Vreme Applea je prošlo
   17 Jan 2017, 19:35        b92.net    Aleksandar Beljić


Vreme Applea je prošlo

Apple je u prošloj godini po prvi put od predstavljanja iPhonea zabeležio smanjenje prodaje telefona i nisu ostvarili očekivane planove, pa se sve više analitičara pita kakva je budućnost ove kompanije i mogu li zadržati dosadašnji rast.

U nedavnom intervjuu za "Njujork tajms" jedan od najpoznatijih investitora iz Silicijimske doline, Piter Til, rekao je da se "vreme Applea završilo". 'Znamo kako izgleda pametan telefon i šta radi.

"To nije krivica Tima Kuka, ali jednostavno to više nije područje gde će biti novih inovacija", dodao je Til, a s njim se slaže i profesor sa Stanforda Stiv Blenk, koji je za SF Chronicle rekao da je Apple, ako ćemo gledati inovacije, "gotov".

Naravno, Apple će i dalje zarađivati veliki novac od prodaje svojih uređaja, ponajviše iPhonea, pa ne treba zaboraviti da je i dalje reč o najvrednijoj kompaniji na svetu, koja će i ove godine "okrenuti" milijarde dolara.

Ipak, trenutno nema na vidiku proizvoda poput iPoda, iPhonea i iPada koji pokrenuli tržišta muzičkih plejera, telefona i tableta, a pokazalo se da, barem trenutno, ne mogu puno očekivati od pametnog sata.

Analitičar Abhey Lamba smatra kako je na Appleu sada veliki pritisak jer se od njih ponovno traži razvoj nekog takvog velikog uređaja koji će im doneti novu izvor zarade, ali trenutno se čini kako se samo pretvaraju u još jednu telefonsku kompaniju – koja je, treba napomenuti, iznimno profitabilna.

Glasine kažu da Apple trenutno radi i na pametnim naočarima s podrškom za proširenu stvarnost, ali ni ovo tržište ne donosi priliku za neki veliki rast i povećanje zarade.

Situacija za Kuka i Apple ove godine mogla bi se da se poboljša na krilima novih modela iPhonea, od kojih se očekuje rekordna prodaja, ali pitanje je što nakon toga, odnosno kakva je dugoročna budućnost ove kompanije.Slične vesti

Prisluškivači: Koje koristi imamo i šta je sa privatnošću?

18 Mar 2024, 9:31

Prisluškivači, prisluškivanje i lociranje nije oduvek bilo moguće. Ne tako davno, bilo je  nezamislivo…

Begović: Građani mogu da budu sigurni da naši genetski podaci ostaju u zemlji i da mi upravljamo njima

28 Apr 2023, 9:46

Ove godine počinje gradnja Bio 4 kampusa u Srbiji. Već su potpisani prvi ugovori, a među poslednjima i Memorandum o razumevanju…

Šta su IP kamere i zašto bi trebalo da uložite u njih?

7 Dec 2019, 14:22

Video nadzor je sve veća potreba, ne samo na javnim mestima, već i na privatnim posedima koje je potrebno osigurati od provalnika…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

Vremenska prognozaPrognoza za sredu, 17. april 2024.

SRBIJA: U sredu znatno hladnije u svim krajevima, a dnevna temperatura…

16 Apr 2024, 12:48

DruštvoGolubačka tvrđava predstavlja…

Tvrđava “Golubaki grad” priprema izložbu izložbu "Sveti ratnici u srpskom…

16 Apr 2024, 12:34

EkonomijaIzdate građevinske dozvole, februar…

U februaru 2024. izdato je 1 797 građevinskih dozvola, što predstavlja povećanje od…

16 Apr 2024, 12:28

Kursna lista