Vladimir Kostić: Politika je pojela sve
   26 May 2022, 9:53    Beograd    Elena Marjanović


Vladimir Kostić: Politika je pojela sve

Predsednik SANU-a Vladimir Kostić kaže da Akademija, koristeći naučnu i umetničku metodologiju pokušava da razume svet oko nas i da vidi šta nas to očekuje odmah iza ugla. Čini mi se da smo u ovom našem životu, i to ne samo na ovim našim meridijanima, pauperizovani, u tom smilu što je politika pojela sve, ocenjuje Kostić.Akademici se danas okupljaju na redovnoj godišnjoj skupštini, na kojoj se podnose izveštaji o aktivnosti svih jedinica Srpske akademije nauka i umetnosti i Akademije u celini. Izveštaji će biti štampani i u Glasniku akademije i tako će postati dostupni javnosti. O tome kakva je uloga Akademije u društvu, govori njen predsednik akademik Vladimir Kostić.

  Ovu godinu Akademija posvećuje arhitekti Dobroviću. Nedavno je publikovala i zbirku radova o kraju Prvog svetskog rata i formiranju Jugoslavije. Izdata je i jedna varijanta Dušanovog zakonika.

Akademija deluje kroz različite odbore. Pokušava da utiče na politiku nauke i umetnosti, daje mišljenje o čitavom nizu stvari.

"Poslednje je jedan apel koji se, rekao bih četiri-pet godina zaredom polako razvio. To je da Akademija polako pokušava da anticipira događaje, kako u šali kažemo, da se ne bi iznova iznenađivali šta nam se događa, nego da na fonu korišćenja naučne i umetničke metodologije pokušamo da razumemo svet oko nas i da vidimo šta nas to očekuje odmah iza ugla. Koliko smo u tome uspešni, to je druga priča", kaže Kostić.

Ulogu i funkciju Akademije, kaže akademik Kostić, ne treba zanemarivati.

"Pitanje je međutim što mi se čini da smo u ovom našem životu, i to ne samo na ovim našim meridijanima, pauperizovani, u tom smilu što je politika pojela sve. Pitanje je koliki je opšti interes za te stvari. Mi smo imali neke izložbe i za vreme korone koje je posećivalo u doba korone 40.000 ljudi, a da u medijima nismo našli gotovo nikakav odjek", rekao je Kostić.

Predsednik Akademije ističe da postoji neka vrsta zanemarivanja. "I ako se to ne popravi, ne za akademiju, nego za kulturu uopšte, za nauku kao takvu, bićemo u problemu. A mi ćemo nastaviti da vršimo tu svoju ulogu", naveo je Kostić.Podsetimo, istorijat kuće srpske nauke, kulture i umetnosti počinje 7. novembra 1841. godine kada je osnovano Društvo srpske slovesnosti sa ciljem da proučava srpski jezik i na njemu propagira nauke.Slične vesti

Knežević: Verujem da će donosioci odluka uvažiti zaključke SANU o KiM

20 Apr 2023, 10:31

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Zoran Knežević izrazio je uverenje da će zaključci rasprava dva odbora SANU…

Naučni presek akademika Vladimira Kostića

23 Sep 2022, 10:59

Do kraja godine Srpska akademija nauka i umetnosti organizuje 17 naučnih konferencija na koje će doći više stotina…

Najbolji matematičari nagrađeni u SANU

30 May 2022, 9:22

U maju – mesecu matematike, Matematički institut Srpske akademije nauka i umetnosti dodeljuje godišnje nagrade najboljim…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoBole stigao u Poljoprivrednu školu

Pred Miće lipicanera, i Gavrila ponija, stigao još jedan stanovnik na akeonmiju Poljoprivredne…

27 Feb 2024, 13:28

DruštvoVrnjačka Banja na 45. Međunarodnom…

Vrnjačka banja predstavila turističku ponudu na  na 45. Međunarodnom sajmu turizma u…

27 Feb 2024, 13:02

DruštvoProgram podrške neformalnim grupama

U Narodnoj biblioteci „Ilija M. Petrović“ održana je sesija povodom realizacije…

27 Feb 2024, 13:01

Kursna lista