Vlada: Srbija napredovala na listi prema Indeksu napretka mladih
   30 Oct 2023, 13:37        rts    Elena Marjanović


Vlada: Srbija napredovala na listi prema Indeksu napretka mladih

Prema Indeksu napretka mladih 2023, koji je Evropski forum mladih predstavio u Briselu, Srbija je jedna od četiri zemlje Evrope i Centralne Azije koje su ostvarile značajan napredak u kvalitetu života mladih ljudi širom sveta u periodu od 2011. do 2022. godine, navodi se u saopštenju Vlade.


Kako se ističe u saopštenju Vlade, Srbija je sa 47. mesta napredovala na 42. mesto i stekla veće poene - 79,91 od ukupnih 100 (sa 72.98 poena).


"Ovi rezultati postignuti su intenziviranim naporima Vlade Republike Srbije da stvori bolje mogućnosti za mlade i obezbedi uspešnu tranziciju iz sistema obrazovanja u svet rada: Potvrđivanjem Deklaracije Zapadnog Balkana o održivoj integraciji mladih na tržište rada prihvatili smo da ćemo raditi na postepenom uvođenju „Garancije za mlade”, a fazu pilotiranja očekujemo u 2024. godini", piše u saopštenju.

Kao drugo navodi se da je usvojena Nacionalna strategija za mlade do 2030. godine i Akcioni plan za njeno sprovođenje za period 2023. – 2025. godine za čiju realizaciju je obezbeđeno tri milijarde dinara.


"Na inicijativu mladih, sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, pripremili smo Zakon o volontiranju koji će predstaviti volontiranje kao zajedničku vrednost celog društva i omogućiti veće prepoznavanje i vrednovanje volonterskih akcija", piše u saopštenju.


Dodaje se da je zajedno sa organizacijama mladih i lokalnim samoupravama pokrenuto uspostavljanje omladinskih centara koji će obezbediti set integrisanih usluga za mlade na jednom standardizovanom mestu u njihovoj lokalnoj zajednici.

"U 2023. godini je za uspostavljanje omladinskih centara u Nišu, Somboru, Novom Pazaru i Subotici opredeljeno 180 miliona dinara, a u 2024. godini je planirano 240 miliona dinara kako bi se uspostavljanje omladinskih centara podržalo i u drugim gradovima i opštinama", kaže se u saopštenju.


Vlada ističe da zakon o radnim praksama će prvi put biti uveden u pravni sistem Republike Srbije, a pri izradi normativnih rešenja uzeta je u obzir Preporuka o okviru kvaliteta za radne prakse Saveta ministara EU iz 2014. godine, sa osnovnim elementima koji obezbeđuju kvalitet radnih praksi.


"Donošenjem navedenog zakona očekuje se poboljšanje indikatora tržišta rada za mlade (rast stope zaposlenosti i aktivnosti), kao i smanjenja stope NEET (lica koja nisu u obrazovanju, obuci i koja nisu zaposlena). Za Zakon o radnim praksama je završena i javna rasprava nakon koje je Nacrt finalizovan zajedno sa organizacijama mladih, socijalnim pratnerima i sindikatima i pripremljen za usvajanje", napominje se u saopštenju.


 Kao podrška tranziciji mladih ih sistema obrazovanja ka tržištu rada kreiran je i program „Moja prva plata”.


Nakon devetomesečne obuke kod poslodavca, prema podacima NSZ-a zaposlila se gotovo polovina mladih, a svaki četvrti je zaposlen kod poslodavca kod koga je bio na obuci.


Dosadašnje aktivnosti učinile su i da značajno smanjimo nezaposlenost mladih od 15 do 24 godine koja je 2012. godine iznosila 51,2 odsto, a u drugom kvartalu 2023. je 24,7 odsto.


"Imajući u vidu da je predsednica Vlade kontinuirano održavala dijaloge sa predstavnicima mladih, svi navedeni rezultati i pokrenute inicijative proizašli su iz naših razgovora i prioriteta koje su mladi delegirali. Imajući u vidu da su mladi inicirali i dodatnu podršku Vlade preduzetništvu mladih, u 2020. i 2021. godini registrovano je 64.429 preduzetnika od kojih 39 odsto čine mladi od 18 do 35 godina, a u narednom periodu ćemo raditi na kreiranju dodatnih prilika za podršku omladinskom preduzetništvu", piše u saopštenju.


Vlada je saopštila da će podrška osamostaljivanju mladih biti jedan od ključnih prioriteta u narednom periodu.


"Gradićemo studentske komplekse sa studio stanovima (garsonjerama) po najvišim svetskim standardima. Želimo da podržimo mlade da se ranije i lakše osamostaljuju, pa će u ovim kompleksima moći da borave i nakon završetka studija kako bi imali bezbedno i podsticajno mesto za život dok ne steknu mogućnost da se sami izdržavaju van studentskog kompleksa", piše u saopštenju.


Vlada Republike Srbije je odlučna da nastavi kontinuirano i sistematsko ulaganje u njih i stvara uslove za kvalitetan život mladih u Srbiji.Slične vesti

Polovina mladih je za služenje vojnog roka - kakav odnos imaju prema roditeljima, KiM, kako se informišu

31 Jan 2024, 10:26

Ivo Čolović iz CESID-a rekao je za RTS da je anketa koju je ta organizacija sprovela pokazala da svaka četvrta mlada osoba…

Mladi u Srbiji se osećaju anksiozno, svaki drugi doživeo nasilje, a polovina želi da se iseli iz zemlje

17 Jan 2024, 9:53

Polovina mladih u Srbiji oseća se anksiozno, svaki drugi doživeo je nasilje, ali je sve više onih koji nasilje opravdavaju…

Otvoren Infokutak za mlade u Kostolcu

23 Nov 2023, 14:26

Gradska opština Kostolac potpisala je memorandum sa GIZ-om koji u Srbiji sprovodi projekat „Perspektiva za…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoBole stigao u Poljoprivrednu školu

Pred Miće lipicanera, i Gavrila ponija, stigao još jedan stanovnik na akeonmiju Poljoprivredne…

27 Feb 2024, 13:28

DruštvoVrnjačka Banja na 45. Međunarodnom…

Vrnjačka banja predstavila turističku ponudu na  na 45. Međunarodnom sajmu turizma u…

27 Feb 2024, 13:02

DruštvoProgram podrške neformalnim grupama

U Narodnoj biblioteci „Ilija M. Petrović“ održana je sesija povodom realizacije…

27 Feb 2024, 13:01

Kursna lista