Vlada: Usvojen Zaključak o isplati novčane pomoći od 20.000 dinara od 30. novembra
   4 Nov 2023, 9:36    Beograd    rts    Elena Marjanović


Vlada: Usvojen Zaključak o isplati novčane pomoći od 20.000 dinara od 30. novembra

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Zaključak kojim će novčana pomoć od po 20.000 dinara, počev od 30. novembra 2023. godine, biti isplaćena korisnicima penzija, privremenih naknada - invalidima rada druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti i invalidnoj deci - korisnicima privremene naknade kod Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.


Pomoć će dobiti i korisnici koji će ostvariti ovo pravo zaključno sa 23. novembrom 2023. godine, a kojima će rešenje o ostvarivanju prava biti doneto nakon tog datuma.Članovi Vlade usvojili su Zaključak o saglasnosti da se vlasnicima životinja isplate sredstava za uginule i ubijene životinje u cilju dijagnostike bolesti afričke kuge svinja.

"Afrička kuga svinja je kontagiozna virusna bolest domaćih i divljih svinja za koju ne postoji specifična terapija ili imunoprofilaksa i u zaraženim gazdinstvima sprovodi se eutanazija svinja u cilju suzbijanja ove zarazne bolesti. Iz ovih razloga neophodno je da se vlasnicima životinja isplate sredstva za uginule, odnosno ubijene životinje", navodi se u saopštenju Vlade.


Nova kategorija državnih puteva - I M- motoput 


Na sednici je usvojena Uredba o dopuni Uredbe o kriterijumima za kategorizaciju javnih puteva kojom se uvodi nova kategorija državnih puteva - I M- motoput čime će se znatno uticati na povećanje bezbednosti cao6paćaja.


U toj kategoriji biće putevi koji saobraćajno povezuju privredno značajna naselja na teritoriji države, koji su namenjeni isključivo za motorni saobraćaj i sadrže fizički razdvojene kolovoze po smerovima, sa najmanje dve saobraćajne trake za svaki smer i biće označeni saobraćajnom signalizacijom na plavoj podlozi.


Na teritoriji Republike kao motoput biće kategorisani sledeći putevi: državna granica sa Mađarskom (granični prelaz Bački Breg) - Sombor - Kula - Vrbas - Srbobran - Novi Bečej - Kikinda - Državna granica sa Rumunijom (granični prelaz Nakovo), veza sa državnim putem Ab (petlja Kać) - Novi Sad - Irig — Ruma; Šabac - Loznica - državna granica sa Boskom i Hercegovinom (granični prelaz Trbušnica), veza sa državnim putem 13 (petlja Kovilovo) - Pančevo (veza sa državnim putem 10), Beograd (veza sa državnim putem M4) - Beograd (Bogoslovija), veza sa državnim putem A1 (letlja Požarevac) - Požarevac - Veliko Gradište - Golubac - Donji Milanovac - Brza Palakka, Kladovo - Negotin - Zaječar - Kšaževac - Svrljig - veza sa državnim putem A1 (petlja Malča), Paraćin - Zaječar - državna granica sa Bugarskom (granični prelaz Vrška Čuka), Mali Požarevac - Mladenovac – Aranđelovac, Batočina - Kragujevac - Knić - veza sa državnim putem A5 (Katrga), Kraljevo - Raška - Novi Pazar - Duga Poljana – Sjenica, Raška - Leposavić - Zvečan - Kosovska Mitrovica, Novi Beograd (Vojvođanska ulica)- letlja Surčin Jug, Petlja Beograd-petlja Mostar-petlja Bubanj potok i drugi.


Dodela bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom


Vlada je usvojila izmenjenu Uredbu o utvrđivanju Programa dodele bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom na teritoriji Republike Srbije za 2023. godinu zbog velikog interesovanja podnosilaca prijava kao i velikog broja pristiglih prijava na Javni konkurs za dodelu tih sredstava. Do 30. oktobra 2023. godine odobrena su sredstva za kupovinu 657 kuća sa okućnicom, a Programom je planirano da se odobri kupovina još 330.


Na sednici je usvojena i izmenjena Uredba o utvrđivanju Programa standardizovanog seta usluga za mikro, mala i srednja preduzeća i preduzetnike u 2023. godini koji se realizuje preko akreditovanih regionalnih razvojnih agencija. Razlog za donošenje ovog akta leži u velikom interesovanju privrednih subjekata za Program, s obzirom na to da je njegov cilj unapređenje kvaliteta ljudskih resursa tako što će se potrebne obuke, savetodavne i mentoring usluge učiniti dostupnim malim i srednjim preduzećima na lokalnom hivou, bez naknade. Učinak će se ogledati u broju obučenih lica i privrednih subjekata koji su koristili te usluge.


Zbog velikog interesovanja podnosilaca prijava, usvojena je i Uredba o izmeni Uredbe o utvrđivanju Programa dodele bespovratnih sredstava za kupovinu minibuseva za potrebe prevoza seoskog stanovništva na teritoriji Republike Srbije za 2023. godinu, kojom se odobravaju sredstva za kupovinu dodatnih devet minibuseva.


Prethodno su bila omogućena bespovratna sredstva za kupovinu 17 minibuseva za te potrebe, a imajući u vidu da je pristigao veći broj prijava koje ispunjavaju propisane uslove, odobrena su sredstva za ukupno 26 prijava, što će u praksi značiti da je 26 jedinica lokalne samouprave na taj način rešilo pitanje seoskog prevoza.


Centar Rume postaje kulturno-istorijska celina


Članovi Vlade usvojili su i odluke o utvrđivanju centra Rume za prostorno kulturno-istorijsku celinu, utvrđivanju Vatrogasnog doma u Barandi za spomenik kulture, kao i o prestanku svojstva kulturnog dobra stambene zgrade u Štrosmajerovoj ulici u Zrenjaninu pošto se nalazi u urušenom i nereprezentativnom stanju čime je izgubio autentičnost, odnosno spomenička svojstva zbog kojih je svojevremeno proglašen za nepokretno kulturno dobro.


S obzirom na razloge zbog kojih je kuća prograšena za nepokretno kulturno dobro, a o čemu svedoči spomen ploča koja još uvek stoji na uličnom fadasnom zidu, predlaže se da se pre uklanjanja objekta,trajno odloži na čuvanje u depo Narodnog muzeja u Zrenjaninu.Slične vesti

Za Penzionerske kartice prijavilo se 1,1 miliona korisnika

21 Feb 2024, 10:41

Za Penzionerske kartice se prijavilo 1,1 milion penzionera, a u ovu akciju se uključilo više od 830 firmi i ustanova…

PIO fond: Cilj nam je dostojanstven život penzionera

3 Feb 2024, 11:32

U protekloj godini očuvan je dobar trend naplate doprinosa i stabilan finansijski rezultat Fonda PIO, a prema rečima Relje…

Penzioneri na šalterima apoteka računaju imaju li novca za terapiju, neki moraju da se vrate po recept za jeftiniji lek

3 Feb 2024, 9:41

Penzioneri mesečno za lekove izdvajaju od nekoliko hiljada do preko 20.000 dinara u zavisnosti od zdravstvenih problema…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoBole stigao u Poljoprivrednu školu

Pred Miće lipicanera, i Gavrila ponija, stigao još jedan stanovnik na akeonmiju Poljoprivredne…

27 Feb 2024, 13:28

DruštvoVrnjačka Banja na 45. Međunarodnom…

Vrnjačka banja predstavila turističku ponudu na  na 45. Međunarodnom sajmu turizma u…

27 Feb 2024, 13:02

DruštvoProgram podrške neformalnim grupama

U Narodnoj biblioteci „Ilija M. Petrović“ održana je sesija povodom realizacije…

27 Feb 2024, 13:01

Kursna lista