VLADA USVOJILA ODLUKU O MAKSIMALNOM BROJU ZAPOSLENIH U 2017. GODINI
   20 Jun 2017, 14:25        RTS    Maja Kostić


VLADA USVOJILA ODLUKU O MAKSIMALNOM BROJU ZAPOSLENIH U 2017. GODINI

Vlada Republike Srbije usvojila je Odluku o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u sistemu državnih organa, sistemu javnih službi, sistemu Autonomne Pokrajine Vojvodine i sistemu lokalne samouprave za 2017. godinu.
U odnosu na broj zaposlenih na neodređeno vreme utvrđen Odlukom o maksimalnom broju zaposlenih za kalendarsku 2015. godinu (462.674), predlog maksimalnog broja zaposlenih za Odluku Vlade za 2017. godinu manji je za 11.241 i iznosi 451.433.
Kako se navodi u saopštenju Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, smanjenje ni ovoga puta nije izvršeno linearno, a prilikom definisanja instrukcije za smanjenje sagledavani su standardi i prioriteti u okviru svakog od resora.
Tokom ove godine radi se prvi put na ozbiljnijoj reorganizaciji u sistemu prosvete.
Do kraja ove godine predviđeno je smanjenje od preko 2.700 normi (ili punog radnog vremena) u osnovnom i srednjem obrazovanju, što će biti rezultat efikasnije raspodele resursa i bolje organizacije školstva.
Ovaj efekat će se postići najviše kroz reorganizaciju mreže škola, koju Ministarstvo prosvete priprema na osnovu funkcionalnih analiza Svetske banke.
U ovogodišnjoj Odluci akcenat je stavljen na jačanje kapaciteta u određenim resorima – kao što su medicinski radnici u zdravstvu i inspekcijske službe, koje imaju vodeću ulogu u borbi protiv sive ekonomije i uvođenju reda u sistem kroz kontrolu primene zakona. Do kraja godine u planu je zapošljavanje 2.500 medicinskog osoblja (lekari i medicinske sestre).
Kroz Odluku se podržava i jačanje kapaciteta u okviru resora finansija, kako bi Ministarstvo finansija bilo u prilici da što bolje analizira i kontroliše troškove, ali i da pronalazi dugoročne uštede na drugim mestima u sistemu (kroz uređenje sopstvenih prihoda, oporezivanje sve značajnijeg sektora profesionalnih i pametnih usluga).
Izuzetno je važno jačanje kapaciteta Poreske uprave Srbije s obzirom na značaj ove institucije u sprečavanju sive ekonomije i povećanju naplate javnih prihoda.
Jačanje kapaciteta predviđeno je i u resoru pravde, kako bi se došlo do efikasnijeg i pouzdanijeg pravosuđa.
Za svaku jedinicu lokalne samouprave Zakonom o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru definisan je optimalan broj zaposlenih – na osnovu internog međusobnog upoređivanja jedinica lokalne samouprave po osnovu površine, broja naselja, broja stanovnika, broja turista i broja jezika u upotrebi.
Jedinice lokalne samouprave koje imaju broj zaposlenih ispod predviđenog optimuma dobile su prostor za novo zapošljavanje, dok one iznad tog broja moraju i ove godine da smanjuju broj zaposlenih. Do kraja ove godine na lokalu je predviđeno ukupno neto smanjenje broja zaposlenih od 2.500.
Tokom dosadašnjeg procesa racionalizacije pronađeni su prostori za uštede, ali tako da nije narušen kvalitet rada javne uprave i funkcionalnost sistema.
Srbija je jedna od zemalja sa najmanje zaposlenih u javnoj upravi u Evropi, ukoliko je posmatramo kroz racio broja zaposlenih u javnoj upravi u odnosu na 100 stanovnika. Nakon dva kruga sveobuhvatne racionalizacije broja zaposlenih, u Srbiji danas imamo 6,4 zaposlena u javnoj upravi na 100 stanovnika, dok je prosek u EU 8,5.
Cilj nam je da javna uprava bude relativno manja, samim tim i jeftinija, a efikasnija, i da time podrži privredni rast. To podrazumeva uvećanje produktivnosti javne uprave, a ono je moguće kroz reorganizaciju institucija i njihovih mreža, što su složene strukturne mera koje nam predstoje tokom ove i naredne godine.
Reorganizacija treba da uspostavi sistem koji je usklađen sa potrebama građana i privrede – od usluga na šalterima, preko znanja koje se prenosi u školama, zdravstvene i socijalne zaštite, pa sve do bržeg i pouzdanijeg pravosuđa.
Osim kvalitetnijih usluga, reorganizacija je neophodna kako bi sve što je u prethodnom periodu urađeno bilo i održivo, naročito u kontekstu postignutih budžetskih ušteda.
U skladu sa navedenim, tokom 2017. godine očekuje se usvajanje akcionih planova u resorima prosvete, zdravstva, finansija, socijalne zaštite i poljoprivrede i zaštite životne sredine – koji sadrže merljive i dostižne aktivnosti uz jasne ciljeve i rokove za reorganizaciju, ističe se u saopštenju.Slične vesti

Dačić za RTS: Moj zadatak je da štitim ugled i dostojanstvo parlamenta

23 Oct 2020, 9:06

Novi predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić kaže za RTS da oni koji misle da je to protokolarna funkcija u stvari o parlamentu…

Šapić o preuzimanju resora populacione politike: Niste loše informisani

22 Oct 2020, 9:29

Lider Srpskog patriotskog saveza (SPAS) Aleksandar Šapić nije želeo da otkriva koji će resor voditi njegova partija…

Sutra sednica parlamenta, na dnevnom redu izbor skupštinskog rukovodstva

21 Oct 2020, 11:43

Skupština Srbije sutra će nastaviti konstitutivnu sednicu na kojoj bi poslanici trebalo da izaberu Ivicu Dačića za predsednika…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

Servisne informacijeSutra bez vode deo grada kod Medicine…

JKP Vodovod i kanalizacija, Požarevac obaveštava da zbog radova na mreži  sutra…

27 Oct 2020, 14:50

ZdravljePovećava se broj pacijenata požarevačkoj…

U kovid bolnici u Požarevcu, na Infektivnom odeljenju trenutno je na lečenju 25 pacijenata…

27 Oct 2020, 14:35

ZdravljeJedan novooboleo u Smederevskoj…

Prema poslednjem izveštaju Zavoda za javno zdravlje Požarevac jedan novi slučaj u …

27 Oct 2020, 14:02

Kursna lista