VITEŠKE IGRE U ČAST MILOŠA OBILIĆA
   30 Jun 2017, 22:27    Golubac    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


VITEŠKE IGRE U ČAST MILOŠA OBILIĆA

Na terenima manastira Tumane,u opštini Golubac,odžane su Druge  tradicionalne viteške igre u organizaciji  Sportskog saveza,Udruženja građana ,,Eko Pek’ i restorana ,,Milošev konak’’ iz Golupca,a podpokroviteljstvom  Lokalne samouprave.


Pobednik je Vladan Bogdanović iz Vojilova, a 12 takmičara nadmetalo se u bacanju kamena s ramena,skoku u dalj,penjanju na drvo,gađanju strelom,preskakanju potoka i bacanju koplja.Pobednicima su pripale zlatne,srebrne i bronzane medalje kao  i pehari.


Cilj održavanja ovih viteških igara je podsećanje na srednjovekovni duh ovog kraja i na Miloša Obilića koji je imao ovde  svoj dvor i zadužbinu manastir Tumane.


         -Ovi mladići dali su sve od sebe kako bi osvojili jednu od medalja.Za njih su ove viteške ige nepoznate,ali se svi slažu da su interesatne i  daju im posebno zadovoljstvo. Posle jednogodišnje pauze,inicijator  održavanja ovih igara  je vlasnik i osoblje restorana Milošev konak koji se nalazi u blizini manastira Tumane. Nadam se da će ovo biti tradicionalno i radićemo na postavljanju nekih novih disciplina koje će biti interesatne  za takmičare ali i za gledaoce,kaže Slobodan Forunović,sekretar Sportskog saveza Opštine Golubac.


         Pobednik  ovogodišnjih drugih po redu  viteških igara je Vladan Bogdanović  iz Vojilova ,drugo mesto osvojio je Marko Miletić,a treći  bio je Aleksandar  Ivanović iz Golupca. Njima su pripale medalje i pehari,dar organizatora.


       -Kada sam video da među takmičarima ima dosta starijih i iskusnijih od mene,pomislio sam  da je teško osvojiti neku od medalja,ali kako se takmičenje u raznim disciplinama  privodilo kraju,imao sam  snage,umešnosti i sportske sreće da  osvojim najviše poena.  U ukupnom plasmanu imao sam  isti broj osvojenih poena sa Markom Miletićem,pa  je pobednika  odlučilo vremensko trčanje na 30 metara,gde sam za jednu sekundu bio bolji od svog protivnika. Srećam sam što sam pored jake konkurencije uspeo da budem pobednik  drugih viteških  igara i osvojim zlatnu medalju i pehar, izjavio je pobednik turnira , Vladan Bogdanović.

             Viteške igre su  nadmetanje više učesnika,pojedinaca i timova, u cilju zabave, ali i sporta sa takmičarskom pozadinom koja se rangira i omogućava profesionalni status igre i njenih učesnika.


            U srednjem veku turnir je bio viteška igra koja se sastojala od nadmetanja vojnog karaktera sa namerom vojnog obučavanja učesnika.



Najčešće su u pitanju bile  borbe zatupljenim kopljima i mačevima na konjima i bez konja, bacanju kamena s ramena kao i takmičenje u  gađanju lukom i strelom u pripremljenu metu.



U razvijenom srednjem veku turniri poprimaju svečani karakter, a njihovi nezaobilazni posmatrači postaju žene koje bi sedile na posebno uređenim tribinama i nakon završetka igara nagrađivale najbolje vitezove.
 
 Lj.Nastasijević



Slične vesti

Marinković: Zadovoljan sam učešćem Sportskog saveza Grada Požarevca u mnogim projektima

27 Mar 2024, 13:52

Skupština Sportskog saveza Grada Požarevca okupila je veliki broj sportskih poslenika, predsednike klubova i trenere.…

Saveti za početnike u svetu fitnesa

27 Mar 2024, 9:03

Fitnes je mnogo više od fizičke aktivnosti - to je način života koji ima pozitivan uticaj na vaše telo, um…

Seminar francuskog boks trenera izazvao veliko interesovanje

19 Feb 2024, 12:48

Tokom vikenda, 17. i 18. februara održan je seminar o francuskoj školi boksa.

Boks i kik boks klub Mladi…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

EkonomijaMali za RTS: Finansije su nam…

Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda ocenila je sve aspekte srpske ekonomske politike,…

28 Mar 2024, 9:22

Kursna lista