jer je protok vazduha nikakav, i da dobra zaštita mogu biti suncobrani koji stavljaju na kolica. Preporučuje da, što se tiče uzimanja tečnosti, ona uzima češće u manjim količinama, ali da čajevi nisu adekvatni za decu mlađu od godinu dana. Kada je reč o klima uređajima, Vasojevićeva kaže da je treba uključiti, ako je moguće, u drugoj prostoriji, kao i da sobu u kojoj boravi beba treba provetriti ujutro.



Slične vesti

Rad na ekstremnim temperaturama - između "promaje! i slova zakona

18 Jul 2023, 9:40

Pravilnik o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad na radnom mestu jasno propisuje kakvi uslovi rada moraju da budu…

Kome najviše smetaju temperaturne oscilacije

22 Mar 2023, 11:20

Sve je više ljudi koji zbog vremenskih prilika imaju određene tegobe, a hronični bolesnici čak i ozbiljne zdravstvene…

Kada zvezda upeče najteže je radnicima na otvorenom - kako ih zakon štiti

21 Jul 2022, 7:15

Vruće je napolju i kada samo šetate, a kako li je radnicima na gradilištima ili na vrelom asfaltu, kojima od vrućine leluja…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

EkonomijaMali za RTS: Finansije su nam…

Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda ocenila je sve aspekte srpske ekonomske politike,…

28 Mar 2024, 9:22

Kursna lista