Vlada povećala premije za mleko i subvencije po grlu stoke
   19 May 2023, 9:03    Beograd    rts    Elena Marjanović


Vlada povećala premije za mleko i subvencije po grlu stoke

Vlada Srbije usvojila je više izmenjenih uredbi koje se odnose na poljoprivredu, a tiču se subvencija po grlu stoke i povećanja prelevmana i premija za mleko. Premije za mleko će biti povećane sa 15 na 19 dinara po litru u drugom, trećem i četvrtom kvartalu ove godine, a ukupno povećanje će iznositi tri milijarde dinara.


Izmenama više uredbi, pored ostalog, prelevmani za sireve i ostale proizvode biće povećani na 300 dinara, ali i uvedeni prelevmani na evaporisano mleko u iznosu od 300 dinara, saopštila je Vlada Srbije.


Takođe, podižu se i subvencije po grlu za priplodne mlečne krave i to sa 30.000 na 40.000 dinara, a subvencije će biti isplaćene po javnom pozivu koji je u toku.


Ukupan iznos povećanja iznosi 2,3 milijarde dinara, a za ovu meru će u tekućoj godini biti isplaćeno ukupno 14,3 milijarde dinara. Mera će važiti za sva grla mlečnih krava, kojih je ukupno 228.823.


Premije za mleko će biti povećane sa 15 na 19 dinara po litru u drugom, trećem i četvrtom kvartalu ove godine, a ukupno povećanje će iznositi tri milijarde dinara.


Ukupan iznos za premije za mleko u ovoj godini biće 15 milijardi dinara.


Ove mere sadržane su u predlozima izmena i dopuna Uredbe o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2023. godini, Uredbe o utvrđivanju Godišnjeg programa razvoja savetodavnih poslova u poljoprivredi za ovugodinu, Uredbe o utvrđivanju Programa finansijske podrške poljoprivrednim proizvođačima suncokreta prošlogodišnjeg roda i Uredbe o vanrednoj interventnoj meri podrške proizvođačima konditorskih proizvoda za otkup mleka u prahu.

Vladaje usvojila i Odluku o izmeni Odluke određivanju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda za koje se plaća posebna dažbina pri uvozu i utvrđivanju iznosa posebne dažbine.


Detaljnom analizom i praćenjem stanja na tržištu mleka i mlečnih proizvoda utvrđeno da je usled povećanog uvoza polutvrdih sireva, i pored zaštitnih mera, došlo do destabilizacije domaće proizvodnje, stvaranja viškova i nemogućnosti plasmana usled nekonkurentne uvozne cene.


Zato je predloženo povećanje posebnih dažbina na uvoz šest vrsta sireva sa tržišta Evropske unije kao i ostalih tržišta.Slične vesti

Zaparloženo zemljište je i ruglo i trošak, može li država da natera vlasnike da njive obrađuju

31 Aug 2023, 11:02

I dok se s jedne strane poljoprivrednici žale da se do slobodnih njiva za kupovinu ili zakup sve teže dolazi, s druge strane…

Voće i povrće kontrolišu 134 inspektora, obuka za 200.000 poljoprivrednika

18 Aug 2023, 10:29

U toku su analize breskvi vraćenih iz Hrvatske zbog prisustva pesticida hloropirifosa. Preparati s tom supstancom zabranjeni…

Ko je odgovoran što su šume, bar u e-agraru, postale oranice

17 Aug 2023, 10:04

Informacija da je 20.000 poljoprivrednika lažiralo svoje podatke kako bi dobili subvencije od države iznenadila je i proizvođače…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

EkonomijaU onlajn supermarketu – nova prilika…

Sve više malih proizvođača pokušava da dođe do kupaca preko sopstvenih onlajn…

25 Sep 2023, 10:07

DruštvoNiču tri naučno-tehnološka parka,…

Ministarstvo za javna ulaganja raspisalo je tender za izgradnju Naučno–tehnoloških…

25 Sep 2023, 10:03

DruštvoPočela isplata pomoći za decu…

Danas i sutra isplaćuje se jednokratna pomoć države roditeljima dece uzrasta do 16 godina.…

25 Sep 2023, 10:01

Kursna lista