Vodostaj Dunava blizu istorijskog minimuma - kako obustava plovidbi utiče na poskupljenja
   18 Aug 2022, 9:25    Beograd    rts    Elena Marjanović


Vodostaj Dunava blizu istorijskog minimuma - kako obustava plovidbi utiče na poskupljenja

Nizak vodostaj reka ugrožava privredu i ekosisteme u celoj Evropi. U Nemačkoj uzbuna zbog oteženog saobraćaja na Rajni, u Hrvatskoj redukcija vode za piće u nekim županijama. Nizak vodostaj i obustava plovidbe znatno utiču na ekonomiju. Istraživali smo kakvo je stanje na rekama u Srbiji.


Vodostaj Dunava je od jutros pao za tri centimetra, blizu je istorijskog minimuma. Tek početkom septembra očekuje se poboljšanje. Morava, Sava i druge reke i jezera u Srbiji su blizu najnižeg zabeleženog vodostaja.


"Situacija je - evo i sami možete da vidite - sve je obraslo, zaraslo, ljudima mnogo otežava", kaže predsednik društva sportskih ribolovoca "Finesa" iz Šapca Dejan Mitjev.


Predsednik asocijacije alasa Srbije Dragan Ristić ističe da je ovo letnji vodostaj, te da situacija nije alarmantna.


"Od ovog vodostaja najniži vodostaj je zabeležen '86. godine u novembru, gde je bio minus sedam kod Zemuna. Problem je u gornjem toku, malo oko sprudova koji su nanos, al' to je nebriga", rekao je Ristić.


Mađarska preživljava najsušnijih sedam meseci od 1901. godine, slično je u Sloveniji gde vode ima samo u rekama na severu zemlje. U Hrvatskoj su na snazi mere redukcije vode za piće u nekim županijama, a u Nemačkoj industrijalci su proglasili uzbunu zbog otežanog saobraćaja na Rajni. U Bugarskoj je plovni saobraćaj potpuno obustavljen."Ovo što mi sada imamo u Srbiji je rezultat ulaganja prethodne četiri godine. Mi smo 10 miliona uložili da bi izgradili neke hidrotehničke objekte, da ne bi imali obustave plovidbe, sužavanja ili bilo šta što imamo gore ili dole. Mi očekujemo da ćemo do kraja ove nedelje dobiti određenu kinetu plovnog puta i dubinu kod Belena, pa će se nastaviti plovidba sa značajnim ograničenjima", kaže Veljko Kovačević iz Ministarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture.


Na nekoliko lokacija na Dunavu i Savi uklanjaju se sprudovi i nanosi peska, kako se ne bi ugrozilo snabdevanje ugljem Termoelektrane "Nikola Tesla".


Ključni problem - manjak padavina 


Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda navode da je ključni problem nedostatak padavina, koje su ispod proseka.


"Ove godine izostale su padavine i količina snega, što je jako važno. Znači, ta kombinacija topljenja snega i padavina koje prave veliki talas na Dunavu, to je ta početna vrednost", objašnjava Jelena Jeremić iz RHMZ-a.


Smatraju da ima razloga za brigu i da je neophodno preduzeti mere kako se ovakve situacije ne bi ponavljale u budućnosti.


"Imaćemo dodatna ulaganja na delu od Bačke Palanke do Bezdana, to je deo gde Dunav delimo sa Republikom Hrvatskom... Na Savi treba više raditi, mi imamo dobre uslove do Šapca. Od Šapca smo stvorili bolje uslove pri normalnom vodostaju, na žalost pri sada ovako niskim vodostajima nemamo dobre uslove", rekao je Veljko Kovačević iz Ministarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture.


Rast nivoa reka u Srbiji očekuje se već nakon narednog vikenda.


"Dolazi baš značajna kiša sa severa i zaista će obuhvatiti najkritičnije delove zemlje - ajde da kažemo - Dunav celim tokom, Vojvodinu, Kolubaru sa pritokama i banatske vodotoke", kaže Jelena Jeremić iz RHMZ-a.


Nizak vodostaj i obustava plovidbe najviše utiču na ekonomiju, jer poskupljuje transport i stvara probleme prilikom dostave nafte i derivata, dopremanja uglja, a najviše može da se oseti kad krene izvoza žita.Slične vesti

Srbija i Bugarska traže rešenje kako bi obezbedile plovnost Dunava

20 Aug 2022, 7:48

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović ponudio je u Sofiji da srpska mehanizacija obavi…

Dunavom nikada nije proticalo manje vode, a Srbiji treba više hidroakumulacija

11 Aug 2022, 10:06

Vodostaj Dunava nikada nije bio niži, nikada nije manje vode proticalo Dunavom u zoni Beograda i nikada nije manje vode…

Veliko Gradište učesnike 67. Međunarodne veslačke regate TID ugostilo sa čuvenim pasuljem gradištancem

8 Aug 2022, 12:11

Proteklog vikenda oko stotinu učesnika iz Srbije i 11 zemalja Evrope i sveta ovogodišnje 67. Međunarodne kajakaške…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoBojanke i Pažljivkova pravila…

U prisustvu direktora i nastavnika u tri osnovne škole i predškolske ustanove,,Majski…

8 Dec 2022, 14:17

KulturaČetiri decenije Galerije u legatu…

Narodni muzej Požarevac obeležava 40 godina od otvaranja Galerije legata Miodraga Markovića,…

8 Dec 2022, 14:15

SportMladi radnik dočekuje Radnički…

Odbojkaši Mladog radnika dočekuju ekipu „Radničkog“ iz Kragujevca, u okviru…

8 Dec 2022, 14:11

Kursna lista