Vratio se BlackBerry i ponudio nam dobru staru fizičku tastaturu
   2 Mar 2017, 19:37        b92.net    Aleksandar Beljić


Vratio se BlackBerry i ponudio nam dobru staru fizičku tastaturu

BlackBerry 7130e visoko je 2005. visoko postavio lestvicu za sve proizvođače telefona. Imao je sve – točkić za skrolovanje, Java aplikacije, tastaturu i bateriju koja je mogla da traje danima i da se po potrebi zameni drugom.

Međutim, kompanija koja ga je proizvela Research in Motion počela je da se suočava s ozbiljnim problemima čim je 7130e pregazilo vreme. Predugo se držala stare slave, pa čak promenila ime i to po svojoj perjanici, a ostatak je poznat – Android ih je praktično elimnisao sa tržišta.

BlackBerry je predstavio KEYone, novi telefon sa fizičkom tastaturom, koji se ipak po mnogo čemu razlikuje od dosadašnjih uređaja iz ove kompanije.

Prvo, uređaj ne pravi BlackBerry, nego TCL. Drugo, KEYone pokreće Android, umesto operativnog sistema te kuće.

Reč je o telefonu sa aluminijumskim kućištem i Gorilla Glass 4 staklom s prednje strane. Ima 4,5-inčni 1620 x 1080 LCD ekran i kameru od 12 megapiksela.

Poput skupog uređaja Priv, osetljiv je na dodir i ima mnoštvo zanimljivih opcija. Recimo, možete da skrolujete tekst bez dodirivanja ekrana, svakom tasteru možete pripisati neku skraćenicu, a tu je i senzor za otisak prsta na tasteru za razmak.

Telefon pokreće Android 7.1, ali zadržava BlackBerry DTEK bezbednosni softver, koji prati status telefona i daje vam kontrolu nad tim kako koji servis koristi njegove funkcije.

Inače, BlackBerry je ranije prestao da proizvodi telefone i operativne sisteme, u pokušaju da kompanija ponovo postane profitabilna. KEYone je prvi uređaj koji je svetu predstavljen nakon prelaska na novu strategiju.

Ideja je da se manjoj grupi potrošača koja je potencijalno zainteresovana za fizičku tastaturu ponudi uređaj sa savremenim sposobnostima. Ključna reč u tome je “potencijalno”, jer nema sigurnosti da će iko zapravo želeti da u 2017. pritišće dugmiće.Slične vesti

Ko nam koči ukidanje rominga

26 May 2018, 13:48

Na samitu lidera Zapadnog Balkana i Evropske unije u Sofiji prošle nedelje dogovoreno je da se u narednom periodu cena prenosa…

Smartfoni i tinejdžeri, da li je situacija alarmantna

14 Mar 2018, 11:08

Današnja deca sve više vremena provode družeći se isključivo preko društvenih mreža, smartfoni su im…

Aplikacije za Android koje pomažu kod loše internet veze

12 Feb 2018, 10:50

Kad treba na brzinu doći do informacije ili nešto obaviti, a internet veza je slaba, korisno je imati neke od ovih aplikacija…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaULAGANJE U RAZVOJ KULTURE U OPŠTINI…

Za investicije,socijalna davanjja i subvencije iz budžeta za ovu godinu u opštini Golubac…

20 Aug 2019, 17:31

DruštvoZAŠTITITE SE OD UJEDA KOMARACA…

PRIDRŽAVANJEM NEKIH OSNOVNIH SAVETA MOŽETE ZNATNO SMANJITI RIZIK I ZAŠTITITI SEBE OD…

20 Aug 2019, 14:26

DruštvoNOVI AUTOPUT VOŽD KARAĐORĐE BIĆE…

Novi Šumadijski koridor odnosno autoput "Vožd Karađorđe" biće dug između…

20 Aug 2019, 14:21

Kursna lista