Vožnja gondolom po najvišim standardima
   11 Apr 2024, 10:30    Čajetina    sattv, gondola    Elena Marjanović


Vožnja gondolom po najvišim standardima

Zlatiborska Gold gondola je za veoma kratko vreme postala ne samo najveća turistička atrakcija, već i simbol modernog koncepta zabave na planini. 
Najveći uspeh za više od tri godine rada Gold gondole su zadovoljni putnici za koje je vožnja najdužom gondolom na svetu iskustvo van svakekategorije, a za to je bila potrebna dugogodišnja posvećenost donajsitinijeg detalja. Zato i ne čudi da je baš među prvima JP „Gold gondola Zlatibor“ dobilo Rešenje o izdavanju odobrenja za rad žičare uzemlji jer je prepoznato kao instalacija koja funkcioniše po najvišimstandardima evropskih žičara. Naša želja je da proizvodimo najlepšeuspomene zbog kojih su nam, od početka rada, prioriteti bezbednost putnika i besprekorno funkcionisanje instalacije što se odrazilo kroz
pozitivnu ocenu izveštaja Instituta za rudarstvo i metalurgiju Bor. Ovavrsta dokumenta je garancija kvaliteta našeg rada, ali i dokaz da jesvaki korak prilikom izgradnje najduže gondole na svetu pažljivoplaniran i usklađen sa najsavremenjijim trendovima po kojima funkcionišu žičare.

Ažurno vođenje dokumentacije o radu žičare, kao i pravovremena obuka zaposlenih, olakšala je prikupljanje dokumentacije. JP „Gold gondola Zlatibor“ je odmah po sticanju zakonskih uslova, podnelo zahtev i dobilo pozitivan izveštaj o stručnom pregledu gondole broj GG 01/23 Insituta Bor, kao i odobrenje za rad, uz upis Gold gondole u Upisnik žičare od strane Direkcije za železnice. Podsećamo da je naše preduzeće i do tog trenutka, svoj rad i poslovanje usklađivalo sa pozitivnim zakonskim propisima Republike Srbije i međunarodnim standardima koji uređuju ovu oblast.


Dobijanjem pozitivnog izveštaja o stručnom pregledu Gold gondola je svrstana među prve žičare koje su stekle odobrenje za rad. Stručnim pregledom utvrđeno je da je postrojenje žičare adekvatno opremljeno, kao i da se održava u skladu sa propisima i tehničkim uslovima koji se odnose na konstrukciju, opremu, održavanje i opremljenost propisanim uređajima.


Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, primenjujući Zakon o žičarama za transport lica i Pravilnik o stručnom pregledu žičara za transport lica i specifičnih vučnih instalacija, ovlastilo je Institut Bor za stručni pregled žičara i specifičnih vučnih instalacija. Direkcija za žičare je izdala Rešenje o izdavanju odobrenja za rad, između ostalog, i na osnovu izveštaja o stručnom pregledu Instituta u Boru.


Trasom dugom skoro 9 kilometara, najduža je jednosegmentna panoramska gondola na svetu. Kapaciteta 800 putnika na sat u 72 kabine sa po 10 mesta, i sa mogućnošću maksimalnog kapaciteta od 90 kabina i 1000 putnika, kreće se maksimalnom brzinom od 6 metara u sekundi. U saradnji sa renomiranim francuskim proizvođačem Kompanijom Poma kompletna instalacija urađena je u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine.


Zlatiborska Gold gondola je za veoma kratko vreme postala ne samo najveća turistička atrakcija, već i simbol modernog koncepta zabave na planini. Za tri godine rada prevezla je više od 800 000 putnika nudeći raznovrsne sadržaje u skladu sa zdravim stilovima života i društveno odgovornim poslovanjemSlične vesti

Zlatibor spreman za najveću prazničnu posetu

30 Apr 2024, 10:43

Zlatibor, jedna od omiljenih destinacija za odmor tokom cele godine, tradicionalno će za prvomajske i vaskršnje praznike…

Program Gold gondole za Prvomajske praznike

26 Apr 2024, 12:32

Gold gondola je za predstojeće praznične dane pripremila razne aktivnosti kojima će ulepšati boravak posetilaca na…

TO Zlatibor na sajmu u Bijeljini

26 Apr 2024, 12:30

Turistička ponuda Zlatibora na 13. Međunarodnom sajmu turizma i gastrokulture u Bijeljini


Turistička organizacija…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeU Domu zdravlja Golubac 19.maja…

U Golupcu i još  u oko 160 zdravstvenih ustanova širom Srbije u nedelju…

18 May 2024, 13:21

Vremenska prognozaPrognoza za nedelju, 19. maj 2024.

SRBIJA: U nedelju nestabilno i vrlo toplo, ponegde do 30°C u centralnim…

18 May 2024, 12:05

PoljoprivredaIntrgralna zaštita u ratarskoj…

Integralna proizvodnja ne podrazumeva izostavljanje upotrebe pesticida već njihovu ciljanu…

18 May 2024, 9:58

Kursna lista