VOĆARI U PROBLEMU: GAJBICA SKUPLJA OD JABUKA
   3 Apr 2019, 15:18        RTS    Tatijana Spasojević


VOĆARI U PROBLEMU: GAJBICA SKUPLJA OD JABUKA

Poslednjih dana voćari se žale na otkupne cene. Računaju koliko je kilograma jabuka potrebno samo da bi se otplatila gajbica u koju ih pakuju. Sada, pogledajte kako to izgleda na terenu. Voćari u Topoli kažu da će im trebati nekoliko dobrih godina da bi pokrili gubitke.

Jabuke u topolskom kraju preživele su grad, ali ne i tržište. Niska cena na početku otkupa, od dvadesetak dinara za rod prve klase, primorala je mnoge voćare i da odustanu od berbe. Po nekoj pristojnoj ceni, od 21, 22 dinara samo smo uspeli da prodamo vagon, tj. 10 tona. To je negde oko 200.000 do 210.000 dinara, a samo veštačko đubrivo koje smo bacili, plaćeno je 350.000 dinara", kaže Nikola Vujić iz Vinče.

Ratko Đorđević, takođe iz Vinče, ističe da nije bilo računice da se plati radna snaga da se jabuke pokupe sa zemlje, a kamoli oberu."Cena padalice je bila tri dinara, a radnik je bio 2.000 dinara. On nije mogao da ukupi sebi za nadnicu", objašnjava Ratko Đorđević.Prva i druga klasa lane je prodavana po 50 dinara. Čekajući bolju cenu, mnogi su celokupan rod smestili u hladnjače.

Sada sve prodaju kao industrijsku jabuku, po ceni o četiri dinara za kilogram.Petnaest kilograma jabuka jeftinije je od ambalaže. Tako da jedna drvena gajbica, košta 70 dinara."Najveći problem je možda uvoz te inostrane jabuke, koju naši prekupci prodaju kao našu srpsku jabuku, a našu jabuku ne žele ni da uzmu, a i za ono što uzmu, gledaju baš svaku sitnicu", rekao je voćar Lazar Đorđević.
 
 Slične vesti

Proizvodi sa geografskim poreklom važni za lokalni razvoj

9 Nov 2019, 12:59

U Srbiji više od 50 prehrambenih proizvoda i rukotvorina ima oznaku geografskog porekla, što je resurs za lokalni ekonomski…

RATARI ČEKAJU KIŠU DA POČNU SETVU PŠENICE

28 Oct 2019, 14:16

Ratari još čekaju kišu kako bi ušli u njive. U južnom Banatu gde je pod pšenicom najviše…

Rusi predlažu da sa Srbijom proizvode za treća tržišta

23 Oct 2019, 13:20

Dalji razvoj trgovinske saradnje između Srbije i Ruske federacije u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije kroz…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

PolitikaVUČIĆ SA GENERALNIM TUŽIOCEM RUSKE…

Saradnja Srbije i Ruske Federacije u oblasti pravosuđa beleži uzlazni trend, rečeno je na…

15 Nov 2019, 14:51

DruštvoJAVNA RASPRAVA O PROMENI STATUTA…

U opštini Golubac u toku je javna rasprava na osnovu Odluke o promeni Statuta opštine…

15 Nov 2019, 14:35

DruštvoU POŽAREVCU UHAPŠEN MLADIĆ ZBOG…

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu uhapsili su S. M. (1987) iz…

15 Nov 2019, 14:34

Kursna lista