Vodič za odabir polovnog automobila
   20 Mar 2021, 9:00        SatTv    Tyler Durden


Vodič za odabir polovnog automobila

Svako ko se ikad našao u položaju kupca polovnog auta zna koliko to može biti zahtevan zadatak, da treba biti obazriv i voditi računa o mnogo faktora, kako bi se sprečilo nezadovoljstvo krajnjim izborom automobila.

Neretko je, paralelno sa odabirom drugog vozila, u toku i prodaja onog auta koji je do tog momenta služio vlasnika. Ukoliko ste i sami u toj situaciji, jedna od opcija da to rešite jeste da kontaktirate firmu koja daje najbolje cene za otkup vozila. To je idealno rešenje ukoliko želite da sebe da poštedite oglašavanja i čekanja da naiđe stvarno zainteresovan kupac, a i omogućiće vam da rasterećeno pristupite odabiru vašeg novog ljubimca na četiri točka.

U nastavku teksta saznajte na šta sve treba obratiti pažnju prilikom odabira polovnog vozila kako bi vas ono pouzdano služilo i ispunilo sve vaše potrebe kao vozača.


#1 Odredite visinu budžeta za kupovinu auta


Ovo je prvi kriterijum koji treba da ustanovite. Opseg u okviru kog kupujete umnogome određuje koje automobile, kolike starosti i u kakvom stanju možete birati. Treba da imate na umu da će vam biti potrebna određena svota novca za servis i zamenu barem onih potrošnih delova automobila, što treba učiniti odmah nakon kupovine.

Podrazumeva se da ćete birati automobil u što boljem stanju, ali kako je reč o korišćenom automobilu (često se dešava da je imao više od jednog vlasnika), dobra ideja je da uradite čak veliki servis automobila i na taj način rešite sve postojeće probleme i prevenirate potencijalne kvarove koji bi mogli proizvesti veću štetu i iziskivati više novca za saniranje.


#2 Da li je važna pređena kilometraža?


Poznata je stvar da prodavci, kako bi što bolje naplatili svoj automobil, podešavaju kilometražu tako da izgleda da automobil nije mnogo prešao, što bi trebalo da svedoči o tome da nije previše rabljen. Pošto je jasno onda da taj kriterijum može da bude varljiv, bolje je pozabaviti se opštim stanjem automobila i utvrdite šta je realno.

Takođe je važno znati da pređena kilometraža, čak i onda kada je originalna, ne znači isto kada je reč o različitim modelima automobila. Pojedini automobili počinju više da se kvare na oko 300.000 pređenih kilometara, dok za neke ni 500.000 pređenih kilometara ne predstavlja suviše zahtevnu cifru, pa treba imati u vidu šta su iskustva pokazala i koji model se kako pokazao nakon kilometara koje pokazuje kontrolna tabla.#3 Obratite pažnju na to da li je automobil kraden


Neprijatno iznenađenje koje vas može zadesiti kada kupite svoj novi/polovni auto jeste da shvatite da je ukraden. Zato je potrebno pre kupovine ustanoviti da li je to slučaj, kako bi se izbegli veoma nezgodni scenariji za kupca
.
Provera se može obaviti u policiji ili u Centru za motorna vozila Auto-moto saveza Srbije, koji pruža usluge identifikacije vozila, proverava da li je vozilo bilo havarisano i daje ukupnu ocenu. Takođe, koriste se uređaji koji mogu da ustanove da li je broj šasije prebrušen i na isto mesto utisnut novi. Pored toga, vrši se upoređivanje oznaka, ustanovljava da li je lim ponovo farban, jer je to obično neophodno nakone neke od ovih ’intervencija’.

Takođe se proveravaju dokumenta, te se mogu utvrditi i nepravilnosti na saobraćajnoj dozvoli zahvaljujući skeneru sa ultraljubičastom lampom. Nakon svih izvršenih provera, vlasniku se izdaje potvrda da ne postoje nikakve malverzacije u vezi sa automobilom, a za takvu vrstu provere potrebno je izdvojiti između 5 000 i 15 000 dinara, ali ćete time sprečiti mnogo veće potencijalne gubitke i bićete sigurni da ste napravili dobar izbor.


#4 Postoji mogućnost da je auto za koji ste zainteresovani havarisan


Ukoliko pitate vlasnika koji su njegovi motivi za prodaju automobila, verovatno vam nijedan neće reći da je auto havarisan (ukoliko je to razlog prodaje) i da postoje trajne posledice havarije ili kvarovi za koje je potrebno mnogo ulaganja kako bi se otklonili.

Takođe, nije retkost da se vlasnici veoma potrude na prvi pogled kola izgledaju veoma dobro, da ih prefarbaju i slično, kako bi mogli da dobiju što veću cenu za njih, a da ispod haube postoji niz problema sa kojima ćete se suočiti čim dospete za volan tog automobila.

Kako bi se izbegla kupovina havarisanog vozila, najbolje je da automobil gledate danju i povedete sa sobom nekoga ko vam može dati stručno mišljenje (limara ili mehaničara). Naznačite mu da želite da vam svoj zaključak saopšti nasamo, kako prisustvo prodavca ne bi izazvalo uvijanje pravih informacija u malo lepšu formu.
Najbolji pokazatelj da li je auto havarisan jeste da li je lim polomljen. Ukoliko jeste, nema sumnja da su na vozilu vršene intervencije. Takva provera može se obaviti u nekom bolje opremljenom servisu, ne radi se o jeftinoj metodi, ali o poudanoj je svakako reč.

Imajte na umu da je veoma izazovno naći polovan automobil koji nikada nije bio udaren, posebno ukoliko je njegova starost oko 10 godina. To znači da ako i uočite da se to dogodilo, ono što možete jeste da pitate za sniženje cene ili da bar ustanovite da su kvarovi rešeni na adekvatan način, te da nećete biti vi ti koji ćete morati da ih rešavate.
Nadamo se da ćete uz ove savete napraviti što bolji odabir polovnog automobila i da će vožnja u njemu predstavljati pravo zadovoljstvo za vas i sve vaše saputnike!Slične vesti

Bjuik, Mercedes, Pontiak - oldtajmeri posetili Ljubičevo

16 Sep 2023, 11:24

Od 15. do 17. avgusta održava se Dunavski reli istorijskih vozila, među kojima je najstariji Vilis iz 1927. godine. Vlasnici…

Dunavski reli oldtajmera u Požarevcu, Velikom Gradištu, Golupcu i Viminacijumu

13 Sep 2023, 13:56

Dunavski reli oldtajmera biće održan od 15. do 17. septembra u nekoliko gradova i opština, među kojima su i Požarevac,…

Toalet papir, kikiriki, ubrus u kompletu prve pomoći - kako prepoznati falsifikat

3 Aug 2023, 10:55

Komplet prve pomoći za kola kupujemo jer je obavezan i imamo ga za "ne daj Bože". Nadamo se da nam neće nikada…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaCentar za kulturu u Kučevu uspešno…

Centar za kulturu ,,Dragan Kecman’’ u Kučevu u saradnji sa Sportskim savezom,Turističkom…

26 Sep 2023, 14:32

DruštvoDan škole Požarevačke gimnazije

Požarevačka gimnazija zagazila u sedamnaestu deeniju postojanja i rada  Prilika da se…

26 Sep 2023, 14:00

DruštvoDan čistih planina je svaki dan…

Svetski dan čistih planina, već više od 20 godina, obeležava se 26. septembra. Ekološki…

26 Sep 2023, 13:57

Kursna lista